SoftBank и Goldman финансираха хърватската компания за електроколи Rimac

Porsche също участва в последния кръг и запази дела си от 22%

Досега Rimac Technology има проекти с Porsche, Hyundai, Kia, Automobili Pininfarina, Koenigsegg и Aston Martin за производство на компоненти за електрически автомобили
Досега Rimac Technology има проекти с Porsche, Hyundai, Kia, Automobili Pininfarina, Koenigsegg и Aston Martin за производство на компоненти за електрически автомобили
Досега Rimac Technology има проекти с Porsche, Hyundai, Kia, Automobili Pininfarina, Koenigsegg и Aston Martin за производство на компоненти за електрически автомобили    ©  Reuters
Досега Rimac Technology има проекти с Porsche, Hyundai, Kia, Automobili Pininfarina, Koenigsegg и Aston Martin за производство на компоненти за електрически автомобили    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Японската технологична група SoftBank и американската инвестиционна банка Goldman Sachs инвестираха в Rimac в кръг от финансиране от 500 млн. евро, който дава на хърватския производител на електрически автомобили оценка от над 2 млрд. евро. Rimac ще използва новите инвестиции отчасти за изграждането на своя нов бизнес с роботаксита със самостоятелно шофиране, който е бил тайно разработван през последните три години, каза основателят Мат Римак пред Financial Times. Роботакситата вероятно ще се появят на пазара в следващите пет години, но са нещо "по-голямо от всичко, което сме правили досега", каза той.

Инвестицията от 500 млн. евро е последният кръг на финансиране за компанията, която стартира в гаража на основателя си през 2009 г. и се превърна в един от най-търсените доставчици на технологии в автомобилната индустрия. Досега Rimac Technology има проекти с Porsche, Hyundai, Kia, Automobili Pininfarina, Koenigsegg и Aston Martin за производство на компоненти за електрически автомобили.

Миналата година компанията на Rimac подписа сделка за надзор на марката Bugatti на VW, създавайки Bugatti Rimac, която ще произвежда модели под двете марки. Bugatti Rimac разработва хиперколата Rimac Nevera за 2.5 млн. долара, електрически автомобил с мощност 1914 конски сили, за който се твърди, че може да ускори от 0 до 60 мили в час за 1.85 секунди. Nevera, която направи своя дебют миналата година, ще излезе на пазара това лято.

Къде ще отидат парите?

Porsche, един от първите автомобилни производители, подкрепили Rimac, инвестира в кръга, за да запази дела си от 22% в компанията. Главният изпълнителен директор Мат Римак ще остане най-големият акционер на Rimac Group, мажоритарен акционер в наскоро обединеното Bugatti Rimac и единствен акционер на Rimac Technology.

Чрез привличането на утвърдени финансови инвеститори като SoftBank и Goldman компанията разширява своята акционерна база и потенциално проправя пътя за листване на фондовия пазар. Римак казва, че посоката на бизнеса "вероятно ще бъде IPO един ден, но не бързаме това да се случи". Основният приоритет на Rimac е "да се съсредоточи върху изграждането на силна компания с дългосрочна перспектива".

Средствата от инвестицията ще бъдат използвани за набиране на още 700 служители, изграждане на централа на стойност 200 млн. долара в Загреб, и за разработване и производство на батерии, софтуер и други компоненти за електрически автомобили.

Преди всичко парите ще осигурят на Rimac независимост от по-големите автомобилни производители, казва главният изпълнителен директор. "За нас е много добре да имаме Porsche и Hyundai като акционери, но не искаме да сме изцяло зависими от тях."

На този етап Хърватия има два еднорога - Rimac и Infobip, бизнес за ИТ и телекомуникации. "Доколкото знамq Италия няма нито един еднорог, въпреки че е около 12 пъти по-голяма от Хърватия. Така че тази инвестиция е голямо, голямо нещо за региона, което показва, че можете да привлечете най-добрите международни инвеститори в една наистина конкурентна индустрия и да направите значима компания", казва Мат Римак.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tocaibiza avatar :-P
    tc

    Поздравления за компанията и за основателя ѝ, чиято фамилия е Римац, не Римак. :)

    Нередност?
Нов коментар