Първи случаи на омикрон у нас

10-20% от работната сила скоро може да се окаже в болнични или в карантина

За момента става дума за 12 души с ковид-19, като важният детайл в случая е, че само един от тях е пътувал в чужбина
За момента става дума за 12 души с ковид-19, като важният детайл в случая е, че само един от тях е пътувал в чужбина
За момента става дума за 12 души с ковид-19, като важният детайл в случая е, че само един от тях е пътувал в чужбина    ©  Георги Кожухаров
За момента става дума за 12 души с ковид-19, като важният детайл в случая е, че само един от тях е пътувал в чужбина    ©  Георги Кожухаров

България стана петата държава на Балканите, на чиято територия официално са регистрирани първите случаи на новия, по-заразен вариант омикрон на COVID-19. Това обяви по-рано днес главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Става дума за 12 души, като важният детайл в случая е, че само един от тях е пътувал в чужбина.

На практика това означава, че новият вариант вече активно циркулира в страната и е въпрос на време да предизвика експоненциален ръст на положителните проби и да измести делта като доминиращ вид. "Както във Великобритания и в другите страни, може да очакваме удвояване на новите случаи на всеки 2-3 дни", коментира по този повод доц. Кунчев. Първите 12 случая на омикрон са открити на базата на 275 проби от 41 лечебни заведения из почти цялата страна, което означава около 4.4% от положителните резултати, а останалите 95.6% са от доминиращия вариант делта. За момента всички заразени с омикрон са от София и един от София-област.

"Няма изненада в развитието на ситуацията. Оттук нататък може да очакваме едно значително по-бързо разпространение", уточни също така доц. Кунчев. Според него няма изненада и при начина на протичането на болестта - всички регистрирани случаи са на домашно лечение и при никой от тях не се налага хоспитализация. Също така петима от хората с положителни проби са със завършен имунизационен цикъл, но нито един от тях - с бустерна доза, уточни главният здравен инспектор. Повечето от тях обаче са завършили ваксинационния си цикъл преди повече от 9 месеца. Също така проблематично се е оказало намирането на контактните лица заради празничния период.

"Една от характеристиките на омикрон е изключителното бързо и ефективно предаване. Втората е, надяваме се да се потвърди и в България, по-лекото протичане. Това, което може да очакваме обаче, е засягане на по-голям брой хора", коментира също така Ангел Кунчев. Още в първия работен ден преди празниците ще се обсъди дали да има някаква промяна в противопандемичните мерки у нас. Според Кунчев най-важните две мерки вече са предприети - че за хората над 65 г., които са групата в най-голям риск, е отпуснат допълнителен финансов стимул при ваксинация и че срокът преди правото за поставяне бустер дозата е намален от 6 на 3 месеца.

Запитан дали може да се стигне до нов локдаун, доц. Кунчев коментира, че "всичко може да се очаква и всичко зависи от ситуацията, която следим непрекъснато, и от ефективността на мерките, които бихме приложили". Според него това, с което няма да се направи компромис въпреки натиска и желанието на различни хора, сдружения, производители и туризма, е със здравето на хората и с това здравната система да се постави на колене и да не може да си изпълни функциите.

Друго притеснение на здравните власти е свързано с икономическите субекти, при които има непрекъсваем процес на работа. "Те трябва да имат предвид, че може да се стигне до ситуация, при която 10-15-20% от хората им едновременно са в болнични, и това може много да затрудни технологичния процес", коментира Ангел Кунчев. Той допълни също, че през последните седмици се наблюдава тенденция част от заразените да остават извън статистиката, защото отказват да си направят официален тест, за да не затруднят своето движение, както това на семейството и контактните си. "Моят съвет към тях е: в техен интерес е ние да знаем, че са болни, когато има нужда да получат необходимата медицинска помощ. И второ - да не бъдат егоисти и да мислят за всички онези, с които се срещат", обобщи доц. Кунчев.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 6

    Положително би било сериозно по здравни аспекти да пишат що-годе квалифицирани по темата. Но като няма такива, видимо всеки може да се пробва да жонглира с моментни статисттически замервания.

    И естествено, да си изсмуква от пръстите страховити заключения като онова за "10-20% от работната сила скоро може да се окаже в болнични или в карантина". А защо не 25 % или 33%? Пък може и да не се окажат в болнични или в карантина, нали?

    Какво се знае досега за омикрон варианта на SARS Cov-2:

    а) има по-висока вирулентност (заразност), но по-ниска контагиозност (тежест на протичането на заболяването);
    б) вариантът не се влияе от придобития чрез преболедуване или чрез 2,3,4 и т.н. дози от досегашните ваксини и със или без симптоми заразява;
    в) потенциалните рискови групи от населението остават същите, както и на предишните щамове - възрастните с множество различни съпътстващи заболявания, страдащите от сърдечно-съдови заболявания и диабет;
    г) ефикасните предпазни средства също са отдавна познатите: маски, строга лична хигиена, избягване на струпвания на хора, при възможност ограничаване на личните контакти с рисков контингент - хора, чиято работа е свързана с общуване с много хора: учители, възпитатели, лекари на първа линия, треньори, военни и т.н;
    д) при първи симптоми на неразположение казват, че били ефикасни стандартните антивирусни препарати.

    Съществува нелишена от основание медицинска теория, че вероятно омикрон е един от последните варианти на трансформация на вируса, който се приспособява не да убива гостоприемника, а да го използва като инкубатор.

    Това, разбира се, ще обезсмисли досегашните златни ваксини на big pharma, които не изграждат имунитет срешу омикрон, но пък с подобни съчинения медиите от неолибералните глобалистични кръгове ще продължават да ни плашат, за да препълваме касичките на big pharma.

    Това е животът.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 3

    Омикрон преодолява придобит имунитет, а и за съществената сума от 75 лв как да бъде активирана баба Стойка от Меляне да ходи два пъти за ваксинация до Монтана без никой да й гарантира, че няма да умре от някое латентно нейно заболяване, за което никой във ваксицентъра не пита?

    Кунчев, Кунчев, опозори се, телевизионен доценте!

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 1

    Изненада ...

    Нередност?
Нов коментар