Вдигането на лихвите в САЩ до 6% ще удари сериозно развиващите се пазари

Инвеститорите очакват ЕЦБ да ускори свиването на баланса си до лятото, което ще постави на изпитание апетита им към държавния дълг на еврозоната

Лихви от 6% на Федералния резерв заедно с все още високата инфлация правят краткосрочните лихви в Чили и Индия, както и в Полша, Чехия и Унгария най-уязвими, показва изследването на UBS
Лихви от 6% на Федералния резерв заедно с все още високата инфлация правят краткосрочните лихви в Чили и Индия, както и в Полша, Чехия и Унгария най-уязвими, показва изследването на UBS
Лихви от 6% на Федералния резерв заедно с все още високата инфлация правят краткосрочните лихви в Чили и Индия, както и в Полша, Чехия и Унгария най-уязвими, показва изследването на UBS    ©  Reuters
Лихви от 6% на Федералния резерв заедно с все още високата инфлация правят краткосрочните лихви в Чили и Индия, както и в Полша, Чехия и Унгария най-уязвими, показва изследването на UBS    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Джером Пауъл предупреди, че най-вероятно Фед ще трябва да предприеме по-резки покачвания на лихвите.
  • ЕЦБ започна да намалява портфейла си от облигации през март, което засега не смущава дълговите пазари.
  • По-сериозното затягане на паричната политика от ЕЦБ вероятно ще доведе до повишаване на разходите по държавните заеми в по-силно задлъжнелите южноевропейски страни.

Високата инфлация в САЩ и Европа кара централните банки да предприемат поредица от сериозни повишения на лихвените проценти. Въпреки очакванията за спад на инфлацията все още стойността на показателя остава висока, което дава предпоставка на Федералния резерв и на Европейската централна банка (ЕЦБ) да продължат с агресивната си парична политика.

Сегашният основен лихвен процент (ОЛП) на Фед е 4.75, като пазарите очакват покачване до 5.5-6% на заседанието през септември. В сряда председателят на Фед Джером Пауъл дори предупреди, че най-вероятно банката ще трябва да предприеме по-резки покачвания на следващите си заседания.

Макар и в дългосрочен план очакванията да са, че това ще има положително влияние върху американската икономика, това най-вероятно ще има негативно влияние върху други пазари. В тази категория попадат развиващите пазари, които по традиция са пряко свързани с долара и неговата стойност, пише Reuters.

"Затягането на Фед към 6% ще тества твърдо историческите "прагове на болка" за активите на нововъзникващите пазари", заявява в своя бележка стратегът на UBS Маник Нараин. Той също така прогнозира, че индийската рупия, китайският юан и филипинското и чилийското песо могат да отслабнат с до 5%, ако Фед вдигна лихвите до 6%.

Вдигането на лихвите ще има най-сериозно отражение върху граничните пазари, смята анализаторът от швейцарската банка. Лихви от 6% на Федералния резерв заедно с все още високата инфлация правят краткосрочните лихви в Чили и Индия, както и в Полша, Чехия и Унгария най-уязвими, показва изследването на UBS.

Прогнози сочат, че индийската рупия, китайският юан и чилийското песо ще поевтинеят с до 5%.

Инвеститорите все пак могат да се надяват на възвръщаемост от китайските пазари, където очакваното възстановяване на икономиката след COVID-19 би трябвало да доведе до сериозно увеличение в икономическата активност.

BlackRock очаква покачване до 6%

Инвестиционният директор в най-големия мениджър на активи в света - BlackRock, Рик Ридър заяви, че очаква покачване на лихвения процент до 6%. "Смятаме, че има разумен шанс Фед да се наложи да покачи лихвения процент до 6% и след това да го задържи там за продължителен период, за да забави икономиката и да намали инфлацията до близо 2%", казва той в своя бележка.

Според него икономиката е по-устойчива от очакваното, което дава пълно основание на централната банка да се възползва. "Това отчасти се дължи на факта, че днешната икономика вече не е толкова чувствителна към лихвените проценти, колкото тази през последните десетилетия, и нейната устойчивост, макар и добродетел, наистина усложнява нещата за Фед", добавя Ридър.

ЕЦБ по стъпките на Фед

Подобно на САЩ, инфлацията в еврозоната също спада по-малко от очакванията, което подхранва предвижданията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще повиши лихвените проценти още няколко пъти през тази година. Все пак управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви преди експресната оценка за инфлацията във валутния съюз, че макар инфлацията вероятно да се е повишила "малко" през февруари, тя е на път да спадне "много повече" през март поради базовия ефект от сравнението на годишните стойности с високите цени на енергията през миналата година.

От лятото насам ЕЦБ повиши лихвата с 3 процентни пункта и сигнализира, че възнамерява да увеличи разходите по заемите с още половин пункт на заседанието си през тази седмица. Финансовите пазари очакват повишаване на депозитната лихва на ЕЦБ от сегашните 2.5% на 4% по-късно тази година. Това ще надмине върховото ниво от 3.75% през 2001 г., когато ЕЦБ все още се опитваше да подкрепи стойността на нововъведеното евро.

Инвеститорите също така очакват ЕЦБ да ускори свиването на баланса си това лято, което ще постави на изпитание апетита им към държавния дълг на еврозоната, тъй като правителствата с ограничени парични възможности също се обръщат към пазарите, за да наберат средства.

Промяната на ЕЦБ към по-сериозно затягане на паричната политика вероятно ще доведе до повишаване на разходите по държавните заеми в по-силно задлъжнелите южноевропейски държави, след като настъпи "умора за инвеститорите" от все повече облигации, заливащи пазара, предупреждават пред Financial Times анализатори.

Този месец ЕЦБ започна да намалява портфейла си от облигации, което не смути дълговите пазари. Но според Камий дьо Курсел, ръководител на стратегията за Г10 Rates Europe във френската банка BNP Paribas, правителствата от еврозоната емитираха около 100 млрд. евро допълнителен дълг - над този, необходим за рефинансиране на падежиращи облигации - през януари и отново през февруари. "Имаме много голямо предлагане [на нов дълг] и смятаме, че ще има някакво затруднение на пазара и тогава може да видим известно изоставане", смята тя.

Общите разходи по заемите на правителствата от еврозоната се повишиха рязко през последната година, тъй като ЕЦБ намали покупките си на облигации и повиши лихвените проценти. Но спредът между цената на заемите на силно задлъжнелите страни от периферията на Европа като Италия и тези на по-безопасните страни от "ядрото" като Германия намаля през последните шест месеца.

След избирането на Джорджа Мелони за премиер на дясното правителство на Италия тя изненада инвеститорите, като възприе сравнително предпазлив подход към публичните разходи, успокоявайки тревогите относно високите нива на дълга на страната. "Мелони е по-предпазлива във фискално отношение, отколкото се смяташе първоначално", казва Людовик Субран, главен икономист в германския застраховател Allianz.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    era16789291741167049 avatar :-|
    Davies Harold

    Това е доста висок лихвен процент. Това е нелоялна конкуренция.
    https://cookieclicker.one/

    Нередност?
Нов коментар