🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейската икономика може да избегне рецесията

БВП на еврозоната е нараснал с 0.1% през последното тримесечие на 2022 г.

Европа беше засегната от високите цени на енергията и храните през голяма част от миналата година заради руската инвазия в Украйна.
Европа беше засегната от високите цени на енергията и храните през голяма част от миналата година заради руската инвазия в Украйна.
Европа беше засегната от високите цени на енергията и храните през голяма част от миналата година заради руската инвазия в Украйна.    ©  Reuters
Европа беше засегната от високите цени на енергията и храните през голяма част от миналата година заради руската инвазия в Украйна.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Германия е приключила годината с понижение, а Франция - с лек ръст.
  • МВФ подобри прогнозата си за глобалната икономика.
  • Повишените очаквания на фонда отразяват отварянето на китайската икономика и намаляването на цените на енергията в Европа.

Икономиката на еврозоната надмина очакванията и отчете лек ръст през последното тримесечие на 2022 г., което намалява опасенията за потенциална рецесия. Предварителните данни на Евростат, публикувани във вторник, показаха, че брутният вътрешен продукт (БВП) в еврозоната е нараснал с 0.1% през четвъртото тримесечие в сравнение с предходното. Очакванията бяха за свиване с 0.1%. Последните данни идват, след като за третото тримесечие на миналата година еврозоната отбеляза увеличение на БВП с 0.3%. На годишна база ръстът на БВП на еврозоната също се забавя и под очакванията - 1.9% при предвиждания за 2.2%.

Валутният съюз беше подложен на значителен натиск след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като високите разходи за храна и енергия увеличиха дългогодишните затруднения във веригата за доставки. Миналата година икономисти предупредиха, че еврозоната може би е на път да влезе в рецесия. През втората половина на 2022 г. цените на енергията се понижиха, което донесе известно облекчение. Все пак европейската икономика е приключила в по-лоша форма годината в сравнение със САЩ. Американският БВП се е увеличил с 2.9% на годишна база през последните три месеца на 2022 г. след ръст от 3.2% през третото тримесечие.

Германия и Франция се движат в различни посоки

Въпреки положителните сигнали от еврозоната Германия изненада със спад - най-голямата европейска икономика се сви с 0.2% през последното тримесечие на 2022 г., като сега анализаторите очакват страната да навлезе в рецесия.

"Германия вероятно е навлязла в плитка и кратка рецесия през четвъртото тримесечие, която ще продължи през първото тримесечие, преди икономиката да се стабилизира през второто тримесечие (на тази година)", заявява Саломон Фидлер, икономист в Berenberg, в бележка от понеделник.

Отделни данни, публикувани във вторник, показаха, че продажбите на дребно в Германия са се понижили рязко през декември и са отчели най-големия спад от началото на воденето на статистиката през 1994 г. при продажбите на храни.

За разлика от Германия, през последното тримесечие на 2022 г. неочаквано икономиката на Франция леко нарасна, което е сигнал, че втората по големина икономика в еврозоната ще избегне влизането в рецесия. БВП е нараснал с 0.1% на тримесечна база.

Министърът на финансите Бруно льо Мер заяви, че френският растеж е "свидетелство за силното възстановяване на нашата икономика след шока от ковид и нейната устойчивост пред енергийната криза". В момента икономиката на Франция е с 1.2% по-голяма, отколкото преди пандемията от коронавирус, а това е по-силно възстановяване от това на Германия. Льо Мер предвижда, че френската икономика ще продължи да расте през цялата 2023 г.

Въпреки това Шарлот дьо Монпелие, старши икономист в банката ING, заяви, че тази година ще се "характеризира с почти пълна стагнация" на френската икономика. Икономиката през миналата година се е покачила с 2.6% през 2022 г., отразявайки възстановяването на активността с оттеглянето на пандемията.

Данните за инфлацията показват, че тя се е ускорила през януари и е достигнала 7% на годишна база. Макар че инфлацията във Франция е по-ниска от тази в други части на Европа благодарение на правителствените програми за ограничаване на цените на енергията, икономистите очакват тази година ръстът на цените да спадне по-бавно.

Оптимизъм от МВФ

По-слабите данни за икономиката на еврозоната в края на миналата година се очаква да се подобрят през тази. Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че световният растеж се е оказал "изненадващо устойчив" и повечето страни ще избегнат рецесия през тази година. Фондът подобри прогнозите си и обяви, че е възможно да настъпи повратна точка в световната икономика. МВФ отчита решението на Китай да се откаже от политиката си на нулев ковид миналия месец и очаква световната икономика да нарасне с 3.2% през 2023 г. Това би означавало значително подобрение спрямо 2022 г., когато според оценките на МВФ световната икономика е нараснала с 1.9%. Прогнозираният растеж от 3.2% е и с 0.5 процентни пункта по-висок от последната прогноза на МВФ от октомври.

Фондът очаква Великобритания да бъде единствената водеща икономика, която ще се свие през 2023 г.

Главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуриншас заяви, че 2023 г. "може и да представлява повратна точка", като икономическите условия ще се подобряват през следващите години. "Далеч сме от всякакъв [признак на] глобална рецесия", каза Гуриншас, което е в рязък контраст с предупрежденията на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева от този месец, че рецесията ще засегне повече от една трета от световната икономика, отбелязва Financial Times.

Подобрените прогнози на фонда отразяват отварянето на китайската икономика и намаляването на цените на енергията в Европа. МВФ остава по-малко оптимистичен от инвеститорите. При положение че индексът на акциите MSCI World се е повишил със 7% от началото на годината и пазарите на облигации очакват намаляване на лихвените проценти преди 2024 г., трейдърите смятат, че ще има меко приземяване на икономиката и безболезнено намаляване на инфлацията.

Фондът очаква Великобритания да бъде единствената водеща икономика, която ще се свие през 2023 г., като прогнозата е БВП да бъде с 0.5% по-малък през тази година. Според оценките на фонда дори икономиката на Русия вероятно ще изпревари тази на Обединеното кралство, като нарасне с 1%.

Растежът в Китай от 5.9% се очаква да бъде повече от два пъти по-висок от октомврийската оценка на фонда, докато Индия се предвижда да бъде най-бързо растящата голяма икономика в света през тази година - като през последното тримесечие на 2023 г. БВП ще бъде със 7% по-висок, отколкото година по-рано. Заедно Китай и Индия ще осигурят половината от световния растеж през тази година, докато САЩ и еврозоната ще осигурят едва 10%, смятат от фонда.

МВФ обаче предупреди, че продължава да е загрижен за рисковете в имотния сектор в Китай. Пекин се бори с криза в сектора от 2021 г. насам, когато строителният предприемач Evergrande не изпълни задълженията си по международни облигации.

Очакванията на фонда са американската икономика да нарасне с 1%, но според фонда резултатите на страната през 2022 г. са били по-добри от очакваното. В сряда се предвижда Федералният резерв на САЩ да повиши лихвените проценти с четвърт пункт, до диапазон между 4.5% и 4.75%.

Тобиас Адриан, директор на отдела за парични и капиталови пазари на МВФ, предупреди, че лихвените проценти може да се повишат повече, отколкото пазарите очакват, и да отнеме повече време, за да се понижат, особено в САЩ.