🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украйна и Молдова - на тъмно срещу Путин

Страните внасят ток и газ от Румъния, докато Кремъл нанася ракетни удари по украинската газо- и електроенергийна мрежа

Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters    ©  Reuters
Темата накратко
  • Обстрелването на електроенергийната мрежа на прага на зимата оставя милиони хора без ток и отопление в двете страни с бесарабски българи.
  • Бивши енергийни министри на Украйна оценяват пред "Капитал" готовността на бомбардираните газо- и електропреносни мрежи за зимата.
  • Украинците и молдовците реагират на блекаутите, като поздравяват руснаците с хаштага #НаТъмноНоБезВас.

"Можем да издържим без пари. Без бензин. Без топла вода. Без ток. Но не и без свобода." Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на живо включване на 21 ноември 2022 г. в Деня на достойнството и свободата, който отбелязва Революцията на достойнството от 2013 - 2014 г., по-известна като "Евромайдана".

Два дни по-късно Русия нанесе най-мощните ракетни удари срещу енергийната система на Украйна - след 23 ноември десетки градове на страната и съседната Молдова са на тъмно. Седемтеатаки срещу Украйна през октомври и ноември увредиха до 60% от енергийната й инфраструктура. На тъмно са били над 10 млн. украинци и до 1-2 млн. от молдовците.

Хиляди украинци и молдовци обаче не се отчайват - в социалните мрежи те стартираха флашмоб, при който поздравяват руснаците с хаштага #ВтемнотеНоБезВас ("На тъмно, но без вас") със снимките си на свещи на работа и у дома.

Половин Украйна и Молдова - без ток

Според бившата украинска министърка на енергетиката Олга Буславец руската артилерия унищожи част от високоволтовите подстанции на "Укренерго", ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове и оборудването за пренос на електроенергия. Тя акцентира пред "Капитал" върху най-мащабната системна авария в енергетиката, последвала "най-болезнения" ракетен удар от 23 ноември. "Русия изстреля около 70 ракети до пълното спиране на енергийната система на Украйна", констатира тя.

Всички атомни реактори са били спрени поради спад на напрежение в енергийната система, а повечето ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове не са работили заради повреди. "12 млн. души, или 85% от абонатите, бяха без ток, вода и парно", обобщава Буславец. Наложило се е електроенергийната система на Украйна да бъде изключена от общоевропейската: "10 гВт капацитет от общо 13 гВт бяха загубени."

"Атаките по енергийната система са единственото нещо, което остава на врага, който губи битката с героичните ни въоръжени сили", смята бившата министърка на Украйна в кабинета "Шмигал" и допълва, че "се изисква издръжливост и смелост както от енергетиците, които ремонтират разрушеното, така и от всеки украинец в начина му на живот". Според нея енергетиците за дни са възстановили част от инфраструктурата, стабилизирали са енергосистемата. Все още има дефицит на мощности от една трета от потреблението. "7 млн. абонати, или 50% от общия брой, остават без ток по половин денонощие всеки ден", обяснява Буславец.

Украйна е изчерпала запаси от резервни части, с които да възстановява захранването. "Нуждаем се от партньорите ни за спешна доставка на трансформатори за високо напрежение и електрооборудване", казва още експертът. За целта правителството на Денис Шмигал обяви за безмитен вноса на електрооборудване.

Според друг бивш министър на енергетиката на Украйна - Иван Плачков, бесарабски българин и носител на ордена "Мадарски конник", икономическите щети са "колосални". "Оценявам ги на поне 5-10 млрд. евро - ТЕЦ-ове, електроенергийни мрежи, подстанции са трудни за възстановяване", заяви той за "Капитал" преди ударите от 23 ноември. Той смята, че прекъсванията са и заради ремонтните дейности. "За да не излезе от строй оборудването, е въведен режим на тока - не стигат трансформатори, превключватели, резервните части", констатира бившият министър.

На дневен ред е закупуването на оборудване и резервни части от Siemens, Alstom, General Electric и други. Проблемът е, че един високомощен трансформатор например се произвежда поне 4-5 месеца, а такива не се държат в големи количества на склад. Ексминистърът смята, че финансирането може да дойде от Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка. "Да отпускат кредити за енергийните ни компании срещу гаранции за сметка на замразените средства на руски банки (б.а. - предложението за конфискуването им е на Финландия и Полша) в европейски и американски кредитни институции", пояснява Иван Плачков.

Внос на електроенергия от Румъния и Словакия

Според Олга Буславец ограничения на потреблението на електроенергия предстоят през целия отоплителен сезон 2022-2023 г., като ситуацията се утежнява заради ниските температури. След 20 ноември 2022 г. Украйна е започнала тестови внос на ток от ЕС. "Става дума за около 400 мВт от Словакия и 200 мВт от Румъния", обобщава Буславец.

На 27 ноември "Енергийна компания на Украйна" е осъществила тестови внос от Румъния от 1 мВт, за да провери техническия капацитет на украинската система. Според директора на "Укренерго" Владимир Кудрицки се разработва механизъм за доставки на електроенергия от Европа с възможности за внос до 600 мВт. Киев доставя ток от Румъния и съседната Молдова, която преди това разчиташе на Украйна и "Днестровската" ВЕЦ в Приднестровието, която намали работата си поради дефицит на природен газ и прекъсна доставките на ток за Кишинев. За двете страни въпросът е и в цената, която често е непоносима. След известното поевтиняване на електроенергия на спот пазарите в Европа през октомври до 130 евро/мВтч напоследък се наблюдава обратният тренд и сделките се сключват на нива от над 200 евро/мВтч. Според Буславец таваните на тарифите за тока в Украйна често правят вноса "нецелесъобразен".

Иван Плачков оценява закупените в Румъния и Словакия количества като "малки". "За да продължаваме вноса, трябва да транспортираме при разрушени мрежи и подстанции", констатира Плачков. "При възстановяване на мрежите обаче ще го увеличаваме", обобщава той.

Заради спрените доставки от Украйна и Приднестровието, през ноември Молдова е била принудена да внася от румънската електроенергийна борса OPCOM на цени от около 231 евро. Молдовската Energocom обяви, че е похарчила около 51.6 млн. евро за доставките от Румъния, стигнали за покриване на около 2/3 от нуждите на страната. Energocom започва да купува от румънската Hidroelectrica на 91 евро за мВтч. "От 1 декември обемите електроенергия, доставяни от Румъния, ще се увеличат до 5100 МВтч в работните и 5800 мВтч в почивните дни при нуждите от около 10 000 мВтч на денонощие", обявиха от компанията.

Бившият съветник по енергийни политики на президентката Мая Санду, Серджиу Тофилат, припомня, че през март 2022 г. Молдова наред с Украйна са се присъединили към европейската енергийна система ENTSO-E. Процесът за излизане от мрежата на Руската федерация и Беларус е започнал през юни 2016 г., когато беше представено проучване (feasibility study) по синхронно присъединяване към ENTSO-E. "Обикновено процесът отнема 10-15 г., но след началото на войната синхронизацията беше проведена в ускорен режим, което позволява днес Украйна и Молдова да внасят електроенергия от пазара на ЕС", разказва Тофилат.

Когато руските ракети разрушават централи в Украйна, се активира системата за сигурност, която автоматично изключва и Молдова от ENTSO-E. "А редица области временно остават без ток, докато се възстановява връзката с европейската енергийна система", обяснява Тофилат пред "Капитал". Относно тарифите за внос на ток, енергийният експерт пояснява, че на пазара на ЕС те са средно 4-5 по-високи от традиционните за молдовския потребител. "Молдова внася 80% от електроенергията - ако преминем напълно на импорта от Румъния и ЕС, това ще ни струва 800 млн. долара годишно, което е 7% от БВП", изчислява експертът.

"Нафтогаз" се запасява за отоплителния сезон

През ноември Русия бомбардира инфраструктурата на "Нафтогаз Украйна" и обектите на "Укргазодобича" за газодобив. "Ситуацията на газовия пазар обаче остава стабилна", обяснява Олга Буславец. Тя не смята, че украинците ще замръзнат - градовете са газифицирани, по-малките населени места и селата са на твърдо гориво и газови котли. Запасите в украинските газохранилища са около 14.4 млрд. куб.м, което е с 11%, или с 1.7 млрд. куб.м, по-малко от средните количества в периода 2015 - 2018 г.

Заради войната консумацията на газ в Украйна се е свила с една трета. Дефицитът е около 2 млрд. куб.м газ, а добивът на въглища за нуждите на топлоелектроцентралите не е достатъчен. "ТЕЦ-овете са с малки запаси от мазут, няма къде да се закупи", пояснява Буславец.

Правителството е превело на "Нафтогаз" около 300 млн. долара за попълване на запасите, като Украйна е получила това финансиране от Канада. Но според Олга Буславец Киев е "изгубил време", когато в Европа се понижаваха цените на газа. "Нафтогаз" купува на борсата от украински газодобивни дружества на пазарни цени", казва тя и не изключва да продължи вносът от Полша и Словакия.

Иван Плачков също отбелязва, че газовият сектор работи в щатен режим: "От обстрелите на газодобивни обекти щетите са незначителни." Наличните запаси са достатъчни за средностатистическа зима. "Ако се окаже по-студено, ще ни трябват още 2-3 млрд. куб.м", казва бившият украински министър. Плачков смята, че запълнените на 30-40% газохранилища биха стигнали за зимата: "Най-големите в Европа са, капацитетът им е 32 млрд. куб.м, много над необходимото."

В най-студени зимни периоди Украйна е консумирала 17 млрд. куб.м. "Ще стигне за отоплението, ако няма удари по газоразпределителната инфраструктура", смята ексминистърът, според когото допълнителните количества могат да се закупят от Полша, Словакия и Унгария през интерконектори.

Молдова има нужда за зимния отоплителен сезон от около 650 млн куб.м газ. "Energocom вече купи 230 млн. куб.м, които се съхраняват в украинските и румънските гразохранилища", пояснява Серджиу Тофилат. Компанията разполага с още средства от 300 млн. долара кредит от ЕБВР и още 200 млн. евро от ЕС. "Те трябва да стигнат за доставка на газ от други източници извън "Газпром", обобщава молдовският енергиен експерт.

100 млрд. долара щети от окупацията на АЕЦ "Запорожие"

На 19 и 20 ноември 2022 г. най-голямата атомна централа в Европа - АЕЦ "Запорожие", също е била обстреляна, повреден е корпус с ядрено гориво. "Задачата на руснаците е да не се дава възможност на Запорожката АЕЦ да работи за Украйна", категорична е Олга Буславец.

Завладяната през март 2022 г. АЕЦ "Запорожие" остава "източник за ескалация на риск". "Русия искаше да я включи към енергийната си система, но Украйна разби съответните енергийни възли." Затова според Буславец руснаците са ударили украински електромрежи, оставяйки АЕЦ-а без ток.

Украинците разработват потенциалните сценарии и екшън планове. "Много е важно Западът да бъде последователен и да продължава натиска върху Русия по въпроса със "Запорожие", смята Олга Буславец.

"Москва обстрелва "Запорожие", за да изнудва Европа с опасността от нова екокатастрофа, нов "Чернобил" или "Фукушима", коментира за "Биволъ" бившият ръководител на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна Григорий Плачков.

Енергетикът смята, че "Росатом" ще трябва да изплаща репарации за нанесените вреди в АЕЦ "Запорожие" и АЕЦ "Чернобил". Оценява щетите на не по-малко от 100 млрд. долара. Плачков пита и какво правят служителите на "Росатом" в АЕЦ "Запорожие", която успешно се управлява от украинския си персонал.

Съоснователят на Anti-Crisis Nuclear Center of Ukraine Денис Дидик припомни пред "Капитал", че Москва редовно обвинява Киев в обстрели на "Запорожие". Един от случаите е по време на визитата в централата на генералния директор на Международната агенция по атомна енергия Рафаел Гроси, който е видял с очите си за какво става дума.

Според ядрения експерт местните жители разказват как руснаците от намиращия се в района ТЕЦ обстрелват АЕЦ "Запорожие", след това обратното - от атомната централа удрят по топлоцентралата и електроенергийните мрежи: "Заснемат всичко и обвиняват Украйна."