🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нарастващата инфлация във Франция и Испания подхранва опасенията за още по-високи лихви от ЕЦБ

Потребителските цени в двете страни нарастват през февруари съответно със 7.2% и 6.1%

ЕЦБ се очаква да увеличи лихвата отново на 16 март и до края на годината да достигне близо 4%
ЕЦБ се очаква да увеличи лихвата отново на 16 март и до края на годината да достигне близо 4%
ЕЦБ се очаква да увеличи лихвата отново на 16 март и до края на годината да достигне близо 4%    ©  Reuters
ЕЦБ се очаква да увеличи лихвата отново на 16 март и до края на годината да достигне близо 4%    ©  Reuters

Инфлацията във Франция и Испания се повиши през февруари, което доведе до повишаване на разходите на европейските правителства за заеми, тъй като се увеличиха съмненията за това колко бързо Европейската централна банка (ЕЦБ) ще спре да повишава лихвените проценти.

Потребителските цени във Франция се повишиха със 7.2% през февруари на годишна база, достигайки най-високия си темп от въвеждането на еврото през 1999 г. насам поради по-бързото нарастване на цените на храните и услугите. Икономисти, анкетирани от Reuters, очакваха френската инфлация да се задържи на януарското ниво от 7%.

Според анализатора на ING Шарлот дьо Монпелие данните сочат, че повишението на цените във Франция все още не е достигнал своя връх. Въпреки благоприятния базов ефект за петролните продукти вероятно до второто тримесечие ще сме свидетели на пика на инфлацията във Франция и до лятото ще видим как тя наистина спада, смята експертът. "Следователно средната инфлация през 2023 г. вероятно ще бъде по-висока от тази през 2022 г. Очакваме 5.5% за годината и 6.3% за хармонизирания индекс срещу съответно 5.2% и 5.9% през 2022 г.", казва в бележка дьо Монпелие.

Растежът на потребителските цени в Испания през февруари се ускори до 6.1%, което е увеличение спрямо 5.9% през януари и надхвърля очакванията на икономистите за спад до 5.5%, въпреки че правителството намали данъците върху храните през януари.

Енергията е ключовия фактор зад увеличението на цените и в Испания, смята анализаторът на ING Уотер Тиери. "Въпреки че темпът и мащабът на спада на инфлацията остават силно несигурни и зависят от силно нестабилните цени на енергията, ние очакваме испанската инфлация да бъде около 4.3% за цялата 2023 г., достигайки 2.7% до края на годината. Вероятно ще отнеме до втората половина на 2024 г. общата инфлация да се върне към целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%", пише в бележка Тиери.

ЕЦБ е на ход

След обявяването на данните във вторник доходността по двегодишните облигации на Германия се покачи с 0.08 пр. пункта до 3.15%, което е най-високото равнище от финансовата криза през 2008 г. насам. Предвижданията показват, че инфлацията в еврозоната може да се окаже по-устойчива от очакваното. В четвъртък ще се публикуват данните за инфлацията във валутния блок, като икономистите очакват тя да се забави до 8.1% от 8.6% през януари.

"Има ясни възходящи рискове за инфлацията на еврото през февруари", заяви пред Financial Times Йорг Крамер, главен икономист в германския кредитор Commerzbank.

Резките спадове в цените на енергията на едро след меката зима и намаленото потребление на гориво помогнаха на инфлацията в еврозоната да спадне бързо от рекорда си през октомври, когато достигна 10.6%. Въпреки това не е ясно колко бързо ръстът на цените ще се забави до целта на ЕЦБ от 2%.

ЕЦБ се ангажира с още едно увеличаване на основния си лихвен процент от половин процентен пункт на срещата си на 16 март. Това би довело референтния лихвен процент до 3% спрямо минус 0.5% през юли миналата година, като пазарите предвиждат и допълнителни увеличения до малко под 4% до декември.