Европейски страни затягат рестрикциите заради омикрон

Правителствата са под натиск да се задействат, макар че ограниченията не са толкова строги като в Нидерландия

В събота Нидерландия върна националния локдаун
В събота Нидерландия върна националния локдаун
В събота Нидерландия върна националния локдаун    ©  Reuters
В събота Нидерландия върна националния локдаун    ©  Reuters

Някои европейски страни решиха да затегнат рестрикциите заради разпространението на новия вариант на коронавируса омикрон. Това се случва, след като в събота Нидерландия върна националния локдаун и затвори баровете, магазините, които не продават стоки от първа необходимост, хотелите, кината и фитнес салоните поне до 14 януари. Професионалните спортни събития ще се провеждат без публика, а едно домакинство ще може да кани до четирима души по време на коледния период и до двама души след празниците. Училищата също няма да приемат ученици поне до 9 януари. Премиерът Марк Рюте заяви, че тези мерки не могат да бъдат избегнати.

Въпреки че никоя европейска страна не е наложила толкова стриктни ограничения като Нидерландия, правителствата са подложени на натиск от здравните експерти да се задействат, пише Financial Times. Германия въведе нови изисквания за влизането на хора от Великобритания и от няколко други европейски държави на нейна територия. В неделя властите в Берлин определиха Обединеното кралство за "регион на новия вариант на COVID-19" и наложиха най-тежките рестрикции за пътуване. От понеделник само германски граждани, пребиваващи или транзитни пътници ще могат да влизат в Германия от Великобритания. Тези, които са допуснати в страната, ще трябва да се карантинират за 14 дни, независимо дали са ваксинирани. Нови ограничения за пътуването ще бъдат въведени за пристигащите от Дания, Франция и Норвегия, като те ще трябва да се карантинират за поне пет дена, ако не са ваксинирани или преболедували.

По-стриктни мерки

Френското правителство забрани от събота туристическите и бизнес пътувания от Обединеното кралство с изключение на френските граждани, пребиваващите и имащите сериозна причина. Британската ВВС пише, че френският ски сезон ще усети съществени негативни ефекти заради спрените туристи от Великобритания. Австрия, която тъкмо излиза от национален локдаун, ще допуска влизане на територията й само на ваксинирани пътници от понеделник. Тези, които нямат бустерна доза, ще трябва да си направят тест.

От понеделник Ирландия прибягва до вечерен час от 20 ч. за пъбовете и ресторантите, след като правителството не послуша препоръките на здравните експерти за затваряне на заведенията в 17 ч. В неделя италианското министерство на здравеопазването нареди на регионите да затегнат планираните мерки в очакване на потенциален скок на хоспитализациите. В Кампания - административен регион в Южна Италия, бяха забранени събиранията на закрито, включително детските събития.

В сряда решават Испания и Белгия

Нивата на ваксинациите в Испания и Португалия са сред най-високите в Европа, но правителствата там предупредиха, че може да им се наложи да затегнат рестрикциите заради омикрон. Испанският премиер Педро Санчес свика извънредна онлайн среща на регионалните ръководители в сряда, на която ще бъде обсъдена тази възможност.

По думите му бързото разпространение на коронавируса представлява истински риск, но въпреки по-високите дневни нива на инфекциите броят на хоспитализираните пациенти е по-нисък спрямо 2020 г., когато ваксинирането още не беше започнало. Белгийските власти също заявиха, че в сряда ще обмислят въвеждането на евентуални нови мерки.