Конфликтът в Украйна удари руските финансови пазари

Водещият борсов индекс падна с над 5%, а рублата достигна до най-ниската си стойност от 14 месеца

Руските облигации и валута сега са изключително евтини, но инвеститорите се подготвят за възможността по-строги западни санкции
Руските облигации и валута сега са изключително евтини, но инвеститорите се подготвят за възможността по-строги западни санкции
Руските облигации и валута сега са изключително евтини, но инвеститорите се подготвят за възможността по-строги западни санкции    ©  Reuters
Руските облигации и валута сега са изключително евтини, но инвеститорите се подготвят за възможността по-строги западни санкции    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руският фондов пазар се потопи в понеделник, тъй като страховете от войната предизвикаха масивна разпродажба. Това доведе до изтриването на десетки милиарди долари пазарна капитализация на водещите компании в страната, съобщава Financial Times.

Рублата достигна най-ниската си стойност от 14 месеца спрямо долара, което накара централната банка да се намеси. Тя спря редовните си покупки на чуждестранна валута, за да подкрепи и стабилизира рублата. "Банката на Русия реши да не купува чуждестранна валута на вътрешния пазар. Това решение беше взето с цел намаляване на волатилността на финансовите пазари", се казва в официално изявление.

Московският борсов индекс Moex се понижи с повече от 5.5%, като загубите му от началото на годината достигнаха близо 15%. Евентуалните санкции, които може да бъдат наложени на Русия, в случай че нападне Украйна, накараха различни инвеститори да продадат руските си активи.

Това не е краят на спада

Според Андерс Аслунд, който е председател на Международния консултативен съвет към Центъра за социални и икономически изследвания, пазарите ще продължат да падат. "Досега руският борсов индекс на RTS в щатски долари падна само с 27% от най-високото си ниво на 27 октомври, преди Путин да започне да заплашва Украйна", заяви в своя публикация в социалната мрежа Twitter Аслунд. "Има много повече възможности за понижение. През 2008 г. той спадна с 80% от май до октомври (войната в Грузия + световна финансова криза)", добавя той.

Руските облигации и валута сега са изключително евтини, но инвеститорите се подготвят за възможността от по-строги западни санкции. Един подобен вариант е забрана за търговия с руски облигации на вторичния пазар, което би оставило голям брой инвеститори с активи в рубли, според Виктор Сабо, мениджър на фондове за развиващи се пазари в Aberdeen Standard Investments. "Русия има най-добрата икономическа политика, която може да се намери в развиващите се пазари", каза той. "Но ако нещата се развият не по начина, който е оптимален за Русия, ще бъде много труден разговор с клиенти, ако сте хванати в капан", добавя Сабо.

Със задълбочаването на кризата, вниманието на пазарите и западните политици се насочва към възможните енергийни последици за Европа, която получава около половината от доставките си на природен газ от Русия. Именно поради тази причина се увеличават и опасенията, че Кремъл може да отговори на потенциални санкции, като спре износа на газ. Резултатът би бил енергиен шок за континента, който вече е затънал в енергийна криза и изпитва затруднения от покачващите се цени на природните ресурси.

Русия е струпала около 100 хил. войници на беларуската граница с Украйна, докато отправя широки искания за сигурност към САЩ и НАТО. Евроатлантическата организация заяви в понеделник, че поставя военни сили в готовност и подсилва Източна Европа с повече кораби и бойни самолети. Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че около 8500 американски войници са били приведени в повишена готовност и очакват заповеди за разполагане в региона, ако Русия нахлуе в Украйна.

Все още няма коментари
Нов коментар