НАТО: Русия продължава да увеличава броя на войниците по украинската граница

Алиансът остава "подготвен за най-лошото", но е отворен за дипломатически разговори

"Не виждаме деескалация. А още войски са на път", коментира Столтенберг
"Не виждаме деескалация. А още войски са на път", коментира Столтенберг
"Не виждаме деескалация. А още войски са на път", коментира Столтенберг    ©  Reuters
"Не виждаме деескалация. А още войски са на път", коментира Столтенберг    ©  Reuters

Русия продължава да увеличава броя на войниците, които струпва по украинската граница. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда, след като ден по-рано Москва каза, че изтегля силите си. "Не виждаме деескалация. А още войски са на път", коментира Столтенберг, цитиран от Financial Times.

По думите му алиансът остава "подготвен за най-лошото" въпреки дипломатическите усилия за предотвратяване на кризата и след обявеното от Русия във вторник частично изтегляне на войски.

Все още има "предпазлив оптимизъм"

Говорител на Кремъл повтори, че Москва изтегля някои от силите си. В сряда руското министерство на отбраната разпространи кадри, на които твърди, че се вижда как танкове и бронирани бойни машини напускат анексирания Кримски полуостров и се връщат в базите си.

По повод тези кадри Столтенберг заяви, че Русия често е премествала войски, но нейните сили в региона като цяло продължават да нарастват. И допълни, че и преди са били прибирани войници в базите, но е оставяна тежката артилерия: "Те могат много бързо да изпратят военните обратно и имат техниката си, останала на място. Трябва да видим истинско изтегляне на силите."

Но Столтенберг подчерта, че все още има "предпазлив оптимизъм" след коментарите от Москва във вторник, че трябва да се даде време на дипломацията да проработи. "Готови сме за дипломатически разговори", посочи генералният секретар на НАТО. Попитан за думите на германския канцлер Олаф Шолц от предния ден, че Украйна няма да се присъедини към алианса още много години, Столтенберг коментира, че всяка страна има правото да направи своя избор.

Какво казаха Байдън и Шолц

Във вторник американският президент Джо Байдън заяви, че има "място за дипломацията", което увеличи надеждите, че все още има време за разговори, които да тушират напрежението. Байдън посочи, че Русия е струпала около 150 хил. войници по границата с Украйна и остава "в заплашителна позиция". Но допълни: "Трябва да дадем на дипломацията шанс да успее. И смятам, че има истински начин да решим съответните си притеснения относно сигурността".

Изказването на американския президент дойде в края на поредния интензивен за дипломацията ден. След разговори с германския канцлер Шолц руският президент Владимир Путин заяви, че Москва изтегля част от войските си от границата, за да позволи провеждането на диалог със Запада. Той коменитра, че е готов за преговори, ако САЩ и НАТО се съгласят да бъдат обсъдени темите, които тревожат Кремъл по отношение на алианса, включително даване на гаранции, че никога няма да бъде прието членството на Украйна.

На съвместна пресконференция с руския президент Шолц посочи, че дипломатическите варианти изобщо не са изчерпани. И допълни: "Фактът, че чуваме, че някои войници се изтеглят, е добър знак и се надявам още военни да го направят".

САЩ и НАТО демонстрират, че са отворени за разговори относно оръжейния контрол, разположението на ракети и прозрачността на военните учения. Те отхвърлиха искането на Москва да преустановят политиката на НАТО за приемане на нови членки. Но сега и Байдън, и Шолц твърдят, че е възможен приемлив компромис за всички страни, свързани със сигурността на Европа, включително Украйна. "Има един факт и той е, че всички участници знаят, че членството на Украйна в НАТО не е в дневния ред. Така че всички трябва да направят стъпка назад и трябва да стане ясно, че не можем да имаме ситуация, при която може да има военен конфликт по въпрос, който дори не е в дневния ред", коментира Шолц.

Байдън каза: "Няма да жертваме основни принципи. Нациите имат право на суверенитет, териториална цялост и свобода да определят собствения си курс и да избират към кого да се присъединяват. Но това все пак оставя място за дипломация и деескалация". Въпреки че американският президент наблегна на опцията за дипломация обаче, той заяви, че САЩ и съюзниците ще отговорят на всяка руска атака чрез икономически санкции върху ключови руски финансови институции и сектори, както и чрез подновен експортен контрол.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 1

    16-ти мина, атака няма...

    Нередност?
  • 3
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 1
    • + 2

    Капитал, с извинения за клишето, ама не ви ли е срам вече?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#3] от "weiss":

    Когато сметката ви набъбва, weiss, обикновено се радвате.
    Той също...

    Нередност?
  • 6
    glaxo11 avatar :-|
    glaxo11
    • - 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    +++++Нямам какво да кажа повече! Казали сте го, и то не веднъж и дваж! Но пропаганда е за това: да обработва мозъците. Както и да е.Няма да променим света, но да не се и отказваме да опитваме :)
    Преди месец гледах от една платформа концерт ( интимен, без публика) на Стинг от Пантеона в Париж . Прекрасно преживяване. Там изпълни това парче. Намерих един отдавнашен негов запис и Ви го пращам. Да си го пуснете, ей така, за разтуха. Поздрави!
    https://www.youtube.com/watch?v=lB6a-iD6ZOY

    Нередност?
  • 7
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Като гледам знамената зад гуверньора на банката на Норвегия, половината няма да си мръднат пръста. Другата половина ще се наредят исторически до армиите на Италия, Румъния, Унгария, Финландия, SS частите от Босна, Франция, Белгия, Норвегия, испанската Синя дивизия, наторили руските полета с труповете си.
    Радевият Киро ще прати ли децата ни на заколение?

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#6] от "glaxo11":

    Glaxo11,
    Пиша всичко това, защото се чувствам отговорен за децата си.
    В съзнанието са издраскани картини от повестите на баща ми, в които разказва как в разрушена зимна София се е свирал до радиаторите на Съдебната палата, за да учи за изпити.С каквото мога ще попреча това да се случи отново.
    Да, сам човек не може.
    Благодаря ви, че мислим в една посока.

    Благодаря и за Стинг. Длече ми е.
    Напоследък се върнах към концертите на Бетховен и Брамс. Те ми дават сила и увереност. Явно ми са ми нужни.
    Бъдете здрав. И Бог да ви пази.

    Нередност?
  • 9
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#6] от "glaxo11":

    Tвоят запис е от по-млади години. Сегашният в наистина впечатляваща обстановка може да се види на https://www.youtube.com/watch?v=ZDtjDThed7o
    А за медийната димна завеса даже не ми се приказва. Копира се моделът на пропаганда с Ирак, но и Путин допринася по свой изпитан начин за да се подклажда напрежението и, в интерес на истината, принуди Европа, по-малко САЩ на Байдън, да започне разговори в които поне теоретично се формулира тезата, че "стратегия за Европейска безопасност не може да се изгражда без участието на Русия". И в САЩ започнаха да тъурсят формула от типа "не можете да забраните на Украйна да членува в НАТО, но те засега не се разглеждат като потенциален член".
    Колкото до американския втечнен газ, политиката на това правителство не позволява да се прогнозира масово нарастване на прозиводството поради ограниченията на "зелената политика". Даже стигнахме дотам Байдън да обявява атомната енергия за "зелена". Какво да прави, натискът на инфлацията и разочарованието на значителни групировки в собствената му партия е сериозен фактор, да не говорим за увеличаващата се и затвърждаваща позициите си на неотстъпчивост многомилионна маса консервативни републиканци.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#7] от "borodino":

    Питайте го. Има си сайт с възможност за контакти.
    Аз гласувах за него като за по-малкото зло. Ужасното е, че по-малкото винаги пораства.

    Радев гушна букета, който Козяк му подхвърли, когато го отнеха от сложения във фризера (за всеки случай) баце от Банкя, заради руския поток за Сърбия и Унгария.
    Натовският генерал е политическа еднодневка, макар и с два мандата.
    Знаети ли колко мандата е бил мин.-председател Константин Стоилов, а Муравиев, а Ляпчев? Както се убеждавате - няма никакво значение бройката, а резултата.
    Цар Борис III може да е вързал БГ към колесницата на Райха, но е ЕДИНСТВЕНИЯТ СЪЮЗНИК, който не изпраща пушечно месо на Източния фронт, а се отървава само е един влак-болница. И с това остава в БГ митовете.

    Натовският генерал Радев с нищо няма да остане. Просто някаква снимка в някакъв коридор някъде. В масовката сред други неразпознаваеми образи.

    Стамболийски! Няма ли да си появи новият Стамболийски!

    Нередност?
Нов коментар