🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Призраците на инфлация и рецесия се завърнаха на пазарите

Американските акции претърпяха най-големия си спад от ноември 2020 г. насам

Инвеститорите масово бягат от акциите на фона очертаващата се рецесия, показва проучване на Bank of America
Инвеститорите масово бягат от акциите на фона очертаващата се рецесия, показва проучване на Bank of America
Инвеститорите масово бягат от акциите на фона очертаващата се рецесия, показва проучване на Bank of America    ©  unsplash
Инвеститорите масово бягат от акциите на фона очертаващата се рецесия, показва проучване на Bank of America    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Потребителските цени в САЩ са се повишили с повече от очакваното - 8.3%.
  • Ситуацията може да принуди Фед да повиши лихвите с 0.75 или дори 1% следващата седмица.
  • Според проучване на Bank of America инвеститорските настроения в момента са крайно мрачни.

Инфлацията и рецесията остават най-големите страхове на инвеститорите на финансовите пазари в момента, а началото на седмицата даде още поводи за това. Във вторник данните за инфлацията в САЩ се оказаха силно разочароващи, което удари всички пазари - от фондовия в САЩ до криптосегмента, а разпродажбите се прехвърлиха и при облигациите. Малко преди разочароващите новини Bank of America публикува и традиционното си проучване сред фонд мениджъри, според което настроенията им за пазарите са силно в мечите територии - очакванията им са за спад на пазара вместо ръст. Освен това и притесненията им от рецесия са на най-високите нива от май 2020 г., когато голяма част от глобалната икономика беше затворена заради ковид-19.

Расте и не се забавя

На 14 септември американската статистическа служба обяви, че през август инфлацията в САЩ е 8.3% в сравнение с 2021 г., като цените са се повишили с 0.1% в сравнение с юли 2022 г. Именно това изненада анализаторите, които очакваха инфлацията да продължи да отслабва.

Темпът на инфлацията на потребителските цени в САЩ отслабна в сравнение с предходните месеци, но все още остава близо до най-високото си ниво от четири десетилетия. Това накара инвеститорите да продадат почти всичко. Индустриалният Dow Jones, бенчмаркът S&P 500, и технологичният Nasdaq 100 се сринаха с повече от 3%, 4% и 5%, респективно, което е най-големия еднодневен спад от ноември 2020 г.

Ситуацията в Европа все още не е толкова страшна. Борсите във Франкфурт и Париж затвориха във вторник със спад около 1-2%, а спадовете продължават и днес. На 13 септември германската федерална статистическа служба обяви, че инфлацията в страната продължава да се покачва през август до 7.9% в сравнение с 2021 г.

С други думи, нивото на инфлация в най-голямата икономика в ЕС отново леко се увеличава (юли 2022 г.: +7,5%; юни 2022 г.: +7,6%), оставайки ясно над 7% вече половин година, но според икономисти има позитивни сигнали "Основната причина за високата инфлация все още е поскъпването на енергийните продукти и храните. Две мерки от пакета с облекчения имаха лек низходящ ефект върху общия процент на инфлация, особено от юни до август 2022 г.: билетът от 9 евро (за железопътен транспорт) и отстъпката за гориво", казва д-р Георг Тийл, президент на Федералната статистическа служба.

Инвеститорите масово бягат от акциите на фона на очертаващата се рецесия, пък показва проучване на Bank of America сред над 200 мениджъри на фондове. Исторически рекордните 52% от респондентите поставят ниска инвестиционна оценка на акциите, докато 62% предпочитат кеша според проучването Bank of America.

Проучването показа мрачното настроение на пазара дори преди публикуването на доклада за инфлацията в САЩ във вторник, което наля допълнително масло в огъня и сякаш затвърди предложенията на анализаторите, че Фед е на път да повиши лихвените проценти драстично през следващата седмица, когато се очаква повишение от поне 75 базисни пункта. Очакванията са с подобен темп да бъдат повишение лихвите и на заседанието през ноември.

Подобно поведение обаче би ударило силно фондовите пазари, но и икономиката, смятат анализатори. Затова и вече се чуват призиви от пазара към Фед да укроти темпото на повишение на лихвите поне през ноември. Други обаче са на мнение, че повишението другата седмица трябва да е още по-агресивно - с 1%, за да се укроти бързо растящата инфлация и прегрелият пазар на труда.

В момента лихвените суапове показват твърдо убеждение сред инвеститорите, че другата седмица ще има повишение с 0.75% на лихвата, а 25% смятат, че това ще стане и с 1%, по данни на Bloomberg.

Другият доклад, към който инвеститорите са насочили погледи, е за седмичните искове за безработица в САЩ. През последните няколко седмици заявленията намаляха, от 16 август насам с над 15%, но очакванията са още от този четвъртък ситуацията отново да се промени. Инфлацията и безработицата са водещите макропоказатели, които централната банка следи при определяне на политиката си.

Съкращаваме хора и няма да наемаме

Няколко големи компании вече обявиха намеренията си да освободят част от служителите си, докато други в прав текст обявиха, че спират да набират служители за момента.

Сундар Пичай, изпълнителен директор на Google, заяви през юли, че компанията ще спре да наема нови служители, докато "изчисти фокуса си". Microsoft също заяви подобни намерения през лятото. "Ръстът на оперативните разходи ще бъде значителен в началото на следващата фискална година" заяви през юли Ейми Хууд, финансов директор на Microsoft, като обяви, че фирмата "ще забави скоростта на наемане на персонал, за да се съсредоточим върху ключови области на растеж, както и да увеличи производителността на инвестициите в персонала от предходната година".

Една от най-големите американски банки, Goldman Sachs, също обяви, че продължава със съкращенията заради намалялата инвестиционна активност.

Въпреки че рецесията се очаква да засегне повече Европа, засега ситуацията не показва влошаване на пазара на труда. Напротив. Евростат съобщи на 7 септември, че заетите в еврозоната са се увеличили с 0.4% в периода април - юни 2022 г. в сравнение с предходното тримесечие. Данните за безработицата в Италия и Великобритания, публикувани на 13 септември, също показват леко подобрение.

Падането на американските акции в сряда обаче показа, че страховете от тежка глобална рецесия все още не са отминали. "Пазарите не са оценили напълно повишенията на лихвените проценти на нито една от първите две срещи на FOMC през следващата година и залагат на крайна лихва от малко по- малко от 4%", заяви на 8 септември Райън Суит, анализатор в кредитната агенция Moodý's.

Според Суит инвеститорите влагат надежди, че Фед ще успее да се справи с инфлацията и ще успее да я върне в целевия таргет от около 2.5% годишно до 2025 г., което би означавало, че лихвите няма да останат високи за дълго. Последните данни за инфлацията в САЩ показаха друга картина, което отново разтревожи участниците на пазара и постави под натиск активите.

Все още няма коментари
Нов коментар