Лагард отново уплаши пазарите с предупреждение за по-високи лихви

Еврото и доходността по държавните облигации се покачиха след изказване на управителя на ЕЦБ

Управителният съвет на ЕЦБ предстои да се събере на 2 февруари, когато се очаква институцията отново да повиши основната си лихва с 0.5 процентни пункта
Управителният съвет на ЕЦБ предстои да се събере на 2 февруари, когато се очаква институцията отново да повиши основната си лихва с 0.5 процентни пункта
Управителният съвет на ЕЦБ предстои да се събере на 2 февруари, когато се очаква институцията отново да повиши основната си лихва с 0.5 процентни пункта    ©  Reuters
Управителният съвет на ЕЦБ предстои да се събере на 2 февруари, когато се очаква институцията отново да повиши основната си лихва с 0.5 процентни пункта    ©  Reuters

Кристин Лагард предупреди финансовите пазари, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще "поддържа курса" на повишаване на лихвите въпреки сигналите, че инфлацията в еврозоната започва да се забавя. "Бих приканила финансовите пазари да преразгледат позициите си", заяви управителят на ЕЦБ по време на своето изказване на икономическия форум в Давос в четвъртък.

Еврото се повиши с 0.2% спрямо долара веднага след новите ястребови заявки на Лагард, и прехвърли 1.08 долара. С отваряне на търговията в САЩ ръстът беше изтрит и еврото отново мина на червено. Разходите по държавните заеми на правителствата от еврозоната също се покачиха, съобщава Financial Times.

Управителният съвет на ЕЦБ предстои да се събере на 2 февруари, когато се очаква институцията отново да повиши основната си лихва с 0.5 процентни пункта. Според анализатори изказванията на Лагард сега насочват към още едно покачване със същия размер през март.

ЕЦБ повиши лихвените проценти с общо 2.5 пункта през миналата година, за да овладее ръста на цените. Инфлацията в еврозоната достигна исторически връх от 10.6% през октомври, след което започна бавно да се спуска надолу.

Инвеститорите вече смятат, че лихвените проценти в САЩ се доближават до своя връх и че Федералният резерв допълнително ще забави затягането на паричната си политика през следващите месеци. Това поражда спекулации, че и другите големи централни банки ще последват примера. Лихвите в еврозоната обаче остават по-ниски от тези в САЩ и Великобритания. ЕЦБ е на по-ранен етап в своя цикъл на затягане от Фед и нейният "път по подразбиране" е да продължи с повишения по половин пункт на срещите както през февруари, така и през март, смята Кришна Гуха от изследователската фирма Evercore ISI. По-рано анализатори също предупреждаваха, че пазарите подценяват решителността на ЕЦБ да затяга финансовите условия.

Инфлацията все още е твърде висока

"По всички критерии инфлацията остава твърде висока", заяви Лагард. Главната мярка за ръст на цените спадна до 9.2% през декември, но базовата инфлация, която изключва движенията в цените на храните и енергията и е показателна за по-широкия ценови натиск, отново се ускори и достигна 5.2%. Натиск върху цените ще продължи да идва от затегнатия пазар на труда. Коефициентът на безработица е на рекордно ниски нива в сравнение с когато и да било през последните 20 години, каза Лагард, което е предпоставка разходите за труд да продължат да растат.

В четвъртък доходността по италианските 10-годишни ДЦК се повиши с до 0.09 процентни пункта и надхвърли 3.8%. Страната е сред най-уязвимите на затягащата се политика на ЕЦБ. Доходността на облигациите се движи обратнопропорционално на цените и обикновено нараства в синхрон с очакванията за лихвите. Пазарният индекс за европейските акции Stoxx Europe 600 падна с над 1.3%, като всички сектори бяха на червено.

Публикуваният вчера протокол от заседанието на ЕЦБ през декември показва преобладаващо съгласие, че "паричната политика трябва да бъде затегната решително и текущата конфигурация на лихвените проценти и очакванията, въплътени в пазарното ценообразуване, не са достатъчно рестриктивни да върнат своевременно инфлацията обратно към целта". Няколко от членовете са настоявали за по-рязко покачване през декември (0.75 пункта) и по-бързо свиване на баланса, но позицията им не е надделяла.