🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бивш шеф на НАТО предлага аналог на член пети срещу икономически заплахи

Идеята е демократичните страни да имат единен отговор при икономически натиск от държави като Русия и Китай

Агресията в сферата на икономиката от страна на авторитарни нации в последно време нараства.
Агресията в сферата на икономиката от страна на авторитарни нации в последно време нараства.
Агресията в сферата на икономиката от страна на авторитарни нации в последно време нараства.    ©  Reuters
Агресията в сферата на икономиката от страна на авторитарни нации в последно време нараства.    ©  Reuters

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова за ангажимент за съвместна отбрана в сферата на икономиката по подобие на задължението за взаимна военна защита по силата на член пети на алианса. Целта е да се противодейства на икономически натиск от страна на авторитарни държави като Русия и Китай, съобщи Financial Times. Расмусен, който е бивш премиер на Дания и генерален секретар на НАТО между 2009 и 2014 г., представи план за по-ефективен отговор от страна на западните съюзници и други демокрации срещу икономически заплахи.

Предложението е вдъхновено от член 5 на НАТО, който гласи, че военна атака срещу един съюзник се счита за атака срещу всички, пише Расмусен в доклад в съавторство с Иво Даалдер, бивш посланик на САЩ в НАТО. Те искат сред демокрациите да се организира същата възпираща сила и солидарност в сферата на икономиката, каквито алиансът осигурява по отношение на отбраната.

Идеята идва преди срещата на върха на НАТО, която ще се състои по-късно този месец в Испания, както и преди срещата на лидерите на страните от Г-7 в Германия, където освен традиционните заплахи за сигурността вероятно във фокуса ще влязат и рисковете от икономическите войни. Агресията в сферата на икономиката от страна на авторитарни нации в последно време нараства. Примери са търговските конфликти на Китай с Австралия и Литва, както и използването на природните ресурси от страна на Русия като инструмент за изнудване в конфронтацията ѝ със Запада. Миналата година Пекин наложи мито на австралийското вино след отправени обвинения от Канбера за нарушения на човешки права.

Общи ответни мерки

Расмусен и Даалдер предлагат икономическото сътрудничество да бъде въведено чрез съществуващи структури като Г-7. Според авторите други демокрации трябва също да бъдат включени и може да се наложи да се създаде самостоятелна организация, основаваща се на новата гаранция. Даалдер каза пред FT, че относно плана са проведени консултации с администрацията на американския президент Джо Байдън, включително с Белия дом, Министерството на финансите, както и с със представители на ЕС. Той призна, че към миналата година подобна идея едва ли би стигнала далеч, но сега ситуацията е различна. След началото на руската инвазия в Украйна има по-голямо разбиране, че "светът се променя", каза Даалдер.

Според него като ответни мерки срещу икономически натиск могат да се използват различни санкции, мита за внос и други. Подобни наказателни действия могат да имат отрицателни ефекти върху страните, които ги налагат, и да предизвикат реакция от страна на бизнеса, но ще помогнат за концентриране на веригите за доставки в демокрациите, каза той. Има геостратегически интереси, които понякога трябва да бъдат поставени над икономическите интереси, смята Даалдер. Ако това не се е случвало толкова през последните 30 години, то през следващите вероятно ще е така.

Идеята за общи ответни действия при икономически натиск всъщност не е нова. "Не трябва да позволяваме на автокрациите да застрашават демокрациите една по една", написа миналата година Йонас Парело-Плеснер в статия за The Wall Street Journal. "Отвъд икономическото въздействие, символиката на солидарността би била мощно възпиращо средство. Насилниците реагират на силата и се възползват от слабостта", смята Плеснер, който е изпълнителен директор на основаната от Расмусен Alliance of Democracies Foundation.

Все още няма коментари
Нов коментар