Основателят на "Вагнер" все по-често застава под светлината на прожекторите в Русия

Това е рязък завой за Евгений Пригожин, който преди съди журналисти за твърденията, че има връзка с групата

Пригожин е приближен до руския президент Владимир Путин
Пригожин е приближен до руския президент Владимир Путин
Пригожин е приближен до руския президент Владимир Путин    ©  Reuters
Пригожин е приближен до руския президент Владимир Путин    ©  Reuters
Темата накратко
  • Досега Пригожин се опитваше да се разграничи от частната военна група.
  • Ходът му най-вероятно е опит за излизане на обществената сцена в Русия.
  • PR машината на "Вагнер" е много успешна в проектиране на схващането, че Пригожин се грижи за хората си.

Евгений Пригожин, един от олигарсите в Русия, за когото се знае най-малко, вече признава, че е основал частната военна група, известна като "Вагнер", през 2014 г. Това се случва след години на отричане на връзката му с организация, която е обвинявана за редица военни престъпления в Африка, Сирия и Украйна.

Признанието е рязък завой за Пригожин, който на няколко пъти съди журналисти за твърденията, че има връзка с групата. В публикация в руската социална мрежа VK той твърди, че е основал групата през 2014 г., в първите дни на войната в Източна Украйна. Тогава Русия навлезе, а след това и анексира Крим. Това се е случило, след като той, "както много други бизнесмени", посетил тренировъчен полигон, където се събирали доброволци. Тяхната задача била да "защитят руснаците", когато "започна геноцидът над руското население на Донбас". "Аз сам почистих старите оръжия, прегледах бронежилетките. От този момент се роди група патриоти", казва в поста си Пригожин.

Кой е Пригожин

Сред руските олигарси Пригожин има един от най-любопитните житейски пътища. Родом от Санкт Петербург, както е и Путин, той е бивш затворник, като е осъден на 12 години затвор по обвинения за грабежи, измами и въвличане на тийнейджъри в престъпления. След девет години излежаване на присъдата се превръща в един от най-големите играчи на пазара на кетъринг в Русия. През 1990 г. отваря количка за хотдог; после става мениджър на първата голяма верига хранителни магазини; след това отваря и първото казино в Санкт Петербург. През годините той изгражда връзка с президента, като често се случва да играе ролята на негов посредник. Това е и причината да е известен с прозвището "готвачът на Путин".

Смята се, че има активно участие в създаването на "фабриката за тролове" в социалните медии, която е опитала да повлияе на президентските избори в САЩ през 2016 г. Ролята му във финансирането на "Вагнер", макар и отскоро официално достъпна, е достояние на властите на Запад от доста време. Това е и причината той да фигурира в няколко списъка със санкционирани лица, за които се смята, че са приближени до Путин.

Защо дойде краят на потайността му

Според експерти Пригожин е избрал добре момента за позициониране в общественото внимание. Мобилизацията на населението, която се случва в Русия, предизвика куп недоволни реакции, като голяма част от тях беше насочена срещу Путин. По този начин за първи път от години насам изглежда, че президентът няма пълен контрол върху страната.

Решението на Пригожин да излезе от сенките води до спекулации, че той може да се готви за по-официална позиция в обществения живот, като се възползва от хаоса и несигурността, причинени от войната, пише Foreign Policy. През септември New York Times разпространи видео, което показва как Пригожин крачи из двора на затвор и обяснява условията си за наемане на работа сред затворниците, събрани около него. Тогава той обеща, че присъдите им ще бъдат заличени, ако прекарат шест месеца на фронта, и че онези, които не се приберат у дома, ще бъдат погребани като герои.

Друга публична проява на Пригожин е кампанията за набиране на доброволци за военното му формирование. До момента това се случваше чрез съобщения и кампании в Телеграм. От лятото насам обаче в редица руски градове могат да бъдат забелязани рекламни билбордове, на които се вижда буквата "В" - символ на "Вагнер". Войници от групата пък редовно биват възхвалявани по телевизията.

"Най-важното нещо за "Вагнер" в контекста на настоящата инвазия е колко те са излезли от сенките", каза пред Foreign Policy Андрас Тот-Зифра, старши експерт във фирмата за анализ на заплахи Flashpoint Intelligence, която проследява руските паравоенни групировки в Украйна. От своя страна Пригожин все повече се стреми да се позиционира като важен командир - серия от изтекли видеоклипове го показват как скача от военен хеликоптер при посещение в тренировъчен център на "Вагнер". През септември той присъства на погребението на командир на "Вагнер", убит в Украйна. Тогава Пригожин мина да поздрави лично както "братята" на загиналия, така и родителите му в опит да представи организацията си като по-добрата алтернатива на армията. Много от убитите на фронта руски войници въобще не биват изнасяни от бойното поле, като PR упражнението на Пригожин целеше да покаже, че смъртта като член на "Вагнер" е по-достойна от тази на член на армията.

Има някои доказателства, които сочат, че пропагандната офанзива на Пригожин се отплаща. "Някои хора смятат, че е по-добре да се присъедините към тях, вместо да бъдете мобилизирани в някаква обикновена военна част, защото поне ще получите подходящо оборудване", казва пред Foreign Policy Андрей Солдатов, руски журналист и специалист по службите за сигурност на страната. "PR машината на "Вагнер" беше много успешна в проектирането на схващането, че Пригожин поне се грижи за хората си", добавя той. Според Христо Грозев, водещ изследовател на Русия от Bellingcat, вагнеристите дори биха били готови да подкрепят лидера си на избори. "Вагнеристите ми казват, че биха гласували за него вместо за Путин по всяко време, и ми се струва, че той надушва кръв", посочва Грозев в Twitter.

В действителност обаче членовете на "Вагнер" не получават различно отношение, подготовка и въоръжение от колегите си в армията. Показания на дезертьори, както и на британското министерство на отбраната сочат, че те са изпращани на бойното поле без почти никаква тренировка. Според затворник, който е присъствал на посещение на Пригожин в затвора, бизнесменът не е скрил, че очаква около 80% от отишлите на фронта затворници да не се завърнат.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 5

    Нищо чудно. В една престъпна, мафиотска държава като Русия, в която никога през нейната история не е имало свобода и демокрация за населението, а то до ден днешен бива третирано от господаря в Кремъл като крепостни селяни, нищо чудно КГБ да сложи друг мафиот на трона.

    Нередност?
Нов коментар