🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

VW, Rivian, Nissan и BMW губят субсидиите в САЩ за електроколи

Изискването колите да са сглобени в страната е сериозна пречка пред производителите

Сега 22 модела автомобили от седем производителя - Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Ford, Jeep, Lincoln и Tesla - отговарят на изискванията за поне частично данъчно облекчение.
Сега 22 модела автомобили от седем производителя - Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Ford, Jeep, Lincoln и Tesla - отговарят на изискванията за поне частично данъчно облекчение.
Сега 22 модела автомобили от седем производителя - Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Ford, Jeep, Lincoln и Tesla - отговарят на изискванията за поне частично данъчно облекчение.    ©  Reuters
Сега 22 модела автомобили от седем производителя - Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Ford, Jeep, Lincoln и Tesla - отговарят на изискванията за поне частично данъчно облекчение.    ©  Reuters

Броят на новите електрически превозни средства (EV), отговарящи на условията за федерален данъчен кредит от 7500 долара, намаля почти наполовина. Това се случва, след като министерството на финансите на САЩ обяви новия списък, който се свива заради по-големите изисквания към производителите.

Кредитът е част от Закона за намаляване на инфлацията (IRA), като целта му е да стимулира местното производство на EV, както и популяризирането им сред американците. Законът също така изисква от Министерството на финансите да изготви две допълнителни правила, които се прилагат за снабдяването с компоненти за автомобилни батерии и критични минерали. Целта на законодателите е да насърчат производителите на автомобили да произвеждат батерии, като използват вътрешни вериги за доставки, вместо да разчитат на страни като Китай за основни части.

Тези изисквания влязоха в сила на 18 април и се въвеждат постепенно за няколко години. Автомобилни и данъчни експерти очакваха броят на електромобилите, отговарящи на условията за пълните 7500 долара, да спадне временно, тъй като производителите увеличават своите вериги за доставки. Това обаче не се случи, като преди вторник 41 нови превозни средства от 14 автомобилни производители отговаряха на условията за поне частичен данъчен кредит през 2023 г., според списък, съставен от Министерството на енергетиката на САЩ.

Кой отговоря на изискванията

Сега 22 модела автомобили от седем производителя - Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Ford, Jeep, Lincoln и Tesla - отговарят на изискванията за поне частично данъчно облекчение, около половината от броя на първоначалния списък. Автомобилите, произведени от Audi, BMW, Genesis, Nissan, Rivian, Volkswagen и Volvo, вече не отговарят на изискванията за момента, според списъка на Министерството на енергетиката. Превозните средства, които губят кредити са BMW 330e, BMW X5 xDrive45e, Genesis Electrified GV70, Nissan Leaf, Rivian R1S и R1T, Volkswagen ID.4, Audi Q5 TFSI e Quattro и plug-in хибрида Volvo S60.

IRA също така създаде данъчен кредит за потребителите, които купуват употребявани електрически превозни средства или превозни средства с горивни клетки. Данъчното облекчение за употребявани автомобили, което влезе в сила тази година, е на стойност 4000 долара или 30% от продажната цена, което от двете е по-малко.

Този "предишен кредит за чисти превозни средства" не включва нито едно от правилата за производство, свързани с новите електромобили, което го прави потенциално решение за потребителите, които са на пазара за електрически превозни средства и искат да увеличат максимално спестяването на данъци. "Ако новото превозно средство, което искате, не отговаря на условията [за кредит от 7500 долара], може да успеете да спестите малко пари [като си купите употребяван EV] и да получите данъчен кредит", каза пред CNBC Ингрид Малмгрен, директор по политиката в Plug In America.