🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над половината от компаниите в ЕС са получили държавна помощ при пандемията

Това е позволило оцеляването им и дори запазването на инвестиционните планове, сочи изследване на ЕИБ

Въпреки пандемичните времена някои ресторанти в Мадрид търсят персонал
Въпреки пандемичните времена някои ресторанти в Мадрид търсят персонал
Въпреки пандемичните времена някои ресторанти в Мадрид търсят персонал    ©  Reuters
Въпреки пандемичните времена някои ресторанти в Мадрид търсят персонал    ©  Reuters

Повече от половината от компаниите в ЕС са получили държавна подкрепа под някаква форма по време на пандемията. Това е позволило на много повече от тях да запазят инвестиционните си планове в сравнение с очакванията, показва изследване на Европейската инвестиционна банка сред 13 500 бизнеси, цитирано от Financial Times.

Почти 50% от европейските компании са регистрирали спад в приходите в резултат на COVID-19. Но правителствените средства са помогнали за оцеляването им и дори за продължаване на инвестирането.

Бързи и дръзки действия

"Пандемията изискваше бързи и дръзки действия и правителствата и ЕС ги предоставиха. Тази подкрепа беше жизненоважна за подпомагането на компаниите по време на локдауна. Така те запазиха инвестиционния си капацитет, който беше необходим за ускоряване на "зелената" и дигиталната трансформация", коментират от Европейската инвестиционна банка.

Според изследването 56% от бизнесите в ЕС са получили държавна подкрепа, а над една трета от малките компании са заявили, че е нямало да оцелеят без нея, като в много случаи те не е трябвало да връщат парите. От началото на пандемията голяма част от европейските правителства са похарчили милиарди евро в помощ на фирми и служители чрез грантове и гарантирани от държавата заеми.

Индикатор за това как глобалната икономика напоследък отбелязва възстановяване от пандемията е фактът, че според Европейската инвестиционна банка през тази година делът на компаниите, които планират да увеличат инвестициите си, се повишава със 17.8%.

По-малко краткосрочни мерки спрямо САЩ

Изследването на Европейската инвестиционна банка показва също така, че компаниите в ЕС са взели по-малко краткосрочни мерки в отговор на пандемията в сравнение с тези в САЩ. По-малък дял европейски бизнеси например са увеличили дигиталните си операции или са пуснали на пазара нов продукт.

В ЕС 46% от изследваните компании са заявили, че са предприели курс към по-голяма дигитализация през последната година спрямо 58% в САЩ. В Европа малко над една трета от бизнесите, които все още не са въвели дигитални технологии, са приели кризата като възможност да насочат дейността си в тази посока.

Все още няма коментари
Нов коментар