🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес активността в еврозоната нараства по-бързо от очакваното през февруари

Възстановяване в производството и ръст при услугите са главните двигатели на увеличението

Икономиката на еврозоната се оказа по-устойчива от първоначалните опасения на експерти относно последствията от руската инвазия в Украйна.
Икономиката на еврозоната се оказа по-устойчива от първоначалните опасения на експерти относно последствията от руската инвазия в Украйна.
Икономиката на еврозоната се оказа по-устойчива от първоначалните опасения на експерти относно последствията от руската инвазия в Украйна.    ©  Reuters
Икономиката на еврозоната се оказа по-устойчива от първоначалните опасения на експерти относно последствията от руската инвазия в Украйна.    ©  Reuters

Бизнес активността в еврозоната е нараснала по-бързо от очакваното през февруари, показва проучване на S&P Global. Съставният индекс на S&P Global за мениджърите по покупките в еврозоната, който измерва активността в производството и услугите, се е повишил до 52.3 пункта от 50.3 през януари според данни, публикувани във вторник.

Това е значително над очакванията от 50.6 за този месец, като възстановяването в производството и ръстът в сектора на услугите са главните двигатели на по-добрия резултат. Освен това за втори пореден месец индексът надвишава 50, което означава, че над половината от компаниите в еврозоната отчитат ръст на дейността си.

"Бизнес активността в еврозоната нарасна много по-бързо от очакваното през февруари, като растежът достигна деветмесечен връх благодарение на възраждащата се активност в сектора на услугите и възстановяващата се производствена икономика", каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence пред Financial Times.

Въпреки това има признаци, че по-ниската инфлация, която спада в продължение на три месеца, след като достигна връх от 10.6% през октомври и се понижи до 8.5% през януари, осигурява известно облекчение на производствените разходи за индустриалните компании. Германските производители например отчетоха първия си спад на средните производствени разходи за повече от две години. Цените на суровините обаче продължиха да се ускоряват в сектора на услугите, макар и очакванията да са това да не се задържи.

Икономиката на еврозоната се оказа по-устойчива от първоначалните опасения на експерти относно последствията от руската инвазия в Украйна. Руският президент Владимир Путин прекара голяма част от 2022 г. в това да плаши Стария континент за задаваща се зима и липсата на руски енергийни източници, като се надяваше Европа да изпадне в трудна ситуация. Високите температури през зимните месеци, както и осигуряването на алтернативни доставки на енергия обаче разсеяха тези притеснения.

Индексът на S&P Global показва, че не само еврозоната е в силен период, като подобен темп има и в Обединеното кралство. Там съставният индекс на мениджърите по поръчките се повиши до осеммесечен връх от 53 пункта през февруари, което отново сочи към по-лека от очакваното рецесия.

Добри новини за ЕЦБ

Последните развития със сигурност са добре дошли за Европейската централна банка (ЕЦБ), като по-високата бизнес активност предполага продължаване на курса на вдигане на лихвените проценти. "Тъй като пазарът на труда все още е много стегнат и ценовият натиск е силен, проучванията ще засилят убеждението на ръководителите в ЕЦБ, че техният цикъл на затягане все още трябва да измине", каза пред Financial Times Джак Алън-Рейнолдс, икономист в изследователската група Capital Economics.

Откакто инфлацията скочи през миналата година, централната банка повиши лихвите с безпрецедентните 3 процентни пункта и се ангажира с още половин процентен пункт следващия месец. Няколко политици наскоро казаха, че по-нататъшното затягане на паричната политика вероятно би било прекалено, макар и да се усеща разделение по тази тема.

"При толкова висока инфлация по-нататъшните повишения на лихвените проценти след март изглеждат вероятни, логични и уместни", каза пред Börsen-Zeitung Оли Рен, управител на централната банка на Финландия и член на управителния съвет на ЕЦБ. "Предполагам, че ще достигнем крайната цена през лятото", добави той.