🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БВП в евросъюза се увеличава средно с едва 0.2%

Брюксел предвижда повечето държави да се насочат към рецесия през последното тримесечие на годината

Брюксел предвижда повечето държави в ЕС да се насочат към рецесия през последното тримесечие на годината
Брюксел предвижда повечето държави в ЕС да се насочат към рецесия през последното тримесечие на годината
Брюксел предвижда повечето държави в ЕС да се насочат към рецесия през последното тримесечие на годината    ©  Reuters
Брюксел предвижда повечето държави в ЕС да се насочат към рецесия през последното тримесечие на годината    ©  Reuters

Икономиката в еврозоната и целия Европейски съюз (ЕС) е продължила да нараства и през третото тримесечие, но темпът значително се забавя в сравнение с началото на годината. Експресната оценка на Евростат показва, че брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 0.2% както в еврозоната, така и в ЕС, в сравнение с предходното тримесечие. На годишна база покачването е съответно с 2.1% и 2.4%. През първото и второто тримесечие икономиката и в еврозоната, и в ЕС растеше съответно с над 5 и над 4% на годишна база.

Основните фактори за забавянето са ефектите от войната на Русия в Украйна, тъй като Европа е най-засегнатият континент от нея. Високите цени на енергията и рекордната инфлация допълнително тежат на бизнеса и потреблението на домакинствата.

Подобно на ЕС и еврозоната, темпът на прираст на българската икономика също се забавя - на годишна база той е 3.2%, а на тримесечна - 0.6%.

В своята есенна прогноза Европейската комисия (ЕК) обяви миналата седмица, че очаква тежка зима за континента. Брюксел предвижда повечето държави да се насочат към рецесия през последното тримесечие на годината именно поради високите енергийни цени, по-слабата покупателна способност на домакинствата, покачването на лихвите и войната в Украйна. Затова ЕК очаква догодина европейската икономика да нарасне с едва 0.3%, като се надява на кратка рецесия и възстановяване на повечето държави.

Първите сигнали за предстоящите трудности дават данните за икономиките в няколко страни от съюза. БВП е намалял през третото тримесечие спрямо второто в Белгия, Чехия, Латвия, Унгария, Нидерландия, Австрия, Словения и Финландия.

Добра новина е, че водещите икономики в еврозоната - Германия, Франция и Италия, отчитат ръст, макар и малък, и на тримесечна, и на годишна база. А икономическият министър на Испания Надя Калвино е оптимист, че БВП за цялата година ще нарасне над темпа от 4.4%, прогнозиран от правителството.

По-добре от САЩ

Въпреки високата инфлация и негативните ефекти от войната в Украйна европейската икономика се представя през тази година по-добре от американската. БВП в САЩ се увеличи за пръв път през 2022 г. едва през третото тримесечие, като през първата половина на годината най-голямата икономика в света изпадна в техническа рецесия, след като БВП се сви в две последователни тримесечия.

Все пак в периода юли - септември БВП нарасна с 2.6% на годишна база и надмина очакванията. Ръстът през третото тримесечие се дължи до голяма степен на намаляващия търговски дефицит, който икономистите очакваха и смятат за еднократно събитие. Другите фактори са нарасналите държавни и потребителски разходи.

Заетостта също се охлажда

Заетостта в еврозоната и ЕС също забавя темпа си на растеж. През третото тримесечие броят на заетите се е увеличил с 0.2% както в еврозоната, така и в ЕС спрямо предходното. На годишна база покачването е съответно 1.7% и 1.5%. За сравнение - увеличението на наемането на работници през второто тримесечие е било два пъти по-голямо.