🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

First Citizens купува по-голямата част от бизнеса на фалиралата Silicon Valley Bank

Базираната в Северна Каролина банка ще поеме всички депозити и заеми на SVB и ще управлява всичките ѝ 17-клона

First Citizens се рекламира като най-голямата семейно контролирана банка в САЩ и е един от видните купувачи на проблемни банки през последните години
First Citizens се рекламира като най-голямата семейно контролирана банка в САЩ и е един от видните купувачи на проблемни банки през последните години
First Citizens се рекламира като най-голямата семейно контролирана банка в САЩ и е един от видните купувачи на проблемни банки през последните години    ©  Reuters
First Citizens се рекламира като най-голямата семейно контролирана банка в САЩ и е един от видните купувачи на проблемни банки през последните години    ©  Reuters
Темата накратко
  • First Citizens Bank ще поеме всички депозити и заеми на SVB и ще управлява всичките ѝ 17-клона.
  • Базираната в Северна Каролина First Citizens Bank е един от видните купувачи на проблемни банки през последните години.
  • Kолапсът на SVB може да струва на фонда за застраховане на депозитите около 20 млрд. долара.

First Citizens Bank ще купи голяма част от бизнеса на Silicon Valley Bank, кредитора на технологични стартъпи, който фалира по-рано този месец и предизвика опасения за американската банкова система. Базираната в Северна Каролина First Citizens Bank ще поеме всички депозити и заеми на SVB и ще управлява всичките ѝ 17-клона, съобщи Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC).

Регулаторите поеха контрола върху SVB след неуспешно увеличаване на капитала на банката и масови тегления на депозити, а не след дълго друга американска банка, Signature Bank, беше сполетяна от същата съдба. Крахът на двете финансови институции се счита за най-големия след финансовата криза от 2008 г. FDIC съобщи, че колапсът на SVB може да струва на фонда за застраховане на депозитите около 20 млрд. долара.

First Citizens се рекламира като най-голямата семейно контролирана банка в САЩ и е един от видните купувачи на проблемни банки през последните години. "Оценяваме доверието, което FDIC ни оказа", каза главният изпълнителен директор на Франк Холдинг-младши, цитиран от Financial Times. Той заяви, че е особено ангажиран с бизнеса на SVB с фирми за дялово участие и рисков капитал.

Какво включва сделката

Покупката включва 119 млрд. долара депозити и около 72 млрд. долара заеми на SVB с отстъпка 16.5 млрд. долара, по данни на The Wall Street Journal. Ценни книжа за около 90 млрд. долара ще останат в регулаторите. FDIC ще получи "права за повишаване на стойността на капитала", обвързани с акциите на First Citizens, които според нея могат да струват до 500 млн. долара. Регулаторът и банката купувач ще поделят загубите и потенциалните възстановявания по търговски заеми, издадени от SVB, което според First Citizens ще осигури "допълнителна защита срещу потенциални кредитни загуби". SVB имаше около 167 млрд. долара активи и около 119 млрд. долара депозити към 10 март по данни на FDIC.

"Холдинг Джуниър" управлява First Citizens от 2008 г. и оттогава под негово ръководство банката извършва редица придобивания. Миналата година First Citizens купи заемодателя на средни корпорации CIT за 2 млрд. долара. Към края на 2022 г. First Citizens има малко над 100 млрд. долара активи и близо 90 млрд. депозити, което я прави 36-ата по големина банка в САЩ, а придобиването на бизнеса на SVB значително ще увеличи размерите ѝ. Пазарната ѝ стойност е около 8 млрд. долара.

Преди седмица другата фалирала банка, Signature Bank, беше купена от Flagstar, собственост на New York Community Bank, а спасяването и преструктурирането ѝ ще струват на FDIC 2.5 млрд. долара.

SVB и Signature имаха големи суми незастраховани депозити, тъй като повечето им клиенти държаха средства над 250-те хил. долара, гарантирани от FDIC. Държавата обаче обеща да изплати сумите и над този праг, за да предотврати паника сред останалите банки. Притесненията са най-вече за регионалните кредитори, за които се счита, че има риск от изтичане на депозити.