ЕС, САЩ и Великобритания налагат санкции на руски банки и физически лица (обновена)

Германия замрази "Северен поток 2". Външните министри на съюза одобриха мерките

За да влязат в сила, е необходимо единодушно съгласие от 27-те държави, включително и от проруското правителство на Унгария.
За да влязат в сила, е необходимо единодушно съгласие от 27-те държави, включително и от проруското правителство на Унгария.
За да влязат в сила, е необходимо единодушно съгласие от 27-те държави, включително и от проруското правителство на Унгария.    ©  Reuters
За да влязат в сила, е необходимо единодушно съгласие от 27-те държави, включително и от проруското правителство на Унгария.    ©  Reuters

Европейският съюз, САЩ и Великобритания наложиха санкции на руски банки и физически лица, след като президентът Владимир Путин призна късно в понеделник независимостта на Донецката и Луганска сепаратистки републики в Източна Украйна. В съвместно изявление на председателите на ЕК Урсула фон дер Лайен и на съвета Шарл Мишел обобщиха предложените мерки, които по-късно бяха одобрени от външните министри на страните членки на неформална среща във вторник. Двамата лидери определиха действията на Русия като "назаконни и неприемливи". За да влязат в сила, мерките трябва да получат и одобрение от лидерите на 27-те държави, което се очаква в рамките на днешния ден.

Какво се очаква

ЕС ще ограничи достъпа на руската държава и правителство до капиталовите и финансовите пазари и услуги на съюза и ще се прекъсне търговията от двата отцепили се региона към и от ЕС (по подобие на мерките, които въведе след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.), за да се "гарантира, че отговорните лица ясно усещат икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия".

Пакетът от санкции ще бъде насочен и към 351 членове на руската Дума, както и лица и фирми, свързани с руските действия в регионите ДНР и ЛНР. Засегнати ще да бъдат още банки, които финансират руски военни и други операции в тези територии.

Германска реакция

Като реакция от агресивните действия на Русия канцлерът Олаф Шолц обяви, че Германия замразява газопровода "Северен поток 2". Реакцията му дойде още преди да е взето единно решение на ЕС за наказателни санкции срещу Русия.

Олаф Шолц заяви, че е помолил Министерството на икономиката да предприеме необходимите стъпки, така че сертифицирането на газопровода да бъде на първо време замразено.

"Без да бъде сертифициран, проектът за газопровода не може да влезе в експлоатация", поясни Шолц. Той подчерта, че последните руски действия по признаването на сепаратистките региони са променили ситуацията значително, поради което се е наложило да бъде преосмислен и оспорваният проект "Северен поток 2". Газопроводът отдавна е в центъра на раздора не само в средите на германските политици, но и в отношенията на Германия със САЩ.

"ЕС се е подготвил и е готов да приеме допълнителни мерки на по-късен етап, ако е необходимо по-нататъшното развитие", се казва още в изявлението на председателите на ЕК и съвета.

Все пак Зеленски и други украински лидери призоваха за спокойствие. "Не вярваме, че ще има интензивна война срещу Украйна и че Русия ще ескалира допълнително", каза по-рано днес президентът, добавяйки, че неговото правителство ще направи всичко възможно, за да предотврати това.

Населението остава притеснено, събират дарения за военните, а на служителите на държавни позиции е абсолютно забранено да излизат в отпуск до април.

Отговорът на Великобритания

Реакции има и от Великобритания - премиерът Борис Джонсън обяви, че правителството налага санкции на 5 руски банки. Замразяват се авоарите на Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank и Black Sea Bank. Трима руски граждани "със значително богатство" също попадат под ударите на Лондон. Това са Генадий Тимченко, Борис Ротенберг и Игор Ротенберг. На Тимченко и братята Ротенберг се забранява да влизат във Великобритания, замразяват се евентуалните им активи и се налага забрана за бизнес с тях. Великобритания замразява също активите на банка "Русия".

Действията на САЩ

Президентът Джо Байдън също обяви късно вечерта във вторник, че САЩ ще задействат тежки финансови санкции срещу руски банки и олигарси, заявявайки, че "Москва грубо е нарушила международното право, като е нахлула в Украйна". Неминуемо започват и санкции срещу руския елит и членовете на техните семейства. Сделките на вторичния пазар на облигации с държавния дълг на Русия, емитирани след 1 март, също ще бъде ограничен.

Мерките на САЩ ще се прилагат спрямо банките VEB и Promsvyazbank, която извършва сделки за отбрана. Агенция ТАСС цитира последната, че санкциите няма да имат значителен ефект, тъй като е взела предпазни мерки преди време, съобщава Reuters.

"Никой от нас няма да бъде заблуден" от твърденията на руския президент Владимир Путин за Украйна, каза президентът на САЩ в обръщение на живо от Белия дом, като допълни, че може да има още санкции, ако Путин продължи инвазията.

По последна информация, държавният секретар на САЩ Антони Блинкен и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан са отменили срещите си с руския си колега Сергей Лавров. Байдън обяви подсилване на по източния фланг на НАТО, а медиите в Германия също съобщиха за допълнителни самолети, разположени в страната.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 2

    Западът е като болно животно и няма шанс при естествения подбор.

    Нямам представа какви са им сметките и теглилките, амо ако искаха действително да ударят Русия - лостове десетки!

    И се чудя защо ОК, например, необяснимо не блокира активите на големите руски банки:VTB, Gazprombank, с които оперират големите световни банки, а дига пушилка с някакви нечувани и невиждани дори в google: Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank и Black Sea Bank?

    После - в Лондонград няма уважаващ се руски олигарх, дето на няма резиденция в престижен квартал за поне 100 млн. Е и накрадени авоари в местни банки. Не съм вещ по спорта, ама май Челси още е на Абрамович, а друг негов събрат притежава Тотнъм.
    Борис що не им ги вземе, цял свят ги познава?

    Да, наистина, веднага след това русият ковидкупонджия ще трябва да обясни на капиталистите си разликата между съветската национализация през 1918 г и тази на британската кралица век по-късно. Неудобно става, някак...

    Пък Шолц, ако ще се прави на мъж, да спре гадния руски газ и по СП-1.

    Доста бездарна работа!
    Къде отиде изключването kна Русия от SWIFT, забраната за ползване на google. iPhon, американски процесори?

    Байдън пък забрани на реднеците да инвестират в Донбас!
    Милият! 9/10 от неговите не знаят какво е това.

    Байдън, чел ли си "Немили-недраги"?
    Финалното изречение: "Бедни, бедни, Македонски! Защо не умря на Гредетин!"
    Що ти трябваше да се буташ за президент в това време...

    Нередност?
  • 2
    meruduja avatar :-|
    meruduja
    • + 1

    Бъди спокоен. Санкциите отговарят на положението в момента. Ако ескалира ще е друга работа

    Нередност?
  • 4
    xyha avatar :-|
    xyha

    И европейците и американците са знаели какво ще стане , но въпреки това предадоха Украйна , за назидание на останалите "членове" на НАТО . Целта на големите е да разделят средните на парчета , за да не могат да се противопоставят . Турция да си вземе поука .
    Ето анализ от 2015 ,
    https://www.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4

    Нередност?
  • 5
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala

    Прелюбопитен е списъкът на страните, въвели санкции: англосаксонския свят и... победените в последната голяма война Германия и Японияи реално окупирани от англосаксите.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-P
    D-r D

    До коментар [#5] от "amidala":

    Принцесо, санкциите логично ще заменят "Nord Stream - 2" с "Nord Wind - 2"...

    Нередност?
Нов коментар