🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Планът на ЕС: таван на цените на тока, изкореняване на корупцията и Украйна в общия пазар

Годишното обръщение на ЕК представя приоритетите за следващата година. Фокусът този път е кризата, предизвикана от руската инвазия в Украйна

Урсула фон дер Лайен в пленарната зала на ЕП в Страсбург
Урсула фон дер Лайен в пленарната зала на ЕП в Страсбург
Урсула фон дер Лайен в пленарната зала на ЕП в Страсбург    ©  Reuters
Урсула фон дер Лайен в пленарната зала на ЕП в Страсбург    ©  Reuters
Темата накратко
  • Европейската комисия предлага включване на Украйна в европейското пространство за безплатен роуминг и достъп до единния пазар.
  • В енергетиката се предвижда създаването на европейска банка за водород, която ще съдейства за финансиране производството на водород от възобновяеми източници.
  • ЕК обещава още независими съдебни системи, борба с корупцията и промяна на учредителните договори на блока за преразглеждане на процеса на вземане на решения (край на решенията с единодушие в областта на разширяване, данъчни политики и др.)

"Демокрацията не е излязла от мода, но трябва да се актуализира, за да продължи да подобрява живота на хората", каза председателят на комисията Урсула фон дер Лайен в пленарната зала в Страсбург, цитирайки покойния вече бивш председател на Европейския парламент Давид Сасоли по време на ежегодната си реч за състоянието на съюза. Речта имаше две силни послания - решителност и солидарност - в отговор на последиците от инвазията в Украйна. Но голяма част от това, което Фон дер Лайен и ЕС предлагат, са гръмки, смели, а на места и малко противоречиви идеи, чието изпълнение може да отнеме много време.

Сред тях са пренаписване на учредителните договори на Европейския съюз (предложение, което може да предизвика спорове, особено в страни като Полша и Унгария, които все по-усилено се борят за по-малка намеса на Брюксел във вътрешните им работи) и европейска "политическа общност" (с трети страни), обещание за по-високи стандарти за върховенство на закона, нова рамка за корпоративно данъчно облагане, нова Банка за финансиране на водородни проекти в ЕС, достъп на Украйна до общия пазар на съюза и др.

Реципрочен достъп до единния пазар и безплатен роуминг за Украйна

"Солидарността на Европа с Украйна ще остане непоколебима. Един урок от тази война е, че ние трябваше да се вслушаме в тези, които познават Путин. В Анна Политковская и всички руски журналисти, които разкриваха престъпленията и платиха най-високата цена", каза Фон дер Лайен. С оръжия, с инвестирани рекордни средства, със солидарност към бежанците, Европа се отзова на нуждите на Украйна и наложи "най-строгите санкции, които светът някога е виждал", като изпрати "финансовия сектор на Русия в реанимация" и срина руската промишленост.

Европейската комисия предлага още включване на Украйна в европейското пространство за безплатен роуминг и достъп до единния пазар. Детайлите по второто ще бъдат обсъдени веднага след пленарната сесия в Киев между украинския президент Влодимир Зеленски и Фон дер Лайен. Това се случва малко след присъединяването на Украйна към европейската електроенергийна мрежа през март и временната отмяна на вносните мита върху износа от Украйна за ЕС. Така, без да е формално член на ЕС, нападнатата от Русия държава се ползва от някои от основните предимства на съюза.

В енергетика ситуацията е "гореща"

В изявлението си ЕК обяви и мерките за справяне с високите цени в енергетиката. Сред тях е таван на приходите на дружествата, които произвеждат електроенергия от всички източници без газ. "В днешно време трупането на рекордни печалби от войната и на гърба на потребителите е нередно." Тя смята, че мярката ще донесе 140 милиарда евро допълнителни приходи, чрез които държавите членки ще могат да облекчат пряко ефектите от шока.

Предвижда се още съвместно съхранение на газ (цел, която вече е изпълнена), въвеждане на по-обективен референтен показател вместо TTF за втечнения газ, отделяне на цената на газа от тази на електроенергията и др.

Подготвя се и създаването на европейска банка за водород, която ще съдейства за финансиране производството на водород от възобновяеми източници. За създаването ѝ ще се използват средствата на Фонда за иновации. Банката ще може да инвестира три милиарда евро за подпомагане на изграждането на бъдещия пазар на водород.

Развитие по тези предложения се очаква в края на септември при втора среща на енергийните министри в рамките на месеца.

Зелената сделка остава приоритет

"Ще запомним лятото на 2022 г. Всички станахме свидетели на пресъхването на реките, на горските пожари и на екстремните горещини", каза фон дер Лайен. Тя сподели за нови, по-амбициозни цели в рамките на Конференцията на ООН относно биоразнообразието, която ще се проведе в Монреал тази година, и на COP27 в Шарм ел-Шейх.

Междувременно от 2023 г. ЕС ще разполага с двойно по-голям капацитет за борба с пожарите - с десет допълнителни леки амфибийни самолета и три хеликоптера.

Икономика и конкурентоспособност пак чрез пазарна намеса

Фон дер Лайен представи планове за нова рамка за корпоративно данъчно облагане и правила за това колко и къде мултинационалните компании трябва да плащат данъци. Досегашната идея за консолидирана данъчна основа ще бъде заменена с по-взискателна такава (т.нар BEFIT).

А за да подкрепи "гръбнака на европейската икономика", малките и средните фирми, председателят на ЕК обяви пакет от облекчения за тях, включително пренаписване на правилата за забавени плащания, така че компаниите да не фалират, защото фактурите не са платени.

Подготвя се и закон за критичните суровини, който да помогне на блока да развие индустрия за минерали, използвани в батериите за електрически превозни средства например.

Демокрация, върховенство на закона и разширяване - страхът на държавите от ЦИЕ

Председателят на ЕК изрази подкрепа за плана на френския президент Еманюел Макрон за европейска "политическа общност", както и задълбочаване на връзките с "единомислещи партньори", особено с кандидатстващите за членство в ЕС Украйна, Молдова и Грузия, както и Западните Балкани.

"Ако искаме да звучим сериозно, когато призоваваме страните кандидатки да укрепят своите демокрации, трябва да изкореним корупцията у дома", добави Фон дер Лайен. Тя обеща по-високи стандарти на ЕС за върховенство на закона и нов Закон за защита на демокрацията. Председателката на ЕК подчерта необходимостта от независимост на съдебната власт, както и постави акцента върху корупцията във всичките ѝ изражения - чуждестранни агенти, които се опитват да повлияят на политическата система на ЕС, сенчести дружества или фондации, които злоупотребяват с публични средства.

Не на последно място, Фон дер Лайен призова за нова Европейска конвенция, събиране, което ще отбележи стъпка към промяна на учредителните договори на блока за преразглеждане на процеса на вземане на решения. Тема, изключително чувствителна за държавите както от Централна, така и от Източна Европа. Тяхното опасение е, че ще се отнеме от възможността им реално да участват в управлението на ЕС, като се създаде възможност на западните държави да налагат дневния ред и да взимат решенията с мнозинство.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Щяла да 'актуализира' Демокрацията? Тая съвсем е изкукала. А може би не?..

    Нередност?
  • 2
    antonst avatar :-|
    Антон Стойков

    Обещавайки изкореняване на корупцията, а същевременно приемайки Украйна в "Европейското смейство" е малоумщина присъща само на европейските политидиоти.
    Та тя, Украйна е на 120!! място в класацията за корупция за 2021ва. Пред тях са радица държави като Сиера Леоне например! Най-корумпираната държаава в Европа като изключим руснаците, които са на 125то мяссто
    ОЛИГО френи от сърцето на Европа ви промиват мозъците.

    Нередност?
Нов коментар