🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Легализира ли Русия кражбите на интелектуална собственост

Нов закон, изглежда, отнема правата на интелектуална собственост на западните компании

Ходът на Русия не е незаконен според международното право    ©  Reuters

Докато икономиката ѝ беше атакувана със западни санкции в началото на март, Русия реши да промени част от своя граждански кодекс. Светът не обърна внимание на указ №299, който разрешава използването на патентовани изобретения, включително в медицината и цифровите технологии, от "неприятелски страни", без да се иска разрешение от собственика или да се плаща компенсация. Не е изненадващо, че Украйна, в която Русия нахлу, се смята за "недружелюбна". Такива са и САЩ, и ЕС, които не са във война с Русия, а санкционират икономиката ѝ и въоръжават украинците.

Ходът на Русия не е незаконен според международното право. На страните е разрешено да правят изключения от патентните правила при извънредна ситуация на национално ниво. Тежката документация и досадните преговори за цените могат да доведат до забавяне. Но се очаква някаква компенсация, колкото и нищожна да е. Според новия закон на Русия обаче не е нужно притежателите на патенти да получат каквото и да е.

Масови нарушения

Въпреки че законът се прилага само за патенти, които защитават изобретения, той косвено дава безплатен пропуск за други видове нарушения на интелектуалната собственост (IP). Това е така, защото съдилищата няма да предложат малка защита срещу опортюнистите, казва Мария Острошенко, IP адвокат в московска адвокатска кантора Alrud. Тя отбелязва, че някои руски съдии започват да питат защо IP-тa на международни компании, включително търговски марки и авторски права, заслужават защита. Това никога досега не е било под въпрос.

Западните компании вече усещат промяната

Западните фирми вече усещат промяната. В началото на март Entertainment One UK, британското подразделение на канадска компания, загуби делото си срещу руски конкурент, използващ фалшиво прасе Пепа, един от запазените му анимационни герои. Делото беше прекратено, казва Владимир Бириулин от "Городисски и партньори", най-голямата руска IP фирма, защото Великобритания попада в "неприятелския" лагер. Когато Entertainment One поиска компенсация, арбитражен съд в Русия постанови, че предоставянето на такова искане е "злоупотреба с правото" в светлината на британските санкции. През май Върховният съд отхвърли жалбата на фирмата.

Изправени пред изолация от Запада и приятелски съдилища в страната, руснаците се чувстват насърчени да "грабнат" чужди IP-та. Само през последните две седмици на март бяха направени над 50 заявления за регистрация на западни марки като Coca-Cola и Christian Dior. Патентован софтуер и устройства на чуждестранни производители, които са спрели да продават в Русия, вероятно ще бъдат следващите. На 6 май Русия публикува списък от 25 страници със стоки, които могат да бъдат внесени без разрешение от собственика. Той включва телефони на Apple, игрови конзоли Nintendo и части за автомобили на Tesla, както и оръжия и боеприпаси.

Уилям Майлс от Briffa, юридическа фирма за IP в Лондон, съобщава, че всичко това означава, че клиентите му имат "нулев интерес" от въвеждането на нови търговски марки или изобретения в Русия. Това ще охлади иновациите, прогнозира Коен Берден от Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации, чиито членове включват Johnson & Johnson, Novartis и Pfizer. Новият закон вече вреди на фармацевтичните изследвания и разработки, които започнаха да се възстановяват след години на недостатъчно финансиране и пренебрегване. Повечето чуждестранни производители на лекарства отказват да започнат нови изследвания в Русия, докато войната продължава, което затруднява одобрението на нови лекарства. Това е нежелана новина за страна, която внася близо 70% от лекарствата си.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2

    След застрашаването дълги години умишлено и целенасочено националната сигурност и интереси на Русия, след последващите безпрецеденти санкции и незакони конфискации на руска собственост и сметки последната вече може да прави каквото си иска и никой няма право да я съди. Тук вече няма международни закони, вече е правото на по-силния! До тук ни докараха американските "демократи!"

    Нередност?
Нов коментар