🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8.1%

В основата на ръста през май стои покачването на цените на енергията с почти 40%

Очакванията ЕЦБ да вдигне основния си лихвен процент се покачват, след като инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд.
Очакванията ЕЦБ да вдигне основния си лихвен процент се покачват, след като инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд.
Очакванията ЕЦБ да вдигне основния си лихвен процент се покачват, след като инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд.    ©  Reuters
Очакванията ЕЦБ да вдигне основния си лихвен процент се покачват, след като инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Реалната инфлация силно надхвърля очакванията
  • Погледите са насочени към ЕЦБ и това с колко ще увеличи основната си лихва

Инфлацията в еврозоната продължава да нараства и през май е достигнала нов рекорд. Предварителните данни на Eurostat показват, че през този месец цените са нараснали на годишна база с 8.1% при очаквания за 7.7% при последното проучване на Reuters. По този начин инфлацията в еврозоната вече е четири пъти по-висока от целта, която Европейската централна банка (ЕЦБ) си е поставила - 2%.

Инфлацията без цените на храните и енергията, която се следи внимателно от ЕЦБ, се ускори до 4.4% на годишна база от 3.9% през април. Още по-тясната мярка, която изключва алкохола и тютюна, достигна 3.8% на годишна база, като миналия месец беше 3.5%.

Главният двигател на увеличението на инфлацията са нарастващите цени на енергията, които са се покачили с 39.2% през месеца. Тенденцията при тях също е възходяща, като през април покачването беше 37.5%. След енергията се нареждат храната, алкохолът и тютюнът, при които увеличението в цените е 7.5% при 6.3% през април. И двата показателя обаче са силно обвързани с войната в Украйна, след като Русия е един от най-големите износители на суровини в света, а Украйна е един от най-големите доставчици на зърнени култури. Войната накара Запада да наложи голям брой санкции срещу Русия, а доставките на зърно и пшеница от Украйна са блокирани на пристанищата в страната.

Силно вероятно е и ново покачване в цените на енергийните източници, след като в края на май Европейският съюз (ЕС) забрани вноса на около 90% от руския петрол от края на годината. В следващите две години руски петрол ще може да стига в Европа само по тръбопроводи до Чехия, Унгария и Словакия, а доставките по море ще бъдат забранени.

Хармонизираният инфлационен индекс в Германия надминава този на еврозоната, като данните показват, че той е достигнал 8.7% през петия месец на годината, което е значително над нивото на останалите 18 страни във валутния съюз. Очакванията на експерти бяха за 8% инфлация през май. Във Франция показателят също надмина очакванията и през май достига нов рекорд от 5.8% спрямо 5.4% през април. Най-висока е инфлацията в Естония, където покачването на цените достигна 20.1%.

На ход е ЕЦБ

Излизането на последните данни на Евростат за пореден път поставя фокуса върху ЕЦБ и намеренията на банката за справяне с инфлацията.

Следващото заседание на борда на финансовата институция е насрочено за 9 юни в Амстердам. Новите данни за темпа на инфлацията правят вдигането на основния лихвен процент на ЕЦБ почти задължително, като остават въпросително относно това с колко ще бъде повишен той.

Някои от по-настоятелните членове на управителния съвет на ЕЦБ призоваха банката да последва примера на Федералния резерв на САЩ, като повиши лихвите с по-агресивно темпо от половин процентен пункт през юли. Противник на идеята обаче е президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, която от няколко месеца се обявява в подкрепа на "по-плавен" подход за справяне с ценовото напрежение. Най-вероятният сценарий в момента изглежда избирането на плавния подход, който включва увеличаване на основния лихвен процент с по 25 процентни пункта през юли и септември.

Главният икономист за Европа на Goldman Sachs Яри Стен подкрепя мнението, че няма нужда от агресивни действия относно лихвения процент, който е в негативната територия от 2014 г. насам. Според него голяма част от инфлацията се дължи на проблеми, които са актуални за целия свят и реагиране спрямо тях не би било добър ход. "Основният инфлационен натиск в еврозоната със сигурност се засили, поради което смятаме, че ще се нормализира доста бързо, но те (ЕЦБ) не се сблъскват със същите нива, които виждаме в САЩ и Обединеното кралство, където ядрото инфлацията е около 6% и централните банки - или по-специално Фед - трябва да предприемат по-решителен подход към затягането на политиката, отколкото ЕЦБ", заяви Стен пред CNBC.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft

    Под инфлация разбираме прекомерна парична маса (хеликоптерни пари раздадени по времето на пандемия) или свиване на стоковото предлагане (също разрушаване на веригите за доставки), вследствие на което парите се обезценяват.

    Чрез инфлация, чрез увеличаване на лихвите прекомерната парична маса се "стерилизира". Тегли се обратно раздадените количество пари.

    Ключовата дума е "стерилизация"

    Нередност?
  • 2
    bigman_1 avatar :-|
    BGman

    А при нас е пет пъти повече...щото продължаваме промяната...

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Проблемът за сегашната инфлация в еврозоната е лесно разрешим.
    Два часа след прекратяване на водещата причина – тази инфлация е прекратена.

    Кратко за ситуацията:
    Еврозоната потребява с добри и с много лоши качества метод за емитиране на евра. Несполучливото поведение на Европейската комисия е водещата причина за сегашната инфлация в еврозоната.
    Европейската централна банка (ЕЦБ) няма капацитет да прекрати създаваната, от неправилния метод за емитиране на евра инфлация.
    ЕЦБ е жертва на държавната слабост. Промените на основната лихва за евра не могат да прекратят сегашната инфлация в еврозоната.
    Заради въведения метод за емитиране на евра, правителствата от еврозоната са със сегашни дългове.
    Прекратяването на грешния метод за емитиране на евра е най-полезното действие срещу инфлация в еврозоната.

    Нередност?
Нов коментар