🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Високите цени на LNG изхвърлят малките играчи от пазара

Четири компании държат над половината от доставките

Високите цени на LNG, които са предизвикани от смесица геополитически и пазарни фактори, изхвърлят малките играчи от пазара
Високите цени на LNG, които са предизвикани от смесица геополитически и пазарни фактори, изхвърлят малките играчи от пазара
Високите цени на LNG, които са предизвикани от смесица геополитически и пазарни фактори, изхвърлят малките играчи от пазара    ©  Reuters
Високите цени на LNG, които са предизвикани от смесица геополитически и пазарни фактори, изхвърлят малките играчи от пазара    ©  Reuters
Темата накратко
  • Високите цени поставят големите компании в изгодна позиция.
  • Малките играчи са принудени да не купуват заради голямото поскъпване.
  • Азиатски страни не получават договорените доставки, защото те отиват при европейски държави, които плащат повече.

Изключително бързо нарастващите цени на товарите с втечнен природен газ (LNG) вече започнаха да променят пейзажа на индустрията. По-високите котировки доведоха до това редица по-малки търговци да не могат да участват на пазара, което концентрира бизнеса в ръцете на шепа международни енергийни компании и водещи световни търговски къщи.

Това развитие не се очаква да се промени до 2026 г., когато се очаква количеството втечнен природен газ да се увеличи драстично, което би понижило цените. Това от своя страна добавя притеснения за доставките за по-бедните държави, които разчитат на природния ресурс за електроенергията си.

Глобалният пазар на втечнен природен газ се е увеличил повече от два пъти от 2011 г. насам, което доведе до навлизането на десетки нови участници и експанзията на по-малки играчи в Азия. През последните години по-малките търговци осигуряват 20% от вноса на LNG само в Китай.

Но скок в спот цените на LNG товари до между 175 и 200 млн. долара от около 15 до 20 млн. преди две години има сериозно въздействие върху физическата търговска активност за много по-малки играчи. Капиталът, необходим за търговия на пазара, скочи, след като референтните цени на LNG се повишиха от рекордно ниски нива под 2 долара за милион британски топлинни единици (mmBtu) през 2020 г. до върхове от 57 долара през август.

През юли японската Nippon Steel, вторият по големина производител на стомана в света, си осигури доставка на LNG за 41 долара/mmBtu. Тогава цената на спот цените на LNG беше 40.50 долара/mmBtu. Цените наскоро се понижиха, като достигнаха 38 долара/mmBtu в началото на миналата седмица, но експерти са на мнение, че остават на нива, които могат да бъдат свързани с продължаващата енергийна криза.

"Най-голямото предизвикателство, пред което е изправен всеки пазарен участник в момента, е кредитът", каза пред Reuters Бен Сътън, главен изпълнителен директор на Six One Commodities - базиран в САЩ търговец на LNG, който трябваше да намали операциите си, след като цените скочиха през третото тримесечие на 2021 г.

"Нарастването на стойностите на товарите с втечнен природен газ заедно с нарастването на нестабилността поставиха под голямо напрежение тези играчи, работещи с по-малки баланси", заяви Тамир Друз, управляващ директор на Capra Energy - консултантска компания за втечнен природен газ.

Азиатски търговец обяви пред Reuters, че някои по-малки играчи са затворили офисите си в Сингапур, докато второстепенните китайски търговци и някои корейски фирми са намалили дейността си, тъй като финансирането е станало значително по-трудно за осигуряване.

"LNG отново се превърна в стока на богатите", каза Пабло Галанте Ескобар, глобален ръководител на LNG в енергийния търговец Vitol, на международната конференция на Gastech в Милано миналия месец.

Цените ще останат високи

Условията сега са силно изкривени в полза на играчи с големи, диверсифицирани портфейли и силни баланси като петролните компании Shell, BP и TotalEnergies заедно с големи търговски къщи, включително Vitol, Trafigura, Gunvor и Glencore.

Смята се, че Shell и TotalEnergies имат комбинирано портфолио от 110 млн. тона от днешния пазар на LNG от 400 млн. тона, каза глобалният ръководител на бизнес разузнаването в консултантската компания за енергетика и корабоплаване Poten & Partners Джейсън Фиър.

И двете компании са изградили наличността си, като Shell купува от BG Group, а TotalEnergies поема подразделението на Engie за LNG. Двете компании също така са партньори в Катарското северно поле, един от най-големите LNG проекти. Освен това портфолиото на Qatar Energy от 70 млн. тона и това на BP, което се оценява на около 30 млн., поставя пазара на LNG в ситуация, в която четири компании фактически държат над половината от пазара.

Противно на очакванията, повишаващите се лихвени проценти не са затруднили тези големи компании, макар и разходите за търговия да се увеличават. Това се дължи на високите цени на суровината, които реално ги поставят в по-изгодна за тях ситуация - те могат да си позволят повишените разходи, докато голяма част от останалите им конкуренти не могат. По този начин, изглежда, малките играчи на пазара са обречени.

Гай Броджи, независим консултант за LNG, твърди, че Shell и TotalEnergies са големи печеливши като партньори и купувачи в египетските заводи в Дамейта и Идку заедно с BP и италианската ENI. Това е следствие на факта, че те продават LNG далеч над целевата цена на правителството от 5 долара/mmbtu. Като купувачи на LNG от САЩ чрез дългосрочни договори Shell и TotalEnergies също направиха огромни печалби от препродажбата на евтини американски товари на по-високи цени в Европа, допълва той пред Reuters.

"Ние навлизаме в неизследвана територия, що се отнася до пазарите за втечнен природен газ, и последствията от настоящата криза с Русия са трудни за разбиране - не само за втечнения природен газ. Едното сигурно нещо е, че цените ще останат по-високи и по-дълго", каза Броги.

Високите цени създават неравенство

Високите цени на LNG товари също така разширяват енергийната бедност в световен мащаб. Това се получава, защото някои товари, първоначално предназначени за по-бедните страни, в крайна сметка се пренасочват към европейски купувачи, които могат да платят значително по-високите цени.

"Пакистан и Бангладеш се оказват големи губещи, тъй като и двете страни имаха стратегии за доставки с висок процент спот покупки и бяха оставени да се изправят пред енергийна криза тази година", смята Феликс Буут, ръководител на LNG във фирмата за анализ на данни Vortexa, цитиран от Reuters.

Индийското министерство на петрола показа, че Индия е платила с 20% повече на годишна база за вноса на втечнен природен газ през юли, оценен на 1.2 млрд. долара, докато месечните обеми на вноса са спаднали допълнително поради високите спот цени.

"Докато не изградим повече инфраструктура и не пуснем повече плавателни съдове на вода... ще бъде трудно да се конкурираме с добре установените пазари", каза Чарли Ридъл, изпълнителен директор на търговската група Център за втечнен природен газ (CLNG).