🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна удари и репутацията на руските шпиони

От пролетта западните страни изгониха над 400 заподозрени в шпионаж руснаци

На преден план излизат вътрешните борби между различните агенции.
На преден план излизат вътрешните борби между различните агенции.
На преден план излизат вътрешните борби между различните агенции.    ©  Shutterstock
На преден план излизат вътрешните борби между различните агенции.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Виктор Мюлер Ферейра е млад бразилец с впечатляваща биография и голям успех. Тъкмо завършил Johns Hopkins School of Advanced International Studies във Вашингтон - инкубатор за кадри за американския елит в сферата на националната сигурност, той си осигурява стаж в Международния наказателен съд в Хага. Но когато каца в Амстердам през април, бързо е депортиран в Бразилия. Всъщност Ферейра е Сергей Владимирович Черкасов - разузнавач, работещ за Главно разузнавателно управление (ГРУ) в Русия.

Черкасов е т.нар. незаконен от типажа, описван в популярния тв сериал "Американците" - шпионин, изпратен в чужбина под чужда идентичност често доживот. В документ от четири страници, с който се е сдобило холандското разузнаване, неговото прикритие е описано с големи подробности, включително ученически любови и любими ресторанти. Черкасов сега се намира в бразилски затвор, където излежава присъда от 15 години.

Когато съветското КГБ се разформирова през 1991 г., то се преражда във Федералната служба за сигурност (ФСБ) - служба за вътрешна сигурност, и в Службата за външно разузнаване (СВР). ГРУ съществува под една или друга форма от 1918 г. насам. Тези "специални служби" имат страховита репутация заради своите съветски и царистки корени, но след началото на войната в Украйна имиджът и мрежите им са отломки от миналото. Експлозията, която повреди Кримския мост на 8 октомври, е само последният пробив в сигурността. Според New York Times украински пръст има в избухването на колата-бомба в Москва през август, когато загина дъщерята на известен руски идеолог на крайния национализъм.

Провал на разузнаването стои и в основата на войната в Украйна. ФСБ - основната агенция, защитаваща руските тайни и шпионираща в Украйна, се провали и в двете задачи по забележителен начин. Тя не успя да спре американците да се сдобият и след това да оповестят военните планове на Москва относно Украйна. И още по-лошо - именно явната подготовка на ФСБ за война, включително планове за убийството на дисиденти и за издигането на марионетно правителство, спомогна за убеждаването на САЩ и Обединеното кралство, че руското струпване на войски не е блъф.

Самото решение на Владимир Путин да започне инвазията също се дължи в голяма степен на грешките на ФСБ. Пета служба на ФСБ, отговорна за бившите съветски страни, е разширила в голяма степен своя отдел за Украйна през юли 2021, сочи доклад на лондонския Royal United Services Institute. И все пак тези служители са взимали сведения предимно от тези украинци, които са симпатизирали на Русия, и са преувеличили размера на своите мрежи в страната, като така са дали на Кремъл грешната представа, че украинското правителство бързо ще се разпадне.

Непотвърдената информация е само част от проблема. Разузнавателните служби са отражение на обществото, от което идват. В най-добрите си дни руските шпиони са номер едно. "Често бяхме изненадвани от качеството и постоянството в някои от нещата, които правеха", казва Джон Сайфър, който е работил като ръководител на звено на ЦРУ в Москва.

Но този професионализъм съжителства с подкупност и дисфункционалност. Разузнавателната информация се разкрасява, докато се предава по веригата, като лошите новини биват премълчавани, преди тя да достигне до Кремъл. Западен служител описва как в едно звено на ГРУ висшестоящите са присвоявали до 30% от заплатите на агентите, които са вербували. Процентите нарастват до 50, докато ръководителите прекарвали все повече време, пълнейки докладите си с информация от интернет.

Вътрешните борби в агенциите и борбите с другите правителствени отдели са широкоразпространени. "ФСБ е като "Игра на тронове". Има различни кланове с различни политически и финансови интереси", твърди Максим (не е истинското му име), бивш служител във ФСБ от контраразузнаването.

СВР - наследник на Първо главно управление, подразделението за външно разузнаване на КГБ, се смята за превъзхождаща сестринската си агенция. Но войната в Украйна му нанесе удар. От пролетта западните страни изгониха над 400 заподозрени в шпионаж руснаци, елиминирайки почти половината от тези, които работеха под дипломатическо прикритие в Европа. Онези, които останаха, са под засиленото внимание на местните служби за сигурност.

Професионализмът съжителства с подкупност и дисфункционалност.

В много случаи руските шпиони са изправени пред същите професионални предизвикателства като своите западни колеги. Става все по-трудно да се преминават граници под различни имена предвид биометричните данни или да се изгражда дигитална история на разузнавача, която да издържи на проверките. Плащането и комуникирането с агентите е друга трудност. Но докато западните шпиони са се научили как да се сливат с пейзажа, руските се адаптират по-бавно. Т.нар. нелегални все още използват старата техника за придобиване на идентичността на починало бебе (позната на читателите от романа "Денят на чакала", публикуван през 1971 г.). Немарливостта изобилства. Данни, изтекли от руска компания за доставки на храна през март, осветли имената на служители на ФСБ и ГРУ, които са получили храна на адреса на съответните им бази.

Това нямаше да има чак такова значение, ако руското разузнаване не бе под интензивно наблюдение. Още от опита за убийството на бившия шпионин Сергей Скрипал през 2018 г. в британски град от ГРУ западните съюзници споделят все по-голямо количество разузнавателна информация за руските разузнавачи. Въпреки че в крайна сметка холандското разузнаване разобличи Ферейра, става въпрос за обща операцията, разчитаща на САЩ, Ирландия и други.

Същевременно показателен е фактът, че най-желаната позиция във ФСБ е тази на ръководител на Четвърто управление - отделът, отговорен за "икономическата сигурност". Нейните служители са поставяни в ключови компании, което им дава голямата възможност да се обогатят.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 5

    #Мутрополитите ...
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161008017136189
    Европейският съюз даде 80 милиона за обновяване на православните ни храмове, показва #Себра. Русия - нула. Но #мутрополитите с пагони поцелуйничат и подгъзуват на любимата им Мутрофанова. Българската православна църква трябва да бъде изчистена от рубладжии и ДС-агенти.

    Нередност?
Нов коментар