🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дания ще разработи находище на нефт и газ за първи път от години

Очаква се добивите да започнат през 2023 г. и да осигуряват 10% от потреблението на страната

Вече заработи газопроводът от Норвегия за Полша и Дания
Вече заработи газопроводът от Норвегия за Полша и Дания
Вече заработи газопроводът от Норвегия за Полша и Дания    ©  Reuters
Вече заработи газопроводът от Норвегия за Полша и Дания    ©  Reuters

Дания ще разработи свое находище на нефт и природен газ за първи път от години в момент, когато Европа е застрашена от енергийна криза и търси алтернативи на руските доставки. Решението представлява обратен завой в политиката на страната, която искаше да се откаже от изкопаемите горива и беше сред лидерите в борбата с климатичните промени. Проектът ще се осъществи от британската нефтохимическа група Ineos, а първите добиви се очакват към края на следващата година, съобщава Financial Times.

Производството на газ от находището Solsort в Северно море ще покрива 10% от датското потребление, изчисляват от Ineos. При одобрението на проекта през миналия месец Датската енергийна агенция заяви, че добивът от него се очаква да представлява 12% от производството на петрол в страната през 2024 г. и 5% от производството на газ. Ineos ще разработи находището със своите партньори Danoil и Nordsøfonden, a първите добиви на нефт и газ се очакват през четвъртото тримесечие на следващата година. Това е "първият датски проект за разработване на петрол и газ от много години" и ще допринесе за енергийната независимост на Дания и Европа, каза Мадс Венг Гаде, ръководител на Ineos Energy DK.

Експерти обаче са скептични, че проектът ще има съществено значение за доставките в Европа. "Дания консумира около 2 млрд. куб. метра газ годишно. Въз основа на казаното от Ineos, това предполага, че производството от Solsort няма да бъде повече от 1 млн. кубични метра на ден", изчислява Том Марзек-Мансър от консултантската компания ICIS. Преди войната Русия изпращаше 165 млн. куб. метра на ден чрез "Северен поток 1", а търсенето в Европа през зимата може да достигне над 2 млрд. кубически метра на ден, казва той. Според него находището няма структурно да промени баланса на търсенето и предлагането на газ в Европа.

Обратен завой

Дания започна да добива петрол и газ в Северно море през 1972 г., а данъчните приходи от тези дейности бяха в основата на изграждането и поддържането на силно развитата социална система на страната, но производството от години намалява. То достигна пика си през 2004 г. при нефта и през 2005 г. при газа според Датската енергийна агенция. През 2018 г. страната стана нетен вносител на петрол. Най-голямото датско находище Tyra е в процес на реконструкция от края на 2019 г., а производството не се очаква да бъде възобновено преди 2023 г.

Копенхаген се превърна в един от лидерите в климатичната дипломация. На срещата на върха за климата COP26 миналата година Дания заедно с Коста Рика сформира многонационална група за прекратяване на производството на петрол и газ, а през 2020 г. реши да спре всички нови проучвания за нефт и газ в Северно море. Преди дни скандинавската страна стана първата, която се ангажира да предоставя финансова помощ на развиващи се страни за справяне с последствията от климатичните промени.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shtekman avatar :-P
    shtek

    смях

    Нередност?
Нов коментар