🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заобикаля ли Германия санкциите срещу Русия

Износът й за Киргизстан е скочил с 1000%. По-големият германски експорт за съседни на Русия страни подхранва тези опасения

Износът на моторни превозни средства и части за тях от Германия за Киргизстан нараства особено силно през първото тримесечие
Износът на моторни превозни средства и части за тях от Германия за Киргизстан нараства особено силно през първото тримесечие
Износът на моторни превозни средства и части за тях от Германия за Киргизстан нараства особено силно през първото тримесечие    ©  Reuters
Износът на моторни превозни средства и части за тях от Германия за Киргизстан нараства особено силно през първото тримесечие    ©  Reuters
Темата накратко
  • Реекспортът на стоки от съседните държави помага на руснаците да заобикалят санкциите, наложени заради войната в Украйна.
  • Пресичането на реекспорта се усложнява от припокриващите се митнически и търговски споразумения между държави, които не всички са подписали западните санкционни режими.
  • Лидерите от Г-7 ще обсъдят затягането на мерките срещу Русия на срещата си на върха в Япония тази седмица, включително усилията за спиране на заобикалянето на санкциите с участието на трети държави.

Износът на Германия за страните, граничещи с Русия, отново рязко нарасна през първото тримесечие, подхранвайки опасенията, че реекспортът на стоки от съседните държави помага на руснаците да заобикалят санкциите, наложени заради войната на Москва в Украйна. Стойността на германския износ за Русия се срина с повече от 47% през януари - март в сравнение със същия период на предходната година, което отразява строгите ограничения върху търговията, наложени от Европейския съюз и други западни сили.

Експортът от Германия за Киргизстан обаче е нараснал с 949% до 170 млн. евро, показва анализ на Reuters, базиран на данни от германската статистическа служба. Въпреки че остава сравнително скромен като стойност, германският износ за Грузия се е увеличил с 92%, докато този за Казахстан е нараснал със 136%, за Армения - със 172%, а за Таджикистан - със 154%.

Скокът в търговията, която рязко нарасна и миналата година след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, ще засили опасенията, че санкционираните стоки все още се озовават в Русия, след като са продадени от търговци в съседни държави.

"Как по друг начин може да се обяснят такива темпове на растеж", пита Габриел Фелбермайр, експерт по търговията и президент на Австрийския институт за икономически изследвания (Wifo).

Труден контрол

Лидерите от Г-7 ще обсъдят затягането на мерките срещу Русия на срещата си на върха в Япония тази седмица, включително усилията за спиране на заобикалянето на санкциите с участието на трети държави.

Единадесетият пакет от санкции на ЕС, по който в момента се водят преговори, също ще бъде насочен към хора и държави, заобикалящи съществуващите търговски ограничения.

Ръст на износа на Германия към съседни на Русия страни (за първото тримесечие на годишна база, в %)

Киргизстан - 949

Армения - 172

Таджикистан - 154

Казахстан - 136

Грузия - 92

"Заобикалянето на санкциите срещу Русия е неприемливо", заяви германският министър на финансите Кристиан Линднер във вторник в Брюксел. Пресичането на реекспорта обаче се усложнява от припокриващите се митнически и търговски споразумения между държави, които не всички са подписали западните санкционни режими.

"Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан са в митнически съюз с Русия", казва Фелбермайр от Wifo. "Това означава, че те имат общ митнически режим спрямо трети страни и това, което отива от ЕС в Киргизстан, може да бъде препродадено в Русия без допълнителни проверки и мита".

Износът на моторни превозни средства и части за тях за Киргизстан нараства особено силно през първото тримесечие, като от много малка база скача с повече от 4000% до над 84 млн. евро. Износът на метални изделия, химически продукти и облекло също се увеличи с по над 1000%.

Това се случи след шесткратното увеличение на германския износ за Киргизстан през миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Износът на германски стоки за други близки до Русия държави също нарасна силно през 2022 г.

Германският износ за Турция, разглеждан като друг маршрут, по който стоките пътуват към Русия, също скача през първото тримесечие, като нарасна с почти 37% до малко под 8 млрд. евро в сравнение с общия ръст на германския износ от 7.4%. Турция е в митнически съюз с ЕС.

"По този начин промишлените стоки могат да влизат в Турция от ЕС безмитно, каза Фелбермайр. Но тъй като Турция не участва в санкциите на ЕС, стоките от ЕС се изнасят оттам за Русия." Същото се отнася и за вноса от Турция в Германия. Той може да съдържа значителни количества руски компоненти, без ЕС да може да направи много по въпроса, каза Фелбермайр.

Под натиска на Г-7 Турция се съгласи по-рано тази година да спре транзита за Русия на западни стоки, забранени по силата на санкциите, което според високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ този месец започва да се проявява в турските търговски данни. Вашингтон засили дипломатическия натиск върху държавите и частните компании в световен мащаб, за да гарантира прилагането на санкциите.

Високопоставен служител на ЕС заявява пред Reuters, че европейските компании също трябва да гарантират, че знаят кой ще бъде крайният потребител на изнасяните от тях стоки, в противен случай рискуват потенциално да улеснят заобикалянето на санкциите. "Ако изведнъж видите, че износът на стоки, които преди това са били продавани от вашата компания на Русия, експоненциално се изнасят за трета държава, мисля, че трябва да се запитате дали не допринасяте за заобикалянето на санкциите", посочва той.