🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ и Русия не сближиха позиции за кризата в Украйна

В Кремъл не са оптимисти за изхода от преговорите, целящи да предотвратят военна ескалация

"За нас е абсолютно задължително да бъдем сигурни, че Украйна никога, никога, никога няма да стане член на НАТО", обяви руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков.
"За нас е абсолютно задължително да бъдем сигурни, че Украйна никога, никога, никога няма да стане член на НАТО", обяви руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков.
"За нас е абсолютно задължително да бъдем сигурни, че Украйна никога, никога, никога няма да стане член на НАТО", обяви руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков.    ©  Reuters
"За нас е абсолютно задължително да бъдем сигурни, че Украйна никога, никога, никога няма да стане член на НАТО", обяви руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дипломатическите представители на Вашингтон и Москва не дават индикации, че са постигнали дори минимален пробив по време на преговорите в Женева, чиято цел е избягването на военна ескалация по източната граница на Украйна, където Русия е струпала десетки хиляди военнослужещи и бойна техника. Добрата новина е, че представителите на Кремъл не прекратиха процеса още в края на първия ден, за каквато възможност намекваха първоначално, все пак определиха дебатите като "открити" и "бизнес ориентирани" и отново декларираха, че нямат намерение да нахлуват в Украйна.

"САЩ и Русия в някаква степен застъпват противоположни гледни точки за това, което трябва да бъде направено", коментира руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков след края на на разговорите. "Няма да позволим на когото и да било "да затръшне" политиката на отворени врати, която НАТО води... САЩ няма да взимат решения за Украйна без участието на Украйна, за Европа без Европа и за НАТО без НАТО", декларира от своя страна зам. държавният секретар Уенди Шърман, която води делегацията на САЩ. Искането на Кремъл, което във Вашингтон определят като напълно неприемливо, предвижда НАТО веднага да спре да се разширява на изток, Украйна и Грузия никога да не влиза в алианса, а също така да бъдат прекратени всички съюзнически активности в страните от Централна и Източна Европа, приети след 1997 г., където попада и България. "За нас е абсолютно задължително да бъдем сигурни, че Украйна никога, никога, никога няма да стане член на НАТО", обяви Рябков. И добави: "Не вярваме на другата страна."

Въпреки това руските дипломати ще продължат преговорите, планирани до края на тази седмица. За сряда е насрочена среща с представители на НАТО в Брюксел, а за четвъртък - сесия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във Виена, чийто член е и Русия. И все пак днес сигналите, които идват от Москва, продължиха да са умерено песимистични. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков е било положително, че вчерашните разговори в Женева са водени по открит, делови и директен начин, но в крайна сметка Русия се интересува само от крайния резултат. "В случая няма фиксирани крайни срокове, никой не ги задава. Позицията на Русия обаче е, че няма да се задоволим с безкрайно проточване на този процес", уточнява той. Според Песков ситуацията ще е малко по-ясна след другите два кръга от разговори, които ще бъдат проведени до края на тази седмица.

Според руската страна също така САЩ не демонстрират достатъчно разбиране относно спешността на ситуацията. "Въпреки че няма краен срок, Русия не е готова да чака седмици или месеци", коментира и зам. външният министър Рябков. Според него страната му трябва да види раздвижване от страна на НАТО и ако нещо подобно не се случи, това ще е "грешка, която ще навреди на собствената сигурност на алианса". Дипломатът преповтори тезата на президента Путин, че ако преговорите се провалят, отговорът ще е "военно-технически", без да дава подробности какво точно се крие зад това. Според Уенди Шърмън пък, ако Русия се оттегли от преговорите, това ще е ясен знак, че тя никога не е гледала сериозно на дипломацията. Зам. държавният секретар на САЩ допълва, че Вашингтон е отворен за дискусии по евентуална сделка за ракетите със среден радиус на действие и ограничаване на размерите на военните учения. Ако обаче Русия не се отметне от думите си и все пак нахлуе в Украйна, САЩ обещават да наложат на страната безпрецедентно сурови икономически санкции. НАТО от своя страна декларира, че при подобно развитие на ситуацията сериозно ще подсили отбраната по своя източен фланг, разполагайки съюзнически сили.

Въпреки тоталните разминавания и липсата на напредък двете страни в дипломатическия процес все пак определиха преговорите като "открити" и "откровени", а руснаците ги нарекоха "трудни, но професионални".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 1

    Ако САЩ можеха да видят какво правят САЩ в САЩ, то САЩ щяха да нахлуят в САЩ, за да освободят САЩ от тиранията на САЩ ...

    Нередност?
Нов коментар