🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайската икономика е изправена пред проблеми

Политиката за нулев ковид е само един от тях

Когато Шанхай вдигна двумесечния си локдаун през юни, градът се надяваше да види как гражданите се връщат с облекчение по магазините. Вместо това стана свидетел как хора бягат с тревога от един от тях. На 13 август здравните власти откриха, че близък контакт на дете, заразено с ковид-19, е посетил магазин на IKEA в града. Според строгите регулации в Шанхай за контрол на вируса магазинът трябваше незабавно да бъде отцепен, така че всички, които се намират в него, да бъдат поставени под карантина. Но паникьосаните купувачи се втурнаха към изходите, пробивайки си път покрай охраната.

Пред подобни опасности се изправя всеки човек в Китай, който е достатъчно смел, за да отиде на почивка. Почти 150 хил. туристи бяха блокирани на курортния остров Хайнан, където огнище на ковид зарази над 13 хил. души този месец. Надяващите се да напуснат се изправиха пред тежките изисквания за тестване и широко разпространените отмени на полети. Видеоклипове, разпространени в интернет, показват семейства, спящи на пода на летището.

Капанът на политиката за нулев ковид

Китайската политика за нулев ковид остави икономиката в капан. Въздействието ѝ е както директно, така и непряко, като затруднява както предлагането, така и настроенията.

Най-значимите последици невинаги са най-очевидните. Например според Тао Чуан и Шао Сианг от брокерската фирма Soochow Securities Хайнан отговаря само за 5% от китайските приходи от туризъм. Като цяло туризмът осигурява само 4% от БВП на Китай. Локдауните на други места в страната през последните седмици бяха относително кратки. Въпреки големите тревоги относно нарушените световни вериги за доставк, китайският износ продължава да расте сериозно. При посещение на пристанище в експортния център Шънджън премиерът Ли Къцян оприличи реформите в страната и постиженията на пристанището на неудържима река.

Правителството все още не е предприело решителни действия, за да съживи имотния пазар.

Предвид сушата, която засяга шест китайски провинции, може би това не е много подходяща метафора. Въпреки това насърчителните думи на Ли Къцян поне бяха мълчаливо признание за щетите, които китайските мерки за ограничение на ковид нанесоха на морала. За всеки купувач или турист, попаднал в капан, има хиляди други, които не биха пазарували, пътували или харчели, за да избегнат подобна съдба. Потребителското доверие през второто тримесечие е било най-ниското в историята. Поради това потреблението в Китай изостана след промишлеността и износа. Продажбите на дребно през юли бяха само 2.7% по-високи спрямо миналата година. Ако се коригират спрямо инфлацията, те са се свили.

Продажбите на мебели бяха особено слаби - и не само защото хората не смеят да влязат в IKEA. Купуването на мебели е пряко свързано с покупката на жилища, които се сринаха. Сделките за жилищни имоти са намалели с 28% през юли в сравнение с миналата година. Слабите продажби на свой ред оказват натиск за спад на цените.

За капак на всичко хората, които купуват имоти на зелено, вече не могат да са сигурни, че те всъщност ще бъдат построени. Много от строителните компании, намиращи се в затруднено положение, нямат нужните средства, за да завършат строежите, и не могат да намерят компания, която да им ги заеме. Това е допринесло за дългите забавяния при завършването на предварително продадените имоти, което накара все по-голям брой купувачи да заплашат, че ще спрат да изплащат своите ипотеки.

Намеса на централната банка

Натрупването на лоши икономически данни най-накрая накара централната банка да предприеме действия. На 15 август тя намали два лихвени процента с 0.1 процентни пункта, противопоставяйки се на световната тенденция към затягане на паричните политики. Но тези намаления може да не са ефективни, тъй като търсенето на заеми е много слабо. От април паричната маса в Китай (измерена в широк план) нараства по-бързо от общата кредитна маса. Според Дзян Пейшан и Сун Липин от брокерската компания Haitong Securities това не се е случвало от 2015 г. Това предполага стремеж към трупане на пари вместо към взимане назаем. "Средствата бездействат", твърдят те. Това повишава страховете от капан на ликвидността, където паричната политика става неефективна за възстановяване на растежа.

Ако паричната политика губи своята сила, тогава отговорността за спасяването на китайската икономика пада по-силно върху фискалната политика. Инвестициите в инфраструктурата вече отбелязват бърз ръст. Но правителството все още не е предприело решителни действия, за да съживи имотния пазар. То е казало на China Bond Insurance, държавен кредитен застраховател, да гарантира продажбата на облигации, емитирани от няколко частни строителни предприемача, включително подразделение на Longfor Group. Говори се също за спасителен фонд на стойност 300 млрд. юана (44 млрд. долара). Но за момента правителството до голяма степен се е стремяло да остави местните власти, изпитващи парични затруднения, сами да изготвят спасителни планове.

Правителството опипва почвата

Какво може да обясни неговата резервираност? Разходите за завършване на замразените проекти са големи, но изчислими. Андрю Батсън от изследователската фирма Gavekal Dragonomics ги поставя в диапазона 2-4.8 трлн. юана, или 1.8-4.2% от миналогодишния БВП. Пълно възстановяване на доверието обаче може да изиска нещо подобно на "цялостна гаранция", че всички имоти, продадени на зелено, ще бъдат построени, казва Хузе Сонг от мозъчния тръст Macropolo. Това би било "безсрочен ангажимент", който би довел до "прекомерни разходи".

Потребителското доверие през второто тримесечие е било най-ниското в историята.

Подобна гаранция също така би могла да изкриви стимулите. Сонг я сравнява с гаранция на депозитите. Съществена разлика е, че гаранцията на депозитите не насърчава масовото теглене, като по този начин намалява рисковете, които застрахова. За разлика от нея предпазният механизъм за предварителна продажба може да има обратния ефект. Той може да направи по-вероятно строителните предприемачи да изпаднат в трудно положение, особено ако позволи на безразсъдните фирми по-лесна предварителна продажба на жилища.

Ангажиментите за нулев ковид и прекратяване на ексцесиите в имотния пазар идват от върха. И двете цели многократно са били подчертавани от китайския лидер Си Цзинпин, чиято лична философия - Мисълта на Си Цнизпин, е надвиснала над всичко. Но докато той се подготвя да си осигури трети мандат на конгреса на Комунистическата партия, който ще се проведе по-късно тази година, тези железни ангажименти доведоха до икономически затруднения. Икономическата обстановка преди конгреса не е каквато Си Цзинпин мислеше, че ще бъде. Нито пък е нещо, което Мисълта на Си Цзинпин изглежда способна да реши.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved