САЩ спряха данъчен договор с Унгария, защото Орбан блокира глобалното корпоративно облагане

Орбан използва споразумението, за което САЩ лобираха усилено през последната година, като разменна монета за европейското финансиране по унгарския план за възстановяване

През април Брюксел започна отделна наказателна процедура, свързана с върховенството на закона в Унгария, която може да доведе до спиране на милиарди евро финансиране от ЕС
През април Брюксел започна отделна наказателна процедура, свързана с върховенството на закона в Унгария, която може да доведе до спиране на милиарди евро финансиране от ЕС
През април Брюксел започна отделна наказателна процедура, свързана с върховенството на закона в Унгария, която може да доведе до спиране на милиарди евро финансиране от ЕС    ©  Reuters
През април Брюксел започна отделна наказателна процедура, свързана с върховенството на закона в Унгария, която може да доведе до спиране на милиарди евро финансиране от ЕС    ©  Reuters
Темата накратко
  • Решението за прекратяване на договора идва след няколко месеца, през които администрацията на президента Байдън лобира активно за налагането на глобаления минимален данък върху компаниите.
  • Републикански конгресмени, които също се противопоставят на глобалната данъчна сделка, съдействат на унгарското правителство.
  • Унгария направи редица отстъпки пред Европейската комисия в спор за върховенството на закона и недостатъчната прозрачност.

Министерството на финансите на САЩ прекратява спогодбата си с Унгария за избягване на двойното данъчно облагане от 1979 г. Това се случи след решението на Будапеща да блокира въвеждането на нов глобален минимален данък от 15% в ЕС и още над 100 страни в света.

Говорител на Министерството на финансите заяви пред Reuters, че тъй като Унгария е намалила ставката си за корпоративен данък до 9% - по-малко от половината от 21%-та ставка в САЩ - данъчният договор е едностранно изгоден за Унгария.

"Ползите вече не са реципрочни - със значителна загуба на потенциални приходи за Съединените щати и малки печалби за американския бизнес и инвестиции в Унгария."

Решението за прекратяване на договора идва след няколко месеца, през които администрацията на президента Байдън лобира активно за налагането на глобания минимален данък върху компаниите. Това навежда на мисълта, че американското Министерство на финансите го използва, за да окаже натиск върху унгарския министър-председател Виктор Орбан. Целта е той да вдигне ветото, спиращо ЕС да се присъедини към 15%-товия минимален данък, договорен от близо 140 държави.

Унгария е в задълбочено противоречие с Европейската комисия, която задържа отпускането на средства от фонда за възстановяване след COVID-19 заради въпроси относно позицията на страната по отношение на върховенството на закона и други ценности на ЕС. Една от причините правителството на Орбан да наложи ветото вероятно е, че то би могло да послужи като разменна момента при преговорите за отблокиране на европейските средства.

Унгарската данъчна ставка между демократите и републиканците

Данъчните спогодби имат за цел да помогнат на жителите на страните, които са ги подписали, да избегнат плащането на данъци върху едни и същи доходи в двете държави и да разрешат други сложни данъчни ситуации.

Администрацията на Байдън, цитирана от Washington Post, заяви, че новият глобален минимален данък ще помогне на държавите да финансират социални програми и да избегнат взаимно вредната "надпревара към дъното", като се конкурират за бизнеса чрез намаляване на корпоративните данъчни ставки. Тези усилия до голяма степен обединиха страните от Европейския съюз, след като американският финансов министър Джанет Йелън и партньорите ѝ спечелиха подкрепата на резервирани страни като Ирландия и Полша.

Съпротивата на Унгария се превърна в последната сериозна пречка пред изпълнението на плана. Унгарски длъжностни лица предупреждават, че мярката ще навреди на инвестициите и растежа в страната. По рано този месец Washington Post съобщи, че републиканските конгресмени, които също се противопоставят на глобалната данъчна сделка, съдействат на унгарското правителство.

В края на юни републиканците Ейдриън Смит и Майк Кели, водещи членове на данъчната комисията в Конгреса, изпратиха писмо до посланика на Унгария в САЩ, в което изразяват благодарност на страната за отхвърлянето на глобалната данъчна сделка.

В писмото си Смит и Кели признават, че президентът запазва правомощията си по отношение на външната политика и преговорите за сключване на данъчни спогодби. Но те също подчертават, че данъчното законодателство на САЩ може да бъде променено само чрез действия на Конгреса.

"Поставяме под съмнение доколко разумно е целият свят да върви напред към система, която принуждава държавите да се откажат от суверенните си данъчни правомощия", се казва в писмото. "Бихме искали да отправим предложение за пряк диалог с републиканците в Конгреса, докато разглеждате позицията на Унгария по глобалното данъчно споразумение", завършва то.

Коментарите бяха широко цитирани от унгарски длъжностни лица, които се опитват да провалят данъчната сделка. Балаж Орбан, политически директор на унгарския министър-председател и член на унгарския парламент, ги посочи във Facebook в неотдавнашна публикация.

"Хубаво е да видим, че не сме сами", каза той.

Европейските средства "купуват" върховенство на закона в Унгария

В началото на тази седмица стана ясно, че унгарското правителство е направило редица отстъпки пред Европейската комисия в спор за върховенството на закона и недостатъчната прозрачност. Това своеобразно отстъпление цели отпускането на около 15 млрд. евро по унгарския плана за възстановяване.

Началникът на кабинета на Орбан Гергели Гуляш, цитиран от Financial Times, заяви, че Будапеща е приела исканията на ЕС в няколко ключови области: обществени поръчки, прокуратура, законодателство и енергетика.

Унгария ще намали под 15% дела на търговете за обществени поръчки с един кандидат както за средства от ЕС, така и за местни такива, заяви Гуляш. По наказателни дела за корупция нов съдебен орган ще има правомощието да принуждава прокурорите да продължават разследванията или да изпращат делата в съда, като по този начин ще се отговори на често срещаните оплаквания, че в миналото чувствителните дела са били спирани.

Решението на Унгария да представи подробни предложения относно върховенството на закона се оценява положително от някои европейски длъжностни лица, но проблемите между двете страни са толкова дълбоки, че предстои много работа, преди да се постигне пробив. Решението за отпускане на милиарди евро за възстановяване на икономиката може да предизвика ожесточена реакция в Европейския парламент, ако се окаже, че унгарските отстъпки не са достатъчни, предупредиха евродепутати.

През април Брюксел започна отделна наказателна процедура, свързана с върховенството на закона в Унгария, която може да доведе до спиране на милиарди евро финансиране от ЕС, ако различията между Брюксел и Будапеща не могат да бъдат разрешени.