🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НАТО и Русия ще преговарят на 12 януари

В центъра на дискусията ще е ситуацията в Украйна, както и искането на Москва за по-малко натовски войски в региона

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е свикал заседание на Съвета НАТО - Русия на 12 януари.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е свикал заседание на Съвета НАТО - Русия на 12 януари.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е свикал заседание на Съвета НАТО - Русия на 12 януари.    ©  Reuters
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е свикал заседание на Съвета НАТО - Русия на 12 януари.    ©  Reuters

На среща между НАТО и Русия в началото на 2022 г. ще бъдат обсъдени ситуацията в Украйна, както и гаранциите за сигурност, които иска Москва. Това съобщиха няколко международни медии (Financial Times, Military Times, AP, DPA). Предполагаемата дата за преговорите е 12 януари, за когато генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е свикал заседание на Съвета НАТО - Русия.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова потвърди в неделя, че Москва е получила предложение от Брюксел за участие в заседанието и има готовност за директен диалог с НАТО.

Заседанието е свикано заради ескалацията на напрежението по източната граница на Украйна, където според оперативни данни Русия е струпала десетки хиляди военнослужещи и военна техника, приведени в максимална бойна готовност. Според западните разузнавания има голяма вероятност Москва да се готви да влезе с войски в контролираните от сепаратисти Донецка и Луганска област на Украйна в края на януари или началото на февруари.

Какво иска Путин

Руският президент Владимир Путин обяви на годишната пресконференция в четвъртък, че ще има среща с НАТО, като уточни, че ще е в Женева. Тогава той приветства "положителната реакция" на САЩ. Според него на срещата ще бъдат обсъдени няколко проектопредложения, публикувани от Москва миналата седмица, съобщава Financial Times. Те включват искане НАТО да спре приема на членове от бившия Съветски съюз - най-вече Украйна - и да ограничи разположението на войски до страните, които са се присъединили към алианса преди 1997 г. САЩ пък заявиха, че някои от тези предложения не подлежат на договаряне, но че са отворени да обсъдят други искания, отправени от Кремъл, с идеята да бъде възпряна Русия от военни действия.

И връзката на България

Неотдавна германското издание Spiegel разпространи информация, че върховният главнокомандващ на НАТО ген. Тод Уолтърс е предложил да се установи допълнително военно присъствие на територията на България и Румъния. (Двете страни са членки на алианса от 2004 г. - бел. ред.) Това е станало на видеобрифинг с началниците на отбраната на партньорските държави, посветен на кризата в Украйна.

След като за тези намерения се разбра преди около седмица, новият министър на отбраната Стефан Янев публикува във фейсбук профила си позиция, в която се казва, че увеличението на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които трябва да се следят с особено внимание. "Не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия", написа той на 21 декември. После добави, че това е негова лична позиция, а не национална.

Почти веднага след това премиерът Кирил Петков уточни, че "въпросът за засилване на военното присъствие на НАТО в България не е разискван в Министерския съвет. Съобщенията на министъра по тази тема са негово лично мнение и по никакъв начин това не е формална позиция на нашето правителство", разясни министър-председателят.

Съюзническата отбрана за Румъния и България пък идва по линия на т.нар. "Адаптирано предно присъствие", чиято идея беше да е да бъде по-дискретно и непровокативно спрямо Русия, която е особено чувствителна към Черноморския регион. Повече за това какво ще направи НАТО, ако Русия нахлуе в Украйна, четете тук.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Всъщност Западът наистина ще опита да постави единствено и само темата за Украйна (с която, обаче, нищо не се случва, защото Москва просто не захапа кукичката) и ще стиска очи до последно за проекта за догоовор за стратегическата сигурност, който Москва огласи.

    Украина е поредният западен ход Русия да бъде въвлечена в световно нелицеприятна и абсолютно непопулярна в самата Русия война със страна от постсъветското пространство, на която Нато щедро е обещал да оказва всяческа подкрепа.

    Хайде да си припомним историята:

    Година след речта на Путин в Мюнхен през 2007, в която очерта новото световъзприятие на Русия, американците направиха опит да запалят слабините на Русия - Кавказ, чрез инвазията на Саакашвили в руския анклав Ю.Осетия. Нищо не стана, защото за пет дни руската групировка смаза грузинската армия (която не получи нищо от обещаното от Нато!), но нито окупира Грузия, нито постави проруско правителство в Тбилиси, а се задоволи само с две военни бази в Ю.Осетия и Абхазия. За да охлаждат бъдещи провокации...

    С поредната страна-примамка - Украина, САЩ се постараха повече:
    а) разръчкаха латентния укронационализъм;
    б) с каквото можаха пресираха рускоезичното малцинтсво от ...40%;
    в) снабдиха ВСУ със съвременно оръжие, инструктори, разузнавателни данни;
    г) оказват им подкрепа дори в ООН при гласуването в началото на декември на резолюция, осъждажа възхваляването на нацизма - само Укр и САЩ от цялото ООН гласуваха против...БГ се въздържа...

    Какво направи Москва през декември на западната си граница?
    Показа възможности. За седмица там бяха дислоцирани с цялото им оборудване и въоръжение две редовни армии и три ВДдивизии.

    Западът не може да се бие и това се видя през 20-те години хаотични действия в Ирак и Афганистан, но е Бог в пропагандата.
    Затова западната преса на мига масово бе залята с "изтекла разузнавателна информация" от САЩ, че Москва просто чака земята да замръзне, за да пусне танковете срещу клетата Украина другата седмица/след Нг/за Петльов ден.

    Глупости на търкалета.

    Картите в Билд със стрелките на руските атаки са като от времето на Наполеон - Груши от изток, Ней от юг, а императорът - в центъра...

    Москва просто показа изключително разбираемо, че е готова и е в състояние да защитава гражданите и територията си.

    А с огласените проектодоговори за сигурност Москва показва, че Украина изобщо не е проблема, а действията на САЩ и Нато в Украина, защото те са подмолните "инженери" на всичко, случващо се там от 2013 г насам.

    В този смисъл темата за разполагането на 1,5 хил американски войници в БГ, ВМцентъра във Варна и подобни е неадекватен опит диалогът западът - Русия да се отклони от геополитическото предизвикателство, което хвърли Кремъл и да се върне на военната тактика от времето на Свещената римска империя - моята конница срещу твоята пехота...

    Само толкова ли може западът!?
    Нищо ли не е научил от Виетнам, Ирак, Афганистан?

    Нередност?
  • 2
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Надцакването минава в нов етап.
    Русия връчи ултиматум на САЩ(това е подходящата дума) знаейки че ще бъде отхвърлен(и това ще и развърже ръцете за по нататъшните действия).

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "kapitalcho":

    Честито Рождество Христово, kapitalcho!

    Абсолютно съм съгласен: да, ултиматум е, да, няма да го приемат.
    Но такова нещо досега не се е случвало. За изминалите 30 г. обикновено Москва е неподготвената и обясняващата се. Сега пое стратегическата инициатива с двете точки:
    1. Неразширяване на нато в съседни на Русия страни (Укр,Грузия, Молдова);
    2. Неразполагане на ударни средства, достигащи Русия, в приетите след 1997 г страни (тези от Изт.Европа)
    Повече от ясно е, че САЩ и васалите очаквано ще ги отхвърлят. Мотивите нямат значение. Блъфът на Москва, обаче, ще й развърже ръцете за оправдани ответни "военни и военно-технически действия".

    Дали пък няма да размразят плановете с Китай от 2013 г за прокопаване в Никарагуа на втория канал между Атлантика и Пасифика, дублиращ контролирания от САЩ Панамски? Е, и със съответните военни бази, които да го охраняват.
    Или ракети при Мадуро? Или в бивша Френска Африка? Или Пекин, който много внимателно следи циклите на западната безпомощност, ще "си прибере" Тайван?

    Интересното предстои. Путин хвърли бомба.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "kapitalcho":

    P.S. Попадна ми интересен текст, оценяващ като съдбовна грешка разширяването на нато на изток, вследствие на руския дипломатически демарш:
    https://www.americanthinker.com/articles/2021/12/ukraine_nato_and_the_most_fateful_error_of_american_policy.html

    Ситуацията е наречена Карибска криза 2.0.
    Изходът й, обаче, е доста неясен, като се има пред вид деградацията на днешния западен елит - фон дер Лайнен, Барозу, Блинкен, Макрон, Олаф, Джонсън и пр. са някакви случайници, натоварени с несъразмерни на моженето им ангажименти.

    Нередност?
  • 5
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Честито Рождество и на теб Докторе.
    САЩ са в капан-хем не могат да приемат, хем и не могат да отхвърлят ултиматума(това е подходящата дума).
    Приемат ли го, ще има голямо недоволство в сред "съюзниците им" и ролята им на абсолютен хегемон ще бъде развенчана.
    Отхвърлят ли го, Русия ще почне да ги надцаква на всеки ъгъл(В комбинация с Китай и Иран вероятно), което ще отслаби САЩ и тяхното влияние на хегемон.
    П.С
    Русия явно дължи силни карти, за да си позволява такива ултиматуми към хегемонна.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#5] от "kapitalcho":
    Целокупният запад е в ступор, защото последния ултиматум, който му е бил отправян е от Сталин. Затова и реагира по директива...
    Каквито и да са последващите ходове на Кремъл, те ще са все неочаквани за Запада, просто защото досега руснаците са вървели след събитията и онези са свикнали да се мислят за първа цигулка. Това е принципно новият момент - активното изпреварващо действие.

    Дали ще са руски военни бази в Куба, Никарагуа, Венецуела, Мали, Мианмар, дали ще са нови подводни стратегически крайцери като наскоро завършения "Суворов", дали ще е пропагандна кампания, която да извести жителите на страните от нато, че са ответна цел на руски ядрени ракети, дали ще е още по-тясно сближаване с Китай в икономическата и военната сфера - скоро ще видим.

    Същественото е, че Москва - опряна в ъгъла - пое активна съпротива. Четох един чешки анализатор, който основателно казва, че когато дразниш мечка, винаги трябва да имаш осигурен път за бягство...

    Другото съществено е, че Китай изключително внимателно следи всичко по темата. Няма да се изненадам, ако заради неадекватното поведение на Запада по-скоро от предвиденото над Тайпе са развее червеното знаме със звездите.

    Нередност?
  • 7
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Откъде идва това самочувствие на Русия:
    -новите оръжия
    -Финансовите резерви
    -Контрола на суровинните.
    Стратегията на Моска беше да чака да се изтощи противника и лека по лека да си взема своето.
    Изведнъж обаче рязко влязоха с бутонките напред. Какво се промени?
    П.С
    Няма да са бази в Куба-нещо по мощно е. И се чудя какво е.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#7] от "kapitalcho":

    Вероятно е комплексно между:
    а) чувството за заплаха на родината, което през десетилетията е възпитано у руснаците като много червена линия;
    б) превъзходството във въоръженията: хиперзвуковите ракети на въоръжение, неуязвимото управляемо ядрено торпедо Посейдон, противикорабните ултразвукови циркони, противоспътниковото оръжие, новите стратегически подводници;
    в) стратегическото антиамериканско партньорство с Китай, ситуационното с Иран, Венецуела, Судан, Мианмар, Никарагуа, ЦАР, Мали ...

    Противодействието на Русия започва да руши нагласата у западния бюргер, че Москва е тъпан, който само се бие. Е, видимо е тя може да го прави.

    Разбира се и суровините. Над 1/3 от енергопотреблението на ЕС е от Русия. ЕК направи чудеса да препятства дългосрочните договорености с Газпром и ги замени с борсови спотови котировки. Които облагодетелстват брокери, а не производителите, но пък през изминалите месеци качиха цените на газа до тавана.

    Получи се парадокса Газпром и Со да нямат интерес да напъват за стартирането на СП-2, защото новите 55 млрд куб.м. на годишна база биха свалили цените.
    Никога досега цените на газа в Европа не са били по-високи от тези в ЮИ Азия. Е, доживяхме го. И причината за това е неадекватната енергийна политика на ЕК. Която пък направи ЕС фатално зависим от руските доставки.

    Западът отдавна няма ресурс за битки на 2-3 фронта.
    И тези, които вземат решенията, са съвсем наясно, че не Русия, а Китай е страшната заплаха. Отвличането на вниманието и пилеене на все по-ограничените ресурси за оперетни действия срещу Москва създава идеална стратегическа рамка за китайското противодействие.

    А и като се има пред вид, че това е друга цивилизиция, друга култура и друго световъзприятие, друга психологическа нагласа, недоумявам защо САЩ ей тъй методично погубват християнската цивилизация!

    Ако бяха слагали ябълки пред барлогата на руската мечка, вместо да ръчкат вътре с пръчки, вашингтонци нямаше да постигнат смъртоносното за западната цивилизация единение на Русия и Китай.

    Е, направиха го.
    Сега да си кусат попарата.

    Нередност?
  • 9
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho

    До коментар [#8] от "D-r D":

    За много години Докторе.
    Само успехи и здраве пред новата година.
    Съгласен съм с тезите ти.
    Ако отхвърлят ултиматума им(доста вероятно) каква ще е стратегията на Русия?
    Имам чувството че умишлено желаят да им се отхвърли предложението. И са готови за ескалация на ситуацията(конвенционална война).

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#9] от "kapitalcho":

    Честита да е и за теб, kapitalcho.
    Доживяхме време, когато пожеланието за здрава и мирна година излезе от скучния шаблон и започна да придобива съвсем реален страх от обратното. Което саксите искат да направят реалност.

    След уникално търпеливата позиция на Русия цели 15 г. Западът взе да я възприема като мома, която се цупи на грубости, ама като огладнее, вече не им се противи много...

    В Русия нещата далеч не са еднозначни. Дори в Кремъл се боричкат крилата на националистите и либералите. И веднъж надделеят едните, друг път - другите. Което и създава усещането за колебливост и непоследователност в позициите.

    Второ: основно качество на руското световъзприятие е желанието максимално да се спазват валидните международни норми. Затова Москва не прати просто една въздушно преносима дивизия в Крим през 2014 г, за да свърши работата, а се извървя дългия път: ВС на Кримската АР инициира референдум за отделяне от Украйна, след 96% съгласие отправи искане до Съвета на федерацията на Русия за присъединяване към РФ и след месец време СФ го гласува и прие.

    Западът действа много по-безцеремонно с чувство за ненаказуемост.
    Мисля, че тъкмо чувството за ненаказуемост ще подкопаят руснаците.
    Допускам, че реакциите им ще са асиметрични. Показването на западния бюргер как подреденият му свят може да бъде изпепелен в миг в отговор на политикана на страната му е добро като начало.

    Другото е увеличеното присъствие там, където западът се е оакал, а такива кенефи - дал Бог в Африка, Латинска, Големия Близък Изток, ЮИ Азия.

    Русия не е стъпила на военната пътека, но ясно заяви, че е готова да го направи при заплаха. Пък в доктрината им е записана и възможността за превантивен ядрен удар. Е, не срещу Андора или Швейцария, а срещу диригента на западния канцерт.
    И той са много наясно със ситуацията и много внимава да не тряска силно вретата.

    Да молим Бог да не се налата Западът да бъде вразумяван по трудния начин.

    Нередност?
Нов коментар