🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германската икономика се свива, разходите за енергия и заеми ограничават търсенето

Неочакваното понижение през четвъртото тримесечие показва колко силно е засегнато производството

Най-голямата икономика в еврозоната беше засегната по-силно от другите европейски държави от покачващите се цени на природния газ поради голямото си промишлено производство
Най-голямата икономика в еврозоната беше засегната по-силно от другите европейски държави от покачващите се цени на природния газ поради голямото си промишлено производство
Най-голямата икономика в еврозоната беше засегната по-силно от другите европейски държави от покачващите се цени на природния газ поради голямото си промишлено производство    ©  Reuters
Най-голямата икономика в еврозоната беше засегната по-силно от другите европейски държави от покачващите се цени на природния газ поради голямото си промишлено производство    ©  Reuters

Германската икономика неочаквано се е свила през последното тримесечие на 2022 г., тъй като високите цени на природния газ и нарастващите разходи за заеми са притиснали търсенето. Брутният вътрешен продукт (БВП) се е понижил с 0.2% през последното тримесечие спрямо предходното, което представлява рязко забавяне спрямо експанзията от 0.5% през предходния тримесечен период и е под очакванията на специалистите в анкетата на Reuters. На годишна база ръстът намалява до 0.5% при 1.3% през предходното тримесечие.

След като през първите три тримесечия германската икономика се задържа добре въпреки трудните условия, през четвъртото тримесечие производството леко намаля, заяви в понеделник статистическата служба Destatis. Destatis не публикува разбивка на БВП по сектори в първите данни за икономиката, но отбеляза, че частните потребителски разходи са били основен двигател на свиването.

В резултат на новите данни годишният растеж на БВП за 2022 г. също беше ревизиран надолу с един процентен пункт до 1.8% на годишна база. Очакванията, че германската икономика ще изпадне в рецесия през тази година, също започват да изглеждат все по-вероятни, макар и най-вероятно тя да не бъде тежка. "Зимните месеци се оказват трудни - макар и не толкова трудни, колкото се очакваше първоначално", каза главният икономист на VP Bank Томас Гитцел пред Reuters. "Тежкият срив на германската икономика все още отсъства, но все още се очертава лека рецесия", добавя той.

Въпреки това показателите за икономическа активност не са обнадеждаващи за Берлин. Индустриалното производство все още е с около 5% под това, което беше преди COVID, а БВП се върна на нивото си отпреди пандемията едва през третото тримесечие на 2022 г. Промишлените поръчки също отслабнаха от началото на 2022 г., доверието на потребителите въпреки някои скорошни подобрения все още е близо до историческите дъна и загубата на покупателна способност ще продължи през 2023 г.

Друг фактор, който ще окаже негативно влияние върху икономиката, е фактът, че германската икономика все още трябва да усвои пълното въздействие на повишаването на лихвите на Европейската централна банка (ЕЦБ), смята ръководителят на макроотдела на ING Карстен Бжески. "Търсенето на ипотеки вече започна да намалява и, както в предишните цикли на нарастване, не отне много време преди търсенето на бизнес заеми също да започне да спада. Накратко, германската икономика ще продължи да бъде силно засегната от миналогодишните кризи през 2023 г.", пише той в бележка.

Най-голямата икономика в еврозоната беше засегната по-силно от другите европейски държави от покачващите се цени на природния газ поради голямото си промишлено производство.

Тъй като лихвените проценти се увеличават, а цените остават високи, в най-добрия случай германската икономика ще излезе на нулата през първата половина на 2023 г., а след това ще расте много бавно, смята Франциска Палмас, старши икономист за Европа в Capital Economics.

Ръстът на износа ще се забави през тази година

Ръстът на германския износ се очаква да се забави до 2,2% тази година след увеличение с 3,2% миналата година според годишния икономически доклад на правителството. "Ситуацията в началото на годината е по-благоприятна от предполагаемото в есенните прогнози. Въпреки това все още има несигурност за германската икономика", се казва в доклада.

През последното тримесечие на 2022 г. икономиката на Швеция се е свила с 0.6%, сочат отделни данни, публикувани в понеделник. Данните за икономиката на еврозоната през последното тримесечие ще бъдат обявени във вторник и икономистите очакват тя да остане без промяна спрямо предходното тримесечие.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D

    Какво чудно има? Бащата на геополитиката Халфорд Макиндер, а по-късно и Збигнев Бжежински пишат, че за да укрепят хегемонията си в Евразия, разбирай - в света, САЩ трябва да попречат на съюз между суровините на Русия и индустрията на Германия.
    И се инспирира война в Русия и се деиндуктриализира Германия, чиито компании започват да се местят в ...САЩ.
    Книгите обясняват процесите, не газетите.

    Нередност?
Нов коментар