Медийната война между Германия и Русия

Взаимната забрана на медии може да повлияе на традиционно прагматичните отношения между Берлин и Москва

Главният редактор на RT Маргарита Симонян изрази предположение, че евентуален последващ отговор на Москва може да включва изгонването на всички германски медии
Главният редактор на RT Маргарита Симонян изрази предположение, че евентуален последващ отговор на Москва може да включва изгонването на всички германски медии
Главният редактор на RT Маргарита Симонян изрази предположение, че евентуален последващ отговор на Москва може да включва изгонването на всички германски медии    ©  Reuters
Главният редактор на RT Маргарита Симонян изрази предположение, че евентуален последващ отговор на Москва може да включва изгонването на всички германски медии    ©  Reuters

Медийната война между Москва и Запада, в която през 2021 г. бяха изгонени от Русия журналист от британската ВВС и холандски репортер, ескалира през изминалата седмица. Първо, Берлин обяви, че спира руската телевизия RT заради липсата на лиценз. След което ден по-късно Москва реши да прекрати излъчването на германския телевизионен оператор Deutsche Welle (DW), да затвори руското бюро на медията и да отнеме акредитацията на служителите й като ответна мярка.

В сряда германските власти забраниха излъчването на канала на немски език RT DE, посочвайки, че неговият сръбски лиценз е невалиден в страната. Тогава говорител на Кремъл нарече решението политическо и коментира, че става въпрос за атака по свободата на словото. В миналото Русия е казвала, че ще предприема действия срещу журналисти, когато чужди правителства вземат на прицел RT - финансираната от държавата новинарска агенция, която често е обвинявана в пропаганда. Но сега руското външно министерство отиде по-далече, като на практика блокира възможността на DW да предава от страната. Докато в Германия журналистите от RT DE не бяха лишени от акредитациите си.

Руският немскоезичен канал си е изградил аудитория, която клони към политическата крайна десница и е склонна на скептицизъм към ваксините. Например една от водещите истории през последните дни е "новина" за страничните ефекти на ваксината срещу коронавирус сред американските войници.

Двата случая не са съпоставими

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция "Интерфакс", заяви: "Ситуацията е ясна - на руска медия се забранява да излъчва в Германия. Това не е нищо друго освен удар по свободата на словото".

Властите в Москва предприеха и други мерки. В. Guardian пише, че те ще започнат процедура по определянето на Deutsche Welle за "чужд агент" в Русия и също така ще изготвят списък с германски държавни и обществени лица, които са "свързани с ограничаването на излъчванията на RT DE и с упражняването на натиск върху руския медиен оператор". На тях ще бъде забранено да влизат на руска територия. Главният редактор на RT Маргарита Симонян приветства решението и изрази предположение, че евентуален последващ отговор на Москва може да включва изгонването на всички германски медии.

По думите на генералния директор на DW Петер Лимбург руските реципрочни мерки са надминали очакванията му: "Очаквахме някои действия от руска страна, но това е прекалена реакция от страна на руското правителство". И допълва, че това е поредното доказателство, че Москва не се интересува от свободата на медиите. Той посочва, че дори DW да трябва да напусне страната, тя няма да игнорира случващото се в Русия и ще продължи да информира обществеността.

Служителите на Deutsche Welle са върнали акредитациите си и московският екип е спрял работа в петък. Но на кореспондентите все още не е наредено да напуснат страната, информира Reuters. Ирина Филатова, която работи за руското бюро на DW в Германия, посочва, че руското решение е било шокиращо за служителите. "Очевидно очаквахме някакви мерки след забраната на RT в Германия. Но не сме допускали, че тези ответни мерки от страна на руските власти ще бъдат толкова тежки", коментира тя. Германското правителство пък определи действията срещу DW като "чисто политически".

Според германския министър на културата Клаудия Рот руското поведение е недопустимо и двата случая не са съпоставими. "RT DE в момента излъчва без лиценз и не са подали молба за такъв. Това е напълно различна ситуация от тази с Deutsche Welle, които сега са с прекратен лиценз. Освен това DW не е контролирана от държавата, което означава, че за разлика от RT DE германската държава не влияе върху програмата", казва Рот.

Това не са единствените мерки срещу RT DE. Миналата година YouTubе премахна канала от своя сайт. В сряда руското външно министерство коментира, че ще отговори подобаващо на интернет посредниците, които са блокирали медията, което беше разчетено като предупреждение към YouTubе. Същевременно RT са задължени да се регистрират като чужд агент в САЩ и са глобени от британския медиен регулатор за нарушаване на безпристрастността при отразяването на новини от Сирия и на отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал.

Нормализация или ескалация

В петък Русия заяви, че ще отговори по подобен начин, ако Германия реши да прекрати създалия се медиен диспут. Но и предупреди, че е готова за ескалация, ако Берлин предпочете да действа по този начин. Напрежението рискува да влоши допълнително отношенията между Берлин и Москва в момент, в който ситуацията и без това е обтегната заради разногласията относно пускането на газопровода "Северен поток 2", което изисква одобрението на германски регулатор.

Сега Русия казва, че топката е в полето на Германия. "Ако Берлин прибегне до ескалация, ние ще отговорим по същия начин. Ако предпочете нормализация, ние ще отговорим по същия начин", посочва говорител на руското външно министерство. Заместник-председателят на горната камара на руския парламент Константин Косачов също потвърждава, че Москва е готова да анулира решението си за DW, ако Германия промени позицията си за RT DE.

Очаква се германският канцлер Олаф Шолц и руският президент Владимир Путин да обсъдят въпроса, когато се срещнат в Москва на 15 февруари. Дотогава ще си проличи дали медийният спор ще се отрази на московските отношения с Берлин, който е една от малкото западноевропейски столици, които предприемат по-умерена и прагматична позицията към Русия през последните месеци.

Заплаха за спиране на радио "Свободна Европа"

Руският медиен регулатор Роскомнадзор е заплашил да затвори осем сайта на радио "Свободна Европа"/радио "Свобода", като искането е всички материали, свързани с разследванията на опозиционера Алексей Навални, да бъдат свалени. От Роскомнадзор са изпратили над 60 уведомления с искания съдържанието, свързано с разследванията, да бъде премахнато от два от най-големите сайтове на "Свободна Европа" за руска аудитория - радио "Свобода" и "Настоящее время". Освен това заплаха за затваряне са получили и сайтовете на руски език, които работят за аудитория на полуостров Крим, Казахстан, Таджикистан и такива в някои региони в Сибир, Волга-Урал и северозападната част на Русия.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Не, не,не!
    Не ви ли втръсна от полуистини и спестяването на фактите, К?

    Т.н. Запад винаги работи по акробатическата схема: първо дребните, после излизат тежките.
    Забраната за излъчване на RT DE е предшествана от нападението над френския офис на RT, то пък от странно двусмислените реплики по темата на британското Външно и седмица по-късно от доклад на Държавния департамент по същата тема: А, В, С, D...

    Видимо Западът се пробва да си освободи информационното пространство за набиване на англосаксонските тезиси и да попречи на контрааргументите да стигнат до хората.

    Ами че Западът трябва да е на 2345-то място по свобода на словото...

    Нередност?
Нов коментар