🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че в момента Донецката и Луганската "народни републики" де факто контролират само част от едноименните окръзи на Украйна, но имат териториални претенции към тях в цялост.
Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че в момента Донецката и Луганската "народни републики" де факто контролират само част от едноименните окръзи на Украйна, но имат териториални претенции към тях в цялост.

Руските "миротворци" в Донецк и Луганск създават още по-голяма опасност за война

Въоръжените сили на Кремъл вероятно ще се опитат да завземат цялата територия на двата отцепнически региона на Украйна, след като Путин призна териториалните претенции на сепаратистите в цялост

Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че в момента Донецката и Луганската "народни републики" де факто контролират само част от едноименните окръзи на Украйна, но имат териториални претенции към тях в цялост.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руският президент Владимир Путин призна в понеделник независимостта на Донецката и Луганската "народни републики", контролирани от сепаратистките сили в Източна Украйна, след което подписа заповед за изпращане на руски войски, които да "поддържат мира и сигурността" в двата региона. По силата на договора за приятелство и взаимопомощ с двете квазидържавни формирования Русия също така получава правото за изграждане на свои военни бази на тяхната територия.

Въпросното развитие на кризата вкарва тлеещия военен конфликт в нова, много по-опасна фаза. По принцип от години е известно и многократно доказвано на базата на информация от открити източници, че руската армия действа под прикритие на територията на Донецк и Луганск. Тя осигурява присъствието на тежка, суфистицирана бойна техника, която няма как да бъде използвана от самоуки бунтовници сепаратисти.

След заповедта на Путин обаче въоръжените сили на Кремъл вече няма да са без опознавателни знаци и ще започнат да действат под официалния флаг на Руската федерация. Това автоматично означава, че всяко силово съприкосновение с тях от страна на украинската армия ще може да се тълкува като официален акт на война, дори и украинците да са в ситуация на самоотбрана.

Допълнителни териториални претенции

Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че в момента Донецката и Луганската "народни републики" де факто контролират само част от едноименните окръзи на Украйна, но имат териториални претенции към тях в цялост. На практика това означава, че след идването си т.нар. "руски миротворци" най-вероятно ще се опитат да овладеят много по-обширни зони от сегашните сепаратистки региони. В момента там е разположена редовната украинска армия и ако тя не се изтегли без бой, това ще създаде условия за достатъчно мащабни инциденти, които да оправдаят официалното обявяване на война от страна на Кремъл.

Официалната власт в Москва вече дава индикации, че подобни териториални претенции отвъд настоящите сепаратистки региони могат да се очакват в съвсем скоро време. Министерството на външните работи на Русия първоначално е коментирало днес, че е твърде рано да се обсъжда въпросът с границите на т.нар. "народни републики", защото първо трябва да се извърши ратификация на договорите за приятелство и взаимопомощ от парламента на страната. В последният момент обаче в процедурата се намеси самият Путин, който разпореди, че Русия трябва да се съгласи с териториалните претенции на сепаратистите в цялост и да признае тяхната юрисдикция над целите административни окръзи. На практика това прави прекия сблъсък между руската и украинската редовна армия неизбежен и само въпрос на време.

Лидерите на сепаратистите в Донецк и Луганск от своя страна вече издадоха заповеди за евакуация на жените и децата в двата региона, които трябва да се изтеглят на територията на руската област Ростов на Дон, а също така и за обща мобилизация на мъжкото население, което няма право да пътува зад граница. Последното на практика означава, че стратезите в Кремъл замислят вариант, при който първоначално могат да хвърлят срещу редовната украинска армия "наборни" войници от двете предимно руски говорещи области на Украйна.

Паралелно продължава подготовката за евентуална по-мащабна руска военна интервенция. В момента въоръжените сили на Руската федерация са струпали между 170 и 190 хил. души и бойна техника по границите на Украйна. В това число влизат и 30 хил. военнослужещи, оставени на територията на Беларус, които са на около 100 км от украинската столица Киев и могат да бъдат използвани за светкавична офанзива с цел сваляне на официалната власт. Отделно от това Русия поддържа мощно военноморско присъствие в Черно море, в случай че реши да премине към по-амбициозен военен вариант и се опита да превземе бреговата ивица на Украйна. В подобен случай може да се очаква и активиране на руските "миротворци" в сепаратисткия регион Приднестровие на Молдова, който се намира в непосредствена близост до ключовия украински пристанищен град Одеса. Дали ще се стигне до подобна ескалация и в каква степен обаче за момента все още е твърде рано да се каже.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    evpetra avatar :-(
    evpetra
    • - 1
    • + 6

    М-да, Русия все пак нападна. Алчността на Путин е безгранична. Това побъркано джудже наистина ще разпали Третата световна.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 6
    • + 2

    Чета аналитика като за в помощно училище.
    Всъщност е подменена с балаганна пропаганда.

    Хайде да вземем да мислим!

    Т.н. руски миротворци опасност от война не създават, защото на Киев му е пределно ясно, че е съвсем сам срещу мечката. Ако, че отзаде му стоят едни с меки китки и меки санкции и настойчиво го бутат към бърлогата й, за да им свърши мръсната (пропагандна) работа.
    Ще вземе да стане истина крилатата фраза, че САЩ ще воюва с Русия за Украина до последния украинец.

    Видимият развой на казуса е стартиране на постепеннния процес на разпад на Украина.
    Исторически такава държава се появява чак след Ленин през 1918 г. Сегашни нейни територии са били част от Полша, Австро-Унгария, Румъния и са военна плячка с все населението на Руската и Съветската империи. Там има унгарско, румънско, полско, БЪЛГАРСКО !!! малцинства. Те също са толкова смачкани, колкото и руското, само че Москва вече се погрижи за своето. И отвори вратата и за останалите.

    Русия няма никакъв интерес от физическо присъединяване на ДЛНР към федерацията: нито стратегически, нито икономически. Това не е стратегическият Крим. ДЛНР са й нужни като:
    а) вътрешно пропаганден момент за защита на своите;
    б) управляем дестабилизиращ марионетната Украина фактор, какъвто са Абхазия и Ю.Осетия за другата постсъветска марионетка и Приднестровието за третата.

    В по-късен етап вероятно ДЛНР ще бъдат интегрирани в ОДКС и ОНД с цел легитимацията им. Но това е доста потом.

    Сега е от съдбовно значени е реакцията на Китай, който има да разрешава абсолютно идентичен казус с Тайван.
    Несъразмерността между заканите и реалните ответни действия на Запада на абсолютно предвидимия ход на Москва е мастър клас за Пекин.
    Мисля, че до лятото Литва физически няма да има от кого да очаква обещаните 200 млн. $ инвестиции в полупроводникова промишленост, защото такова нещо като Република Китай едва ли ще съществува..

    P.S. 2 Щях да помоля новия Капитал да се старае повече с аналитиката, ама няма смисъл.
    Колкото дават - толкова.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 4

    До коментар [#3] от "borodino":

    Докроте, призивът за мислене си е мой :)
    Не че хваща дикиш...
    А китайското Външно много премерено е посъветвало САЩ да прекратят разпространяването на дезинформация по Украина.

    Не се очаква да изпратят миротворци в Донбас, ако питате.
    Но верно западната реакция им е учебник.

    Нередност?
  • 5
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    Путлер си има свой чуек да възстановява там... то летища, стадиони, фабрики, инфраструктура... мноо за захлебване.. поръчки...
    Има и учтиви рускоговорящи в Аляска... Надо защищать..
    Западът се оказа прав... и въпреки дезинформациите се оказа вярно за руското театро..
    Император Си се изказаха да не бърза с нахлуването.. С Путлер се видяха на ОИ, а какво са се информирали - не изглеждаа после доволни.. Хи Пух много внимателно следи ситуацията... преди 30г Тянанмън... и той има Тайван да присъединява... А там се мотат АУКУС, Корея, Япония, АСЕАН... а и той иска да има на кого да купи и продам...

    Сега им спряха НордСтрим2, малко блокаж за финансиране... после може да им забранят операции в долари и евра, да изгонят от имотите дъщери, роднини, свъзани лица - да учат в Масква! да им спрат лизинга на самолети и полети на аерофлот тук -там... яхтите и параходите да нямат достъп до пристани.. рафинерии, потоци..
    Отделно вътрешните ... ръст на цени и спад на курса... и тва само част..
    А что такое 13 зарплата, которую надо отдасть? Нарышкин казалось вот вот и заплачет..
    Выходит уборщица из кремлевского мужского туалета и злобно сплёвывая произносит:
    -Ни федерации, ни членом управлять не могут!!!

    Нередност?
Нов коментар