Шолц отхвърли възстановяването на нормални отношения с Русия в близко бъдеще

Германският канцлер призова за план "Маршал" за следвоенното възстановяване на Украйна

Шолц нарече "немислимо" партньорството с Русия на Путин
Шолц нарече "немислимо" партньорството с Русия на Путин
Шолц нарече "немислимо" партньорството с Русия на Путин    ©  Reuters
Шолц нарече "немислимо" партньорството с Русия на Путин    ©  Reuters

"Партньорството с агресивната и империалистка Русия на Путин е немислимо в обозримо бъдеще." Това заяви в сряда в германския парламент канцлерът Олаф Шолц. И отхвърли възможността за възстановяването на нормални отношения с Москва на фона на войната в Украйна.

Изказването му идва дни след като неговият близък съветник Йенс Пльотнер предизвика критика със заявлението, че германските медии трябва да се фокусират не върху доставянето на тежки оръжия за Украйна, а върху отношенията между Берлин и Москва в бъдеще. Шолц не коментира думите на Пльотнер, но изключи варианта за връщане към отношенията, които Германия е имала с Русия преди инвазията на Москва в Украйна.

Изявлението идва на фона на намалените газови доставки от Русия. В четвъртък Берлин задейства втората фаза от своя извънреден план за действие в отговор на спадащите руски доставки.

Помощ за Киев

Все пак германският канцлер подчерта, че НАТО не трябва да анулира договора с Русия от 1997 г., който регулира отношенията между Москва и западния военен алианс, защото това по думите му "ще се използва от Путин и неговата пропаганда". Шолц заяви, че документът включва принципи, сред които спазването на границите и суверенитета на независимите държави, които обаче руският президент е нарушил.

Изказването на Шолц идва дни след предизвикал критика коментар на негов близък съветник.

В изказването си пред германските депутати той призова за нов "План Маршал" за Украйна, който да подпомогне следвоенното възстановяване на страната. Канцлерът каза, че разрушенията, които е видял по време на посещението си в Киев по-рано този месец, са му напомнили на кадрите на германските градове през Втората световна война. "И точно както разкъсаната от войната Европа тогава, Украйна сега се нуждае от план "Маршал" за повторното си изграждане", коментира Шолц.

Критика сред свои и сред чужди

В началото на седмицата Пльотнер провокира напрежение с изказването, че дискусиите за помощта за Киев са движени от "трескавост, която пропуска голямата картина". "Може да се напълнят много страници във вестниците с тежкото оръжие, което Украйна поиска от Германия. Но някак има по-малко материали за това какви трябва да бъдат нашите отношения с Москва в бъдеще", заяви съветникът на Шолц.

Тези думи доведоха до критика както от политическите опоненти, така от съюзниците, пише Financial Times. Според Мари-Агнес Страк-Цимерман, депутат от Свободните демократи - една от трите партии в управляващата коалиция, коментарът на Пльотнер е демонстрирал "типа мислене от последните няколко десетилетия, който ни доведе до тази ужасна ситуация".