България набра 1.5 млрд. евро дълг при огромен интерес на международните пазари

Високото търсене от инвеститорите е за над 7 млрд. евро, което сви постигнатата доходност до 4.78%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България успешно пласира 1.5 млрд. евро външен дълг при 4.78% доходност. Интересът към изненадващо обявената емисия днес е бил впечатляващ, като поръчките са достигнали над 7 млрд. евро, без да се брои интересът от мениджърите по емисията (J.P. Morgan, BNP Paribas, Citi и Unicredit).

Това е позволило на финансовото министерство да извлече по-изгодни условия. Първоначално подадената ценова индикация беше за mid swaps + 250 базисни пункта, което съответстваше на около 5.25% доходност при котировките сутринта. През дeня насоката беше смъкната на MS + 225, а финално постигнатото ниво е MS + 215, или приблизително 4.75-4.80% доходност, тъй като през деня и mid swaps се понижи. Точното съотношение беше фиксирано след края на работния ден на 4.78%.

Така служебното правителство практически си набави съществена част от нужното финансиране за годината. Тъй като все още няма бюджет за 2023 г., няма как да се каже колко точно ще е то, но предвид падежиращия дълг и очаквания дефицит може да се предполага, че още към средата на януари са осигурени поне около 30% от дълговото финансиране за годината. Със сигурност набраната сума покрива изцяло падежиращите 1.144 млрд. евро външен дълг през март, както и близо 467 млн. лв. плащания по лихви и главници на вътрешния пазар.

"Няма как да определим днешната нова десетгодишна емисия евробондове по друг начин освен като сериозен успех за МФ. Огромен интерес от страна на инвеститорите, изразяващ се в близо 4.7 пъти презаписване и свиване на изискуемия спред с 35 базисни точки (0.35%)", коментира Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в "Делтасток". "Всичко това демонстрира доверие в българските публични финанси независимо от предизвикателната макросреда и политическия хаос, на които сме свидетели. Следва да отбележим и изключително добре подбрания тайминг на емисията - преди срещите на основните централни банки и в момент, в който доходностите по глобалните бенчмаркове са на най-ниски нива от началото на годината", каза още той пред "Капитал"

В перфектния момент

С емисията България успява да хване изключително добре отворен пазарен прозорец. От началото на годината инвеститорският апетит към дълговите пазари се изостри и търсенето чувствително се покачи. Това позволи на редица развиващи се държави да наберат финансиране в първите дни на 2023 г. при силен интерес, включително и страни от нашия регион.

Само за първите две седмици пласираният дълг от развиващи се икономики е за 39 млрд. долара при 12 млрд. долара за същия период на 2022 г. и 26 млрд. долара в най-силния старт на година в близките години - 2018 г. Още на 5 януари Унгария успя да продаде 4.24 млрд. долара дълг, но в три различни срочности - 5-, 10- и 30-годишни облигации. По официална информация търсенето е надхвърляло 12 млрд. долара, а в десетгодишния матуритет постигнатата доходност е била MS + 280, или 6.51%. Ден по-късно Румъния също излиза с доларова емисия за 3.75 млрд. долара, като поръчките са били за над 11 млрд. долара, а доходността е MS + 350 или около 7.2%.

На този фон България успява да генерира още по-силен интерес. Макар първоначално да не бе заложен индикативен обем, през деня финансовото министерство се спира на 1.5 млрд. евро. Така превишението на търсенето над предлагането е над 4.5 пъти. Друг позитивен момент е, че интересът е бил предимно отвън, а не от местните институционални инвеститори - типично най-големи купувачи на правителствения дълг са банките и пенсионните фондове.

Завръщане с апломб

Последно България излезе на международните пазари миналия септември, като бяха пласирани общо 2.25 млрд. евро дълг. Тогава вече започналото затягане на паричната политика на ЕЦБ се проявяваше в предпазливост сред инвеститорите, но въпреки това имаше силен интерес, надхвърлящ индикативното предлагане. В крайна сметка бяха продадени 1.5 млрд. евро седемгодишни облигации при 4.33% доходност и 0.75 млрд. евро от 12-годишните книжа при 4.81%.

След това планът беше останалите нужди за финансиране на дефицита и падежиращия дълг да се покрият с емисии на вътрешния пазар. След няколко аукциона обаче условията бързо се влошиха и доходностите започнаха да скачат. Така в края на октомври МФ отказа да плати поисканата от пазара цена около 5.8% за книжа с остатъчен матуритет около 3.5 години и прекрати аукционите до края на годината. Притеснения генерира и хаосът около дебатите за бюджета, както и предупрежденията от страна на служебния финансов министър Росица Велкова за очертаващи се хронично високи бюджетни дефицити в обозримо бъдеще. По-малкият от заложения бюджетен дефицит позволи на правителството да се справи с вече набраните 7 млрд. лв.

Сега таймингът на завръщането (и донякъде късметът) позволява да се извлекат условия, практически съпоставими със септемврийските, въпреки че междувременно ЕЦБ продължи със затягането и покачи основната си лихва до 2.5%. За това спомагат добрите данни за инфлацията, които леко смекчиха очакванията за агресивността на предстоящите ходове на ЕЦБ и Федералния резерв. Отделно емисията се затваря и преди очакваното през седмицата заседание на Японската централна банка, което може да внесе нови турбуленции.

Хващането на добрия момент може да е обяснение и защо пласирането се случи леко изненадващо, като то бе обявено днес сутринта. Обикновено емисиите се обявяват поне ден по-рано, за да могат пазарните участници да се подготвят и да алокират ресурс. Вероятно и затова пък е даден малко по-дълъг срок за плащане и сетълмент от осем работни дни до 27 януари. Така формално новата емисия ще е с падеж 27 януари 2033 г.

Ден лед финалното алокиране на облигациите МФ официално обяви резултатите, като Росица Велкова описа операцията като "най-голямото търсене за единичен транш на български дълг". Според съобщението на ведомството заявки са подали общо 248 инвеститори, а интересът към българската емисия е бил предимно отвън - 26% от заявките са били от Северна Америка и още 23% от Великобритания и Ирландия, а 16% от Европа, като едва около 10% са дошли от местни институционални инвеститори. Купувачите са били предимно инвестиционни фондове (59%) и банки (24%).

Допълнена в 10:00 ч. на 19 януари с данните от официалните резултати.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1

    Айдееееее, още 3 млрд лв... Да са ни честити!

    Нередност?
  • 2
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • + 3

    Моменът е много подходящ. Инвеститорите са зажаднели за доходоност. Без да сме членове на еврозоната лихвите са съизмерими с тези на Гърция , Испания и Италия

    Нередност?
  • 3
    rax1574718227630288 avatar :-|
    Claudia Wagner-Schmidt

    До коментар [#1] от "dobadoba":

    Tova ca Sovereigni bondove, koito VCICHKI strani na toya cvyat gi izdavat na megdunarodnite borci. Bulgaria like all other countries in this world issues SOVEREIGN BONDS( obligazii gi narichaxa komunistite) , which are sold on the world stock exchanges. These bonds mature usually in five, ten, twenty, or thirty years. This is a way for the local economy to find investors, who will invest in building factories in Bulgaria or other governmental projects. As long as a country is able to serve the sovereign bonds,it is a good investment politic.

    Нередност?
  • 4
    rax1574718227630288 avatar :-|
    Claudia Wagner-Schmidt

    До коментар [#2] от "djb95":

    Sie haben Recht!

    Нередност?
Нов коментар