🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Джанет Йелън обеща подкрепа за малките банки в САЩ при нужда

Дадените при фалита на SVB гаранции могат да бъдат приложени и в други случаи

Според Йелън американският финансов сектор е сравнително успокоен от пазарните развития през последните дни
Според Йелън американският финансов сектор е сравнително успокоен от пазарните развития през последните дни
Според Йелън американският финансов сектор е сравнително успокоен от пазарните развития през последните дни    ©  Reuters
Според Йелън американският финансов сектор е сравнително успокоен от пазарните развития през последните дни    ©  Reuters

Американският финансов министър Джанет Йелън обяви, че държавата е готова да подпомогне малките банки в страната, ако такава нужда бъде усетена. По време на конференцията на Асоциацията на американските банкери във Вашингтон тя заяви, че ще бъдат подсигурени същите гаранции, които бяха дадени на вложители в Silicon Valley Bank и в други наложителни случаи.

"Нашата намеса беше необходима, за да защитим по-широката банкова система на САЩ и подобни действия биха могли да бъдат оправдани, ако по-малки институции страдат от теглене на депозити, което крие риск от зараза", заявява Йелън.

Financial Times и The New York Times, които са видели предварително речта на бившия председател на Федералния резерв, разпространиха част от нея преди конференцията.

Американските власти предприеха извънредни стъпки по-рано през март, за да укрепят доверието след фалита на Silicon Valley Bank и Signature Bank. Регулаторите гарантираха застрахованите и незастрахованите депозити в двете институции, а Федералният резерв на САЩ пусна нов предпазен механизъм за кредиторите, за да им помогне да посрещнат тегленията на депозити.

Според Йелън американският финансов сектор е сравнително успокоен от пазарните развития през последните дни. "Ситуацията се стабилизира. И банковата система на САЩ остава стабилна". Според нея механизмът на Фед и заемите с отстъпки работят по предназначение за осигуряване на ликвидност на банковата система. Съвкупните изходящи потоци на депозити от регионалните банки са се стабилизирали.

Министърът на финансите подчерта значението на малките и средни банки за икономиката на САЩ. Голямо безпокойство през последните дни беше, че сегашната криза ще укрепи по-големите финансови институции за сметка на по-малките такива. "Големите банки играят важна роля в нашата икономика, но също и малките и средните банки. Тези банки са силно ангажирани с традиционните банкови услуги, които предоставят жизненоважна кредитна и финансова подкрепа на семейства и малки предприятия. Те също така увеличават конкуренцията в банковия сектор и често имат специализирани знания и опит в общностите, в които инвестират", заяви финансовият министър.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tradosla avatar :-|
    Dedo

    В САЩ от 15 години усилено практикуват печалбите винаги да са частни и неприкосновени.
    Обаче загубите, уупс, май най добре да са обществени. Ей така, за стабилността на обществото.

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D

    При положение, че печатницата за доларите е на разположение, въпрос на преценка е колко 24/7 да работи.
    И тъй като при строежа на финансов пиирамиди все някога се чува: Бягайте, пада!, ми е любопитно кога ще го озвучи и г-жата на снимката.

    Нередност?
Нов коментар