🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел за първи път ще финансира съвместни доставки на оръжия за ЕС

Предложението ще помогне на сраните от блока да възстановят резервите си от военна техника, които намаляха заради войната в Украйна

Предложението, обявено от комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, ще създаде финансови стимули за консорциуми от най-малко три държави членки, които са склонни съвместно да закупят въоръжение
Предложението, обявено от комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, ще създаде финансови стимули за консорциуми от най-малко три държави членки, които са склонни съвместно да закупят въоръжение
Предложението, обявено от комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, ще създаде финансови стимули за консорциуми от най-малко три държави членки, които са склонни съвместно да закупят въоръжение    ©  Reuters
Предложението, обявено от комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, ще създаде финансови стимули за консорциуми от най-малко три държави членки, които са склонни съвместно да закупят въоръжение    ©  Reuters

Европейската комисия за първи път ще предостави финансиране за съвместно придобиване на оръжия и оръжейни системи от страните членки, за да помогне на армиите им да възстановят запасите си и да подобрят координацията помежду си в сферата на военната техника в отговор на войната в Украйна.

Предложението, обявено от комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, ще създаде финансови стимули за консорциуми от най-малко три държави членки, които са склонни съвместно да закупят въоръжение. То предвижда Брюксел да възстановява около 10 до 15% от цената на новите оръжия, ако група държави от блока ги закупи от европейски отбранителни компании през двете години след началото на руската инвазия в Украйна, съобщава Financial Times. Целта е увеличаването на разходите за отбрана на ЕС бъде оптимизирано чрез координирани доставки и да се попречи на по-големите държави от съюза да монополизират оръжейните компании на континента.

Ако бъде одобрена от страните членки и законодателите на ЕС, инициативата на стойност 500 млн. евро ще е първата, при която Брюксел използва парите на европейските данъкоплатци за финансиране на съвместни отбранителни проекти. Предложението е последваща стъпка след решението на ЕС да похарчи милиарди евро за финансиране на доставки на оръжия за Украйна след началото на руската инвазия.

"Днес правим историческа крачка напред в интеграцията на европейската отбрана", коментира Тиери Бретон. И добави: "Тази инициатива ще направи възможно запълването на част от запасите след обединения отговор на Европа за трансфер на оръжия към Украйна."

Войната в Украйна доведе до коренна промяна във военното мислене на ЕС. Тя подтикна правителствата да спрат съкращенията на разходите за отбрана, които налагаха в последните години, и да увеличат военните бюджети с общо над 200 млрд. евро.

Инициативата за 500 млн. евро ще засегне само до малка част от бюджетните разходи за отбрана на ЕС през следващите две години, но се предвижда сумата да може да бъде увеличена, ако проектът е успешен. Някои държави например вече обсъждат по инициативата на комисията общи покупки на преносими ракети земя-въздух, противотанкови системи и артилерия.

Координиран отговор

ЕС отдавна се опитва да накара страните от съюза да правят съвместни покупки на оръжия и да обединяват усилията си при инвестиции в нови оръжейни системи, за да направи националните въоръжени сили оперативно по-съвместими и годни за коалиционни операции.

Доскоро правителствата или се опитаха да защитят своите национални отбранителни индустрии, или предпочитаха да разчитат на американско оборудване. Рязкото повишаване на разходите за отбрана, предизвикано от войната в Украйна и руската заплаха за източния фланг на ЕС, обаче имат потенциала да провокират по-координиран отговор.

За момента армиите на ЕС често използват различни, понякога дори несъвместими оръжейни системи. През 2020 г. едва 11% от бюджетите за национална отбрана на държавите от ЕС са изразходвани в сътрудничество с правителствата на други страни от блока, което е много под целта от 35%, определена от Европейската агенция по отбрана на Брюксел.