🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ердоган намалява сметките за енергия в Турция преди оспорваните избори

Правителството се стреми да спечели избирателите, като намали разходите за компаниите и домакинствата

Подаръкът на Ердоган - тарифите за електроенергия за домакинствата и фирмите ще бъдат намалени с 15% през април, а промишлените групи ще получат 20% отстъпка от сметките си за природен газ
Подаръкът на Ердоган - тарифите за електроенергия за домакинствата и фирмите ще бъдат намалени с 15% през април, а промишлените групи ще получат 20% отстъпка от сметките си за природен газ
Подаръкът на Ердоган - тарифите за електроенергия за домакинствата и фирмите ще бъдат намалени с 15% през април, а промишлените групи ще получат 20% отстъпка от сметките си за природен газ    ©  Reuters
Подаръкът на Ердоган - тарифите за електроенергия за домакинствата и фирмите ще бъдат намалени с 15% през април, а промишлените групи ще получат 20% отстъпка от сметките си за природен газ    ©  Reuters

Реджеп Ердоган обяви, че правителството ще намали сметките за енергия на потребителите и предприятията в последния опит на турския президент да облекчи кризата с разходите за живот седмици преди оспорваните избори.

Тарифите за електроенергия за домакинствата и фирмите ще бъдат намалени с 15% през април, а промишлените групи ще получат 20% отстъпка от сметките си за природен газ, заяви Ердоган в парламента. Новата вълна от мерки за стимулиране идва в момент, когато населението на Турция е изправено пред натиска на високата инфлация, която доведе до рязко покачване на цените на всички стоки - от хранителни продукти до жилища, отбелязва Financial Times.

Неконвенционалната икономическа политика на Ердоган разпали инфлационната криза и отслаби валутата на страната, което натежа върху популярността на президента. На 14 май Ердоган ще се изправи пред най-трудните избори по време на двете си десетилетия на власт. Няколко от водещите опозиционни партии в Турция през март избраха Кемал Кълъчдароглу за общ кандидат, който да се бори с Ердоган. Състоянието на турската икономика, чийто размер е 900 млрд. долара, и донякъде колебливата реакция на правителството на земетресението от 6 февруари, при което загинаха над 50 хил. души, се очаква да доминират в предизборната кампания през последните седмици.

Инфлацията остава висока

Според официалните данни потребителските цени са се повишили с 55% през февруари в сравнение със същия месец на 2022 г., докато производствените цени са скочили със 77% за същия период.

Ердоган, който отдавна е противник на високите разходи по кредитите, накара централната банка да намали лихвените проценти миналата година за разлика от повечето държави, които ги повишиха, за да се борят с високата инфлация. От началото на 2021 г. лирата се срина с 62% спрямо долара, тъй като много чуждестранни инвеститори напуснаха страната поради опасения за икономически спад.

Правителството на Ердоган се опита да притъпи удара от високата инфлация с редица мерки, включително 55-процентно увеличение на минималната работна заплата в началото на тази година и увеличение на пенсиите на държавните служители. Кабинетът също така се опита да подкрепи лирата с въвеждането на банкови сметки, които предпазват от колебания на валутния курс, и със строг контрол върху движението на чуждестранна валута от страна на компаниите.

Макар че икономическите проблеми се отразиха на подкрепата за Ердоган, той остава популярен сред много избиратели. От началото на 2022 г. той получи и тласък на международната сцена за това, че действа като посредник между Русия и Запада във войната в Украйна.

Противопоставянето му на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО заради твърденията, че страната е укривала лица, които Турция смята за терористи, също спечели на Ердоган подкрепата на някои групи. За разлика от това той разреши присъединяването на Финландия към западния военен съюз, а турският парламент ратифицира решението в четвъртък.

Опозиционната коалиция на Кълъчдароглу, която се състои от шест партии, обеща да върне Турция към по-ортодоксален икономически модел, ако спечели изборите. Така наречената "маса на шестте" също така обеща да върне Турция към парламентарна демокрация, след като Ердоган спечели референдума за концентриране на властта в президентството след опита за преврат през 2016 г. Коалицията получи тласък миналата седмица, когато прокюрдската Народнодемократична партия, третата по големина политическа група в страната, заяви, че няма да издигне свой кандидат за президент.

Анкара започва да добива газ от Черно море

Турция очаква през април да започне добива на природен газ от Черно море. Началото беше отложено с месец, след кат сео наложи персоналът да напусне, за да се грижи за роднини, пострадали от тежките земетресения през февруари. Увеличаването на вътрешното производство на енергия в Турция е ключов ангажимент на президента Ердоган. Турция, която в момента е почти напълно зависима от вноса на природен газ, твърди, че в офшорните находища в Черно море има около 710 млрд. куб. метра.