Украйна подготвя извънредно положение и данъчна ваканция заради кризата с Русия

САЩ смятат да спрат достъпа на Москва до обширен списък от технологични стоки, ако продължи инвазията

Президентът на Украйна Володимир Зеленски мобилизира 36 хил. резервисти (между 18 и 60 години) за активна служба, но засега се въздържа от обявяване на всеобща мобилизация.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски мобилизира 36 хил. резервисти (между 18 и 60 години) за активна служба, но засега се въздържа от обявяване на всеобща мобилизация.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски мобилизира 36 хил. резервисти (между 18 и 60 години) за активна служба, но засега се въздържа от обявяване на всеобща мобилизация.    ©  Reuters
Президентът на Украйна Володимир Зеленски мобилизира 36 хил. резервисти (между 18 и 60 години) за активна служба, но засега се въздържа от обявяване на всеобща мобилизация.    ©  Reuters

Напрежението между Киев и Москва не спада, след като в понеделник вечерта руският президент Владимир Путин призна независимостта на двата сепаратистки района Донецк и Луганск в източната част на Украйна. ЕС, САЩ и Великобритания отвърнаха във вторник със санкции срещу руски банки и физически лица, но засега те са твърде слаби, за да възпрат Путин. Все пак Западът обяви готовност и за нови мерки, ако инвазията на Москва се разрасне.

Сателитни снимки на американската компания Maxar Technologies показват струпване на още войски и оборудане в Западна Русия. Компанията говори за над 100 нови машини на армията в южната част на Беларус, близо до границата. Това става три дни след като Русия удължи ученията на територията на Беларус, които трябваше да приключат в неделя, заради ситуацията в Донбас. Нито Москва, нито Минск коментират информацията. Русия отново настоява, че не планира да напада Украйна, макар че вече изпрати "миротворци" в двата сепаратистски района, но е готова да защити интересите си.

Частична мобилизация

На фона на ескалацията на напрежението президентът на Украйна Володимир Зеленски мобилизира 36 хил. резервисти (между 18 и 60 години) за активна служба, но засега се въздържа от обявяване на всеобща мобилизация. Той предупреди, че страната може да бъде изправена пред битка за самото си съществуване. Трябва да се "повиши готовността на украинската армия за всички възможни промени в оперативната ситуация", каза той. "Трябва незабавно да попълним украинската армия и други военни формирования. Ако запазим мълчание днес, утре ще изчезнем. Предстои ни упорита работа, всеки ден, но сме готови за това, с увереност в себе си, страната си и победата", обяви президентът.

Съветът за национална сигурност на Украйна поиска обявяването на извънредно положение в цялата страна. Секретарът на съвета Олексий Данилов заяви, че то ще е с продължителност 30 дни с възможност за удължаване с още един месец. Засега няма подробности кога е планирано въвеждането на извънредно положение, но ако се случи, ще бъде ограничена свободата на движение, ще има забрана на събирания, митинги, спортни прояви, ще бъде въведен полицейски час, ще бъде регламентирана работата на гражданските тв и радиопрограми и др.

Украинският парламент прие на първо четене законопроект за гражданското огнестрелно оръжие. Законопроектът предлага да се определят правата и условията за получаване на документи за собственост на огнестрелни оръжия от цивилни, както и да се въведат ограничения (например по медицински или съдебни причини). Според сегашната версия на документа право ще имат както граждани на Украйна, така и чужденци и лица без гражданство, постоянно живеещи в страната. Преди гласуването се чуха коментари, че това отваря пътя за създаване на доброволчески отряди за защита, ако се стигне до руска инвазия в контролирана от Киев територия.

Данъчни облекчения

Зеленски обяви началото на програма за "икономически патриотизъм" в страната, която включва намаляване на данъчната тежест за бизнеса и по-малко проверки, но без даде конкретни числа.

"Обявявам намаляване на данъчната тежест върху бизнеса и ограничаване на проверките. Това са стимули за привличане на средства от населението към предприятията и банковата система. Намаляваме ДДС върху бензина и дизеловото гориво. Това ще свали цената на бензиностанциите. Нашата цел е да постигнем икономическа независимост, особено в енергийния сектор", заяви Зеленски във видеообръщение към нацията във вторник вечерта. Целта на програмата е да осигури допълнителен стимул за локализиране на украинското производство и за подкрепа на определени отрасли. Зеленски ще се срещне с представители на украинския едър бизнес. "Всички те трябва да останат в Украйна. Предприятията им се намират на украинска територия, която е защитена от нашите военни. Ето защо бизнесът трябва да защитава икономиката, финансите и да създава работни места", подчерта президентът.

САЩ готвят още санкции

Снощи американският президент Джо Байдън обяви финансови санкции срещу Русия, а днес Reuters съобщи, че Белият дом подготвя мерки, с които да спре достъпа на Москва до обширен списък от стоки - от електроника и компютри до полупроводници и части за самолети, ако продължи нахлуването в Украйна. Става дума за продукти, произведени както в САЩ, така и в чужбина, но свързани с американски лицензи, технологии и оборудване, твърди агенцията, като се позовава на източници, запознати с въпроса.

Според тях става дума за режим, при който за всеки внос в Русия на подобни продукти ще се изисква производители и търговци да притежават американски лиценз, какъвто САЩ ще отказват. За подобни мерки досега не е съобщавано, твърди агенцията, и те засягат всичко от лазери и телекомуникационно оборудване до корабоплаването.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че Лондон ще увеличи военната подкрепа за Украйна с оръжия и "несмъртоносна" помощ. В парламента Джонсън обясни решението с "все по-заплашителното" поведение на Русия "в съответствие с предишната ни подкрепа".

Освен това кабинетът в Лондон е поискал комуникационният регулатор Ofcom да преразгледа лиценза, издаден за държавната RT като инструмент за справяне с руските фалшиви новини. Това обаче не е директно спиране на лиценза, обясни Джонсън в отговор на искане от опозицията медията да бъде забранена: "Живеем в демокрация и в страна, която вярва в свободното слово. Мисля, че е важно да оставим въпрос на Ofcom, вместо политиците да решават какви медийни организации да се забранят. Това прави Русия."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Елементарно, Уотсън!
    Това са панически действия за удържане на положението.
    При положение, че на т.н. линия на съприкосновение в ДЛНР има 65 хил. от най-боеспособните части на ВСУ и още толкова не толкова боеспособни се водят на ведомост, свикването на резервисти и психологическа акция да се внуши на населението тревога.

    Данъчната ваканция няма да спести нищо на Олеся Константиновна и Андрий Кучемада, защото всичките им пари отиват за препитание. Тя е опит за купуване на олигарсите, които се гласят да свалят клисавото правителство.

    Що се отнася до т.н. напрежение, Москва просто отговори на нежеланието на САЩ да спре експанзията на нато в бившите съветски републики Грузия, Украина и в проект Молдова и разполагането там на нападателни оръжия, Москва не си направи труд да измисли нещо оригинално и отговори абсолютно стандартно.

    Както в началото но милениума след заиграването на Грузия със САЩ руските анклави Абхазия и Ю.Осетия бяха светкавично признати за "независими републики", защото присъствието им в Грузия не позволяват присъединяване на Сталиновата родина към алианса, така и сега - много скучно, но ефикасно - "независимите републики" в Донецк и Луганс ще свършат същата работа при недопускането на Хрушчовата родина в нато.

    Отсега мога да кажа, че ако Кишинеу се заиграе на същата пързалка, Приднестровието на мига ще получи статут на независима република с всички произтичащи от това екстри.

    Има и друг повтарящ ще елемент, който също не се коментира тук. Това е, че САЩ задължително изоставят марионетките си и ги предават на милостта на победителите. Кво стана с най-верния на Вашингтон грузинец Саакашвили? Ами крие се някъде из Европа от правосъдието.
    На Зеленский му се клатят краката. Политически. Суверенът му от Вашингтон го употреби и определено няма да му прати евакуационен хеликоптер на Крешчатик.

    Няма как да кача снимки от повтарящите се ситуации с хеликоптера над американските амбасади в Сайгон и в Кабул.
    В тях има място само за американци.
    Местните марионетки да се оправят някак с награбеното...

    Класика!

    Нередност?
Нов коментар