🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическият спад в Русия ще изтрие 15 години развитие

На страната може да й е нужно едно десетилетие, за да се върне към нивата си отпреди санкциите, предвижда директорът на "Сбербанк"

"Това е заплаха за 15% от брутния вътрешен продукт на страната, а основната част от икономиката e атакувана", казва Герман Греф, който ръководи "Сбербанк"
"Това е заплаха за 15% от брутния вътрешен продукт на страната, а основната част от икономиката e атакувана", казва Герман Греф, който ръководи "Сбербанк"
"Това е заплаха за 15% от брутния вътрешен продукт на страната, а основната част от икономиката e атакувана", казва Герман Греф, който ръководи "Сбербанк"    ©  Reuters
"Това е заплаха за 15% от брутния вътрешен продукт на страната, а основната част от икономиката e атакувана", казва Герман Греф, който ръководи "Сбербанк"    ©  Reuters

Руската икономика ще се свие с 15% през тази година и с 3% през 2023 г. заради щетите от западните санкции, напускането на компании, "изтичането на мозъци" и колапсa на износа, които ще изтрият 15-годишен икономически растеж. Това предвижда Институтът по международни финанси (IIF) в свой доклад, цитиран от Reuters. В анализа си за руската икономика след инвазията на Москва в Украйна на 24 февруари IIF заявява, че не очаква скорошно прекратяване на войната и че е вероятно санкциите да бъдат разширени и затегнати през следващите месеци.

Западните санкции след инвазията доведоха до "пълното разпадане на 30-годишни инвестиции", каза Елина Рибакова, заместник главен икономист на IIF, при представяне на доклада. Като добавя, че ако Европа се откаже от руските енергийни суровини, икономиката на Москва ще бъде още по-силно засегната в средносрочен план.

Тежък удар

САЩ, Европа и други съюзници наложиха широки санкции, целящи да попречат на способността на Москва да финансира военната си операция в Украйна. Президентът Владимир Путин твърди, че страната се справя с тях и по-големите негативни ефекти ще бъдат усетени от западните страни. На друга позиция е Герман Греф, главен изпълнителен директор на "Сбербанк", която е най-голямата в страната. Според него руската икономика може да се нуждае от десетилетие, за да се върне към нивата си отпреди санкциите.

Греф, чиято банка държи по-голямата част от депозитите на домакинствата и корпоративните заеми в страната, отбелязва по време на приключилия международен икономически форум в Санкт Петербург, че на държавите, наложили санкции на Русия, се падат 56% от нейния износ и 51% от вноса й.

"Това е заплаха за 15% от брутния вътрешен продукт на страната, а основната част от икономиката e атакувана", каза Греф, който е бивш министър на икономиката, цитиран от пред Reuters. "Ако не направим нищо - може да ни трябва около десетилетие, за да върнем икономиката на нивата от 2021 г.", като призовава за структурни реформи на руската икономика.

Институтът по международни финанси очаква руският БВП да спадне с 15% през тази година, а този на Украйна - с 45%.

Според него в резултат на санкциите товарните пратки са намалели шест пъти, а транспортът по море и въздух също е възпрепятстван. Мерките срещу руски банки до голяма степен ограничиха финансовите трансакции с чуждестранни партньори. Освен това е блокиран достъпът до доставки на оборудване и резервни части, необходими за руската автомобилна, енергийна и авиационна промишленост.

Измамно представяне

Докато руската икономика се забавя рязко и покупателната способност на гражданите се свива, скокът на цените на петрола и газа, основният руски износ, вдигна излишъка по текущата сметка до рекордни нива през последните месеци. Елина Рибакова обясни, че излишъкът по текущата сметка, както и възстановяването на рублата след първоначален срив, не трябва да се приемат като фактори, че руската икономика се справя по-добре от очакваното. Руските банки бяха заредени с резерви в чуждестранна валута, когато вносът се срина, посочва тя, но руският бизнес и потребители няма за какво да ги харчат.

Вместо това въздействието на санкциите ще удари по-силно с времето, особено ако Европа намали значително вноса си на петрол и газ, въпреки че Рибакова отбеляза, че това ще отнеме месеци, ако не и години. IIF прогнозира, че руското бруто образуване на основен капитал ще се свие с 25% през 2022 г., вносът с 28% и износът с 25%.

"Въпреки значимите стъпки, предприети от края на февруари, ние сме далеч от върха на стълбата на ескалация", казват авторите на доклада на IIF.

"Допълнителни мерки като тези, свързани с финансовата система и/или ключовия руски износ (и внос), биха били възможни и биха могли да доведат до драматични последици за руската икономика, както и способността на правителството да продължи военните си действия в Украйна. Разходите за подобни действия обаче могат да бъдат значителни и за страните, налагащи санкции", предупреждават от организацията.

Рибакова, която наскоро посети Киев, също така каза, че докато се обръща голямо внимание на разходите за възстановяване, Украйна е на ръба на криза с платежния баланс - прогнозите на Световната банка са, че украинската икономика ще се срине с около 45% вследствие на войната. "Подкрепата за Украйна е необходима веднага."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Ако след всичките санкции, руската икономика се свие само с 15% тази година, и мижавите 3% догодина, то Путлер ще трябва да почерпи!

    Нередност?
Нов коментар