🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Част от санкциите срещу Русия: Без достъп до финансови пазари и без внос на основни експортни стоки

Суровите мерки ще бъдат въведени, ако армията на Кремъл нахлуе в Украйна

Руските банки ще са едни от пострадалите при санкции от Запада.
Руските банки ще са едни от пострадалите при санкции от Запада.
Руските банки ще са едни от пострадалите при санкции от Запада.    ©  Reuters
Руските банки ще са едни от пострадалите при санкции от Запада.    ©  Reuters

Русия ще бъде отрязана от международните финансови пазари и ще бъде лишена от възможност за достъп до основни експортни стоки. Това са част от санкциите, пред които ще бъде изправена Москва, ако нахлуе в Украйна, разкри председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Досега западните лидери не даваха подробности за евентуалния общ отговор, който се се договорили да дадат, ако Кремъл реши да атакува, като единствено изключиха възможността за военни контрамерки и обещаха безпрецедентни икономически санкции, съобщава Reuters.

"По принцип Русия ще бъде отрязана от международните финансови пазари. Санкции ще бъдат наложени върху всички стоки, които ние произвеждаме и от които Русия спешно се нуждае, за да модернизира и диверсифицира икономиката си, в които ние доминираме глобално и нямат заместители", заяви председателят на ЕК пред германската обществена телевизия ARD.

Обявените санкции при агресия бяха сред първите евентуални мерки, обсъждани още в началото на годината, когато напрежението между Русия и Украйна започна да ескалира. Отрязването на достъпа до финансовите пазари би навредило на Москва и руските компании, но през последните години тя значително увеличи валутните и златните си резерви и това може да изиграе ролята на буфер.

По-голям проблем би създала невъзможността на Русия да купува основни експортни стоки, особено тези, свързани с високите технологии. Санкциите, прилагани към отделни компании, обаче често водят до проблеми за целия сектор. В този случай инвеститорите се притесняват, че ограниченията ще бъдат разширени или трудно ще ги спазват.

Мерки - само при евентуална инвазия

Председателят на ЕК каза, че наказателните мерки няма да бъдат налагани преди евентуална инвазия, като така отхвърли призива, отправен в събота от украинския президент Володимир Зеленски, за незабавни санкции. "Ориентирането към санкции ще има толкова огромни последствия, че ние знаем, че трябва да дадем шанс на Русия да се върне към дипломацията и масата на преговорите. Този прозорец още е отворен", каза Фон дер Лайен.

На същата позиция е и канцлерът на Германия Олаф Шолц, който заяви, че Москва не трябва да е сигурна "точно" как Западът ще отговори на потенциалната инвазия.

Говорейки пред CNBC по време на годишната конференция по сигурността в Мюнхен, Шолц каза, че западните съюзници са "добре подготвени" да санкционират Русия, и то бързо, в случай че тя нахлуе в Украйна. Той обаче уточни, че подобни мерки трябва да бъдат наложени само в краен случай, надявайки се да се намери мирно решение на продължаващото напрежение.

И към момента Русия продължава да отрича, че планира инвазия в Украйна. Редица западни представители обаче казаха миналата седмица, че Москва активно увеличава военното си присъствие на границата си дори след заявленията, че започва да се изтегля. Шолц не уточни какви санкции може да бъдат въведени спрямо Русия, ако нахлуе в Украйна. Според него Москва трябва да знае "приблизително", а не "точно" последствията, с които ще се сблъска.

Изказването на германския канцлер контрастира с позицията на други западни лидери, които заявиха как Русия може да бъде засегната икономически най-вече чрез енергийни санкции.

Урсула фон дер Лайен обръща внимание на това, че зависимостта на Русия от износа на изкопаеми горива е нейната слабост. Те представляват две трети от нейния експорт, като половината от бюджета на страната се генерира по този начин. Също така Русия има нужда да се модернизира и точно това вече няма да е възможно, ако бъдат наложени нови санкции, коментира председателят на ЕК.

САЩ също готвят санкции

САЩ също са подготвили първоначален пакет от санкции срещу Русия. В него е включена забрана на американските финансови институции да обработват транзакции за големи руски банки, съобщава агенция Reuters, като се позовава на трима свои източници, запознати с въпроса. Мерките ще бъдат наложени само при нахлуване на Русия в Украйна и ще доведат до прекратяване на "кореспондентските" банкови взаимоотношения между водещи руски и американски банки, които позволяват международни плащания.

На американските финансови институции ще бъде забранено да обработват транзакции за големи руски банки.

Друга мярка ще бъде санкции срещу руски лица и компании, които ще бъдат вкарани в списъка със специално определени граждани. Така те ще бъдат извадени от банковата система на САЩ, ще им бъде забранена търговията с американци и ще бъдат замразени активите им в САЩ, казват източниците на Reuters. Белият дом и Министерството на финансите не са коментирали всичко това официално. Източниците обясняват, че пакетът може да се променя до последната минута и не е ясно точно кои ще бъдат целите му. Те обаче смятат, че водещите руски банки като VTB Bank, Sberbank, VEB и Gazprombank са възможни мишени. "Невзетите решения и непубликуваните документи са изключително трудни за коментиране. Факт е, че Вашингтон непрекъснато подготвя нови и нови санкции срещу Русия - ние знаем това. Специфичното съществено съдържание на тези санкции вероятно се променя от ден на ден", казва във връзка с всичко това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Да плашиш санкционирания със санкции?..

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-?
    D.r D
    • - 1
    • + 1

    Ние нищо няма да им даваме, ама те ща са длъжни да ни дават газ, нали?

    Нередност?
Нов коментар