🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как Шолц не успява да обясни позицията си по Украйна

След напрежението между Берлин и Киев сега има стъпки за успокояване

Вече два месеца Шолц е под прицел, че е твърде неохотен в подкрепата си към Украйна и не успява да обясни добре причините за видимо непоследователната си линия.
Вече два месеца Шолц е под прицел, че е твърде неохотен в подкрепата си към Украйна и не успява да обясни добре причините за видимо непоследователната си линия.
Вече два месеца Шолц е под прицел, че е твърде неохотен в подкрепата си към Украйна и не успява да обясни добре причините за видимо непоследователната си линия.    ©  Reuters
Вече два месеца Шолц е под прицел, че е твърде неохотен в подкрепата си към Украйна и не успява да обясни добре причините за видимо непоследователната си линия.    ©  Reuters

"Твърде малко и твърде късно." Така оценяват дори и най-добронамерените партньори политиката на правителството на германския канцлер Олаф Шолц по Украйна от началото на руската инвазия.

Вече два месеца Шолц е под прицел, че е твърде неохотен в подкрепата си към Украйна и не успява да обясни добре причините за видимо непоследователната си линия. Това доведе и до напрежение между Берлин и Киев. В последните дни обаче германският канцлер започва да намира правилния тон.

В серия от тв интервюта, печатни публикации и публични речи той започва да преминава в настъпление, да обяснява позицията си пред разтревожените от войната германци и да се защитава срещу нападките в колебливост.

Канцлер в офанзива

"Винаги съм взимал бързо решения", заяви Шолц в интервю за ZDF TV преди дни. "Но моят курс е ясен - трябва да действаме по хладнокръвен, уравновесен начин. Няма смисъл от импулсивност."

"Той най-после започва да намира начин да предава посланията си", казва пред FT Рихард Химлер, ръководител на компанията за политически консултации Policy Matters. "Комуникационният му стил в тази криза беше наистина лош. Но пред ZDF той беше ясен, не говореше със заобикалки и наистина започна да стига до хората", смята Химлер.

Това се случва след трудни седмици за Шолц, през които той беше подложен на силни критики и дори подигравки заради съпротивата си срещу изпращане на тежко въоръжаване на Украйна. Миналата седмица лидерът на опозиционния Християндемократичен съюз (ХСС) Фридрих Мерц обвини канцлера в "колебливост, отлагане и плахост".

Първоначално позицията на Шолц беше, че изпращането на тежко оръжие за Украйна би направило Германия част от конфликта и би могло да предизвика ядрена война. Преди дни обаче канцлерът направи рязък завой и одобри изпращането на 50 зенитни самоходни установки Gepard, а също и гаубици от типа PzH 2000 към нападнатата от Русия държава.

Запитан в интервюто за ZDF за преобръщането, Шолц отговори, че е трябвало да "претегли всички [потенциални] последствия от действията си" и аргументира предпазливостта си с общественото мнение. "Много хора в тази страна са наистина разтревожени, че войната ще ескалира, ще се разпространи извън Украйна и тези притеснения са напълно легитимни", каза канцлерът. Според проучване на ARD DeutschlandTrend от края на април 45% от германците са против изпращането на тежко въоръжение на Украйна, а 40% предпочитат сдържаност във военната подкрепа за Киев, "за да не бъде Русия провокирана".

Но веднъж поел по този курс, Шолц вече демонстрира решимост и дни по-късно в обръщение към нацията по повод 77-ата годишнина от края на Втората световна война той заяви, че Германия ще продължи да въоръжава Украйна и има историческа отговорност да помага на правителството в Киев да се защитава срещу руската агресия. "За първи път в нашата следвоенна история ние изпращаме оръжия - включително тежки оръжия - в зона на конфликт. И ще продължим да го правим", каза канцлерът.

Шолц беше критикуван и заради отказа си да посети Киев в жест на солидарност с Украйна. Но неговата позиция е, че не може да пътува до украинската столица, след като Киев даде да се разбере, че германският президент Франк-Валтер Щайнмайер не е добре дошъл заради близките си връзки с Русия. Позицията на Шолц доведе до остра реакция от украинския посланик в Берлин Андрий Мелник, който нарече канцлера "сърдитко Петко" и добави, че "поведението на примадона не е особено държавническо". Но и по тази линия има разведряване - преди дни Щайнмайер и украинският президент Володимир Зеленский най-после са провели разговор, в който са изгладили проблема. И както Шолц, така и Щайнмайер имат покана да посетят Киев.

Правилно, но късно

Мнението, че Шолц действа твърде колебливо, се споделя както от германските съюзници, така и от политици от различни цветове в Берлин. "Ние правим правилното нещо, но винаги го правим малко късно", отбелязва Кристоф Хойгсен, външнополитически съветник на бившия канцлер Ангела Меркел. По теми като газопровода "Северен поток" 2, изключването на руските банки от системата SWIFT и петролното ембарго срещу, Русия "ние винаги категорично отхвърляме всичко, а после го правим", констатира Хойгсен.

Но сега усещането е, че канцлерът най-после е осъзнал важността на комуникирането в украинската криза. "Шолц подценяваше колко важно е да покаже лидерство - не само в кабинета, но и в общественото пространство. Той наистина трябва да поведе хората. И мисля, че вече го разбира", казва Рихард Химлер.