🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МАЕ: Темпът на изграждане на ВЕИ мощностите трябва да се удвои, за да се ограничи глобалното затопляне

Китай ще достигне целта си 4 години преди крайния срок 2030 г.

По-високите цени на енергийните източници и на суровините през тази година обаче може да поставят постигането на краткосрочните цели под въпрос.
По-високите цени на енергийните източници и на суровините през тази година обаче може да поставят постигането на краткосрочните цели под въпрос.
По-високите цени на енергийните източници и на суровините през тази година обаче може да поставят постигането на краткосрочните цели под въпрос.    ©  Reuters
По-високите цени на енергийните източници и на суровините през тази година обаче може да поставят постигането на краткосрочните цели под въпрос.    ©  Reuters

Рекордни мощности за електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) са били добавени към енергийните системи в света през 2021 г., но това е едва половината от необходимото на година, за да се постигне целта от нетни нулеви емисии до 2050 г. Това се казва в годишния доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за възобновяемата енергия, съобщава Financial Times. Новият ВЕИ капацитет се очаква да достигне 290 гигавата тази година, надминавайки миналогодишния рекорд от 280 GW, каза МАЕ в годишния си преглед на възобновяемата енергия. За сравнение, сегашните мощности на изкопаеми горива и ядрена енергия са 4800 GW.

По-високите цени на енергийните източници и на суровините през тази година обаче може да поставят постигането на краткосрочните цели под въпрос. Въпреки това МАЕ прогнозира, че зелените източници ще имат по-голям капацитет от традиционните до пет години, стига сегашният темп да бъде запазен. Според председателя на агенцията Фатих Бирол високите цени на суровините най-вероятно са временни, но дори и да не са, това не трябва да променя скоростта на изпълнението на зелените ВЕИ проекти. Ако те се запазят и догодина, то цените за добиване на енергия от вятърни турбини например биха достигнали нивата от 2015 г. Има вероятност и цените за инсталация на панели за слънчева енергия да се вдигнат до степен, която би заличила тяхното спадане през последните три години. Бирол добави, че решението на все повече държави да преминат към ядрена енергия е окуражаващо, но не е достатъчно за създаването на нова енергийна система.

Взаимните усилия са ключови

Според МАЕ темпът на увеличаване на енергийния капацитет от зелени източници ще бъде рекорден през следващите десет години. До пет години се очаква той да надхвърли този на традиционните източници, което е с 60% повече от нивата през 2020 г. По-сериозните политики на страните относно целите за нетни нулеви емисии също ще спомогнат, като благодарение на тях 95% от новата енергия, която ще се добива до 2026 г., ще бъде зелена. Шансовете това да се случи се увеличиха след Конференцията на Организацията на обединените нации (ООН) за изменението на климата, която се проведе в Глазгоу. По време на конференцията беше подписано общо изявление, което обещава "все по-малко използване на замърсяващи източници на енергия".

Очакванията на агенцията са най-големият замърсител в света - Китай, да постигне целта си от 1200 гигават часа зелена енергия през 2026 г. Това е с четири години по-бързо от очакваното, като достигането на върхови въглеродни емисии също би трябвало да се случи преди поставената цел - 2030 г. Друга страна, на която МЕА обръща внимание, е Индия - очакванията са тя да удвои темпа на използване на зелена енергия до 2026 г. Това ще се случи благодарение на усилията на държавата да бъдат инсталирани все повече зелени източници.

Според Бирол ключови ще бъдат действията на правителствата. Приоритизирането на зелената енергия е задължително, като властите трябва да увеличат подкрепата си за нея. Това може да стане чрез стимули за инвестиции и затваряне на централи, които използват замърсяващи източници. Такова съгласие беше постигнато на Конференцията на ООН за изменението на климата, като Южна Африка ще получи 8.5 млрд. долара, за да затвори въглищните си централи, по-бързо от очакваното. "Важно е финансовите институции и развитите страни да помогнат на развиващите се нации да "изкупят" някои от въглищните централи", заявява Бирол.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jazzdevil avatar :-|
    jazzdevil

    Блъскането на прескъпи ВЕИта в енергийния микс ще повлияе на климата точно толкова колкото жертвоприношенията на аптеките. За сметка на това едни правилни другаре ще ни свалят по 3 кожи от гърба с цената на цялата тая измама.

    Нередност?
Нов коментар