🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС иска роля в преговорите с Русия заради Украйна

Москва, Вашингтон и НАТО ще започнат разговори следващата седмица

Според Жозеп Борел ЕС не може да бъде неутрален наблюдател в преговорите с Москва
Според Жозеп Борел ЕС не може да бъде неутрален наблюдател в преговорите с Москва
Според Жозеп Борел ЕС не може да бъде неутрален наблюдател в преговорите с Москва    ©  Reuters
Според Жозеп Борел ЕС не може да бъде неутрален наблюдател в преговорите с Москва    ©  Reuters

ЕС не може да бъде неутрален наблюдател в преговорите за бъдещата отбранителна архитектура в Европа, заяви във вторник върховният представител на съюза за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Брюксел настоява за роля в разговорите с Русия следващата седмица заради Украйна, но президентът Владимир Путин на практика ще пренебрегне блока и ще проведе дискусии със САЩ и НАТО.

Пред британското издание Financial Times представители на ЕС изразяват недоволство от начина, по който се организира преговорният процес - тоест че Москва ще обсъжда сигурността на Украйна и на цяла Европа само с Вашингтон и с водения от САЩ алианс. По думите им това пренебрегване на ЕС подчертава липсата на единни европейска стратегия за външната политика на фона на различията по въпроса как Брюксел да се отнася към Русия и на вътрешни разногласия за политиката по сигурността на ЕС.

Липса на единство сред страните членки

Напрежението по украинската граница нарасна, след като Русия разположи над 100 хил. войници в района. Властите в Москва представиха списък с искания към Запада, включително НАТО да не предлага членство на Киев и ограничаване на разполагането на сили на алианса в европейски страни, които са в близост до Русия.

В същото време някои страни, членки на ЕС, потърсиха двустранен контакт с Кремъл. Германия и Франция засилиха дипломатическите си усилия, като тази седмица правителствени съветници по външната политика на двете страни ще пътуват до Москва за разговори с висши руски представители. Отделно ще бъдат проведени срещи и с украински представители. Но наскоро италианският премиер Марио Драги призна, че ЕС не разполага с много средства, за да попречи на потенциални руски действия срещу Украйна.

"Ограничената роля на ЕС в дискусиите с Москва отразява липсата на единство в съюза. Русия има нулев интерес да влиза в диалог с Брюксел, какъвто е в момента", посочва Андрю Уейс от Carnegie Endowment for International Peace.

Декларацията на НАТО и ЕС

Ескалацията с Украйна се случва на фона на дебатите в ЕС за отбранителната му роля. Двадесет и една от страните членки са и членове на НАТО и много от тях, особено тези в Източна Европа, смятат алианса за основна защита срещу външни заплахи, включително от Русия.

Съвместна декларация на НАТО и ЕС, която се изготвя от генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, трябва да послужи за осъвременяване на предишни такива декларации за сътрудничество, подписани през 2016 и 2018 г. Но тя стана заложник на дискусиите в ЕС за по-голяма стратегическа автономия в отбраната и сигурността - инициатива, подета от група страни, водени от Франция, които смятат, че съюзът трябва да разчита по-малко на НАТО и трябва да развие свой независим отбранителен потенциал.

Декларацията трябваше да обвърже общите цели, преди ЕС и НАТО да обявят своите собствени отбранителни политики през лятото, които ще съдържат стратегии за следващото десетилетие. Но забавянето в подписването й подкопава амбициите на Брюксел да се представи като играч в сферата на сигурността и отслабва исканията му за роля в преговорите с Русия.

Според Уейс различията между отделните страни членки относно отбраната и сигурността "вредят на стратегическата насока на ЕС и са удар по възможността да бъде третиран като сериозен участник в една криза, в която политиката на силата е това, което е от значение".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D

    Изключително ми е любопитно, ако САЩ или Русия решат да вкарат тоя тъжен и скучен човек в залата по време на почивките, той какво по-различно от преразкази по Блинкен ще им сподели? При това Блинкен е знагително по-остроумен.

    Борел ще се явява нещо като БГ грантаджийска газета - със свои думи ще опитва да обяснява чужд текст.

    Нередност?
  • 2
    weiss avatar :-|
    Weiss

    Доста е смешно...

    Нередност?
Нов коментар