🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Макрон губи абсолютното си мнозинство във френския парламент

Блокът на крайнолевия Жан-Люк Меланшон става основната опозиционна сила

Програмата на Макрон включва пенсионна реформа, въз основа на която французите ще работят по-дълго, пробизнес политики и по-дълбока европейска интеграция
Програмата на Макрон включва пенсионна реформа, въз основа на която французите ще работят по-дълго, пробизнес политики и по-дълбока европейска интеграция
Програмата на Макрон включва пенсионна реформа, въз основа на която французите ще работят по-дълго, пробизнес политики и по-дълбока европейска интеграция    ©  Reuters
Програмата на Макрон включва пенсионна реформа, въз основа на която французите ще работят по-дълго, пробизнес политики и по-дълбока европейска интеграция    ©  Reuters

Френският президент Еманюел Макрон губи абсолютното си мнозинство в парламента, показва първите прогнозни резултати след втория тур на изборите за законодателния орган в страната. Това означава, че държавният глава няма да разполага и с контрола за изпълнението на обещаните реформи, пише Reuters. Способността му да следва своя дневен ред ще зависи от умението да привлече умерени депутати извън неговия блок отляво и отдясно.

Необходимият таван за абсолютно мнозинство е 289 депутатски места и макар прогнозните резултати на четири водещи агенции да варират, те показват, че Макрон и съюзниците му нямат нужния брой и във Франция ще има парламент, в който никоя партия няма работещо мнозинство. Центристкият съюз "Заедно" на президента ще има най-много депутатски места - между 200-260, следван от блока NUPES на крайнолевия Жан-Люк Меланшон, включващ социалистите, комунистите и "зелените" - с между 149-200 места. Крайната десница на Марин льо Пен може да вземе до 100 места, което е най-добрият й резултат изобщо, а консерваторите и техните партньори също могат да получат до 100 места и могат да се окажат в ролята на ключов политически играч.

Ако тези резултати се потвърдят, може да се стигне до период на несигурност във Франция, който да бъде белязан от степен на споделяне на властта сред партиите - нещо, което е нечувано в страната през последните десетилетия. Или е възможен пълен блокаж и повторно гласуване за парламент.

Мандат с компромиси

Макрон спечели втори президентски мандат в края на април във Франция, но сега е изправен пред ситуация, в която след пет години на пълен контрол трябва да приеме нов мандат, изискващ повече компромиси. А не трябва да се забравя, че става въпрос за държавен глава, който още от първите му дни в Елисейския дворец френските медии нарекоха Юпитер - първият сред боговете, тъй като рядко някой съвременен френски лидер е поемал президентските правомощия по толкова категоричен начин. Програмата, върху която изгради кампанията си, включва пенсионна реформа, въз основа на която французите ще работят по-дълго, пробизнес политики и по-дълбока европейска интеграция.

Традиционно след президентския вот французите използват парламентарните избори, които следват след няколко седмици, за да дадат на държавния глава работещо мнозинство, като Франсоа Митеран през 1988 г. бе рядко изключение. Сега Макрон и съюзниците му не успяха да постигнат това на фона на набралата инерция левица и на високата инфлация, която води до скок на цените и разтърсва френския политически пейзаж.

Същевременно Меланшон с блока NUPES проведе кампания под мотото "Изберете ме за премиер". Платформата му беше фокусирана върху политики като намаляване на пенсионната възраст, повече социални разходи, въвеждане на данък "богатство", вдигане на минималната заплата и таван на цената на десетки стоки заради инфлацията. След президентските избори Меланшон, на когото тогава малко не стигна, за да се изправи на балотаж срещу Макрон, успя да направи това, което мнозина смятаха за невъзможно - да обедини фрагментираната левица, в следствие на което френските медии заговориха за "възродената лява коалиция". Поддръжниците на президента обаче го обвиняват, че ще разбие Франция, визирайки заявяваното от крайнолевия лидер желание за излизане от единното командване на НАТО и за "неподчинение" спрямо европейските договори, както неприкритото му възхищение от покойния венецуелски президент Уго Чавес.

Влиянието на Меланшон

"Тази година френските парламентарни избори може да се окажат по-важни от президентските", написа Politico. Първоначалните прогнози показват, че NUPES не успява да спечели управляващо мнозинство, каквито бяха и очакванията, но лишава Макрон от такова. Като става основната опозиционна сила в законодателния орган, Меланшон може да се окаже по-влиятелен отвсякога.

Ако на Макрон и партньорите му не достигнат съществен брой места за абсолютно мнозинство, както сочат първоначалните прогнози, те може или да сключат съюз с консерваторите, или да пробват да сформират правителство на малцинството, което ще означава постоянно договаряне с другите партии за всеки законопроект. А Меланшон вероятно ще опитва да прави всичко възможно, за да блокира политиките на президента.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-(
    borodino
    • + 2

    Що се мъчите да преразказвате, а не дадети просто линк към оригинала?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#1] от "borodino":

    Ами защото, док, смятат, че са седнали върху капака на делвата с информацията.

    Самият факт, че горе блокът на Меланшон е наречен " основната опозиционна сила" говори за абсурдно неразбиране и непознаване на ситуацията във Франция, защото няма друг вариант за съставяне на правителство, освен между групировките на Макрон и Меланшон.

    Дъвката за загубата на "абсолютното мнозинство" по-широко погреднато е тотална загуба на изборите за Макроновата група. В този парламент Макрон има 245 места при 345 в предишния. Минус 100! Левият блок има 131 при 60 преди. 220%!
    Партията на Льо Пен печели 89 места при ...8 (осем!) в миналия парламент! 1100%!!!!

    Макронови министри не бяха избрани за депутати!

    Това говори, че неолибералното, една от еврофигурите на които е Макрон, претърпя политическа катастрофа във Франция, която няма как да се скрие. Възловото присъствие на левия блок в парламента видимо ще извади левия конгломерат от маргиналността, в която натика социалистическата партия Оланд.

    Левите се върнаха във френската политика.
    А чета, че левите се връщат и в Латинска. Онзи ден печелят изборите и в Колумбия...

    Нередност?
Нов коментар