🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайската икономика се възстановява по-бързо от очакваното след отварянето след Covid

Електрически коли, литиеви и слънчеви батерии носят първи ръст на експорта от половин година през март

За ръста на износа допринасят продажбите за Русия и Югоизточна Азия.
За ръста на износа допринасят продажбите за Русия и Югоизточна Азия.
За ръста на износа допринасят продажбите за Русия и Югоизточна Азия.    ©  Unsplash.com
За ръста на износа допринасят продажбите за Русия и Югоизточна Азия.    ©  Unsplash.com
Темата накратко
  • БВП е нараснал с 4.5% през първото тримесечие в сравнение с година по-рано
  • Износът се е увеличил с 14.8% на годишна база през март, което е първи ръст от септември 2022 г.
  • Най-много дърпат напред продажбите на електромобили и техните компоненти

Икономиката на Китай се възстановява по-бързо от очакваното, надминавайки прогнозите за растежа през първото тримесечие на годината, след като страната облекчи тежките ограничения заради ковид-19 и потребителските разходи нараснаха. По данни на Националното статистическо бюро втората по големина икономика в света е нараснала с 4.5% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Темпът на нарастване е най-бързият от една година насам и надмина прогнозата на анализаторите, анкетирани от Reuters, за 4% ръст.

Потреблението показа признаци на съживяване, като продажбите на дребно нараснаха с 10.6% през март, което представлява най-големият скок от почти две години и е повече от два пъти по-голям от прогнозирания темп. През същия месец индустриалното производство също нарасна с 3.9% спрямо година по-рано, което е петмесечен връх.

"Скоростта на възстановяването надхвърли дори нашите сравнително оптимистични очаквания", заяви пред Financial Times Джулиан Еванс-Причард, ръководител на отдела за икономика на Китай в Capital Economics, като добави, че растежът за цялата година може да достигне 6%, надхвърляйки официалната цел на правителството от около 5%. "С подобряването на потребителското доверие и ускоряването на растежа на кредитирането все още има възможност за по-нататъшно засилване на активността през следващите месеци", каза той.

Китайската икономика се ускорява, след като ограниченията, свързани с пандемията, и търговските ограничения със САЩ забавиха растежа. В продължение на почти три години китайското правителство упорито прилагаше локдауни и масови тестове, за да спре разпространението на Covid-19. През 2022 г. БВП на Китай се увеличи с най-бавния си темп от средата на 70-те години на миналия век, без да се отчита годината, в която беше ударена от коронавируса.

След широко разпространени протести през ноември здравните власти внезапно прекратиха повечето карантинни изисквания и отвориха отново границите за международни пътници. Анализаторите изразиха загриженост, че смущенията във веригите за доставки могат да попречат на икономическото възстановяване на Китай.

През март Китай си постави скромна цел за годишен растеж от 5%, като същевременно призна, че Covid-19 и други вътрешни и международни фактори са повлияли на икономиката на страната "отвъд нашите очаквания".

Неочакван ръст на износа през март

Китайският износ, един от двигателите на втората най-голяма икономика, също се е върнал към живот през март с първи ръст за последните шест месеца. Показателят е близо 15% нагоре на годишна база и изненадва икономистите, които прогнозираха пореден спад с около 7%. Ръстът е подхранен от продажби на електрически превозни средства и техните компоненти, показват данни, цитирани от Financial Times.

Неочаквано добрият резултат идва въпреки слабия глобален растеж и дава надежда на Пекин, че може да реализира заложената цел за ръст на БВП с 5% тази година. Това е най-ниската цел от повече от три десетилетия и беше поставена, след като през 2022 г. китайската икономика се разшири с едва 3%.

Производствата все още трудно се отърсват от последствията от ковид ограниченията. Износът може да е допринесъл за икономическия растеж през първото тримесечие повече от очакваното, смята Хао Джоу, анализатор от китайската група за ценни книжа Guotai Junan International.

Устойчиви се оказват китайските доставки към Югоизточна Азия, а тези към САЩ и Европа, засегнати от търговски противопоставяния, спадат, но с по-малко. Най-много допринасят продажбите към Русия, както и Виетнам, Сингапур и Малайзия.

Най-съществена част от ръста идва от скока на т.нар. нов износ, който включва електрически превозни средства, литиеви и слънчеви батерии. Ръстът на търговията със стомана и дрехи също е силен, докато експортът на персонални компютри, мобилни телефони и интегрални схеми намалява.

Несигурност на хоризонта

Износът успяваше да подкрепя икономиката по време на пандемията, докато китайските власти се бореха с ликвидна криза в имотния сектор и слабо вътрешно потребление. С нарастването на глобалната инфлация и разрастването на ковид епидемията в страната обаче китайският износ мина на червено през септември.

Властите трябва "да опитат всеки метод" за стабилизиране на износа към развитите страни, призова по-рано този месец китайският премиер Ли Цян на правителствено заседание. Очаква се Пекин скоро да представи нови мерки за стимулиране на потреблението, които да дадат тласък на търсенето и работните места, според Ирис Панг, китайски икономист от ING.

Въпреки сравнителната устойчивост геополитическите рискове, протекционизмът и инфлацията остават повод за безпокойство за външната търговия на Китай, посочва националната митническа служба. Слабите перспективи за глобалното търсене означават, че всяко възстановяване на износа вероятно ще е краткотрайно, смятат анализаторите от Capital Economics. Заради несигурността и финансовите рискове прогнозата на държавната инвестиционна банка CICC засега е за общо 3% спад на износа тази година.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    От контейнери не разбирам, но си вадя хляба с диагностициране на болестите на душата. Когато една и съща душа твърди през месец време две коренно различни неща, макар и подкрепени авторитетно от (по същество взаимно изключващи се) цитати от мейнстрийм англосакс медии, в моите учебници пише, че тая душа е раздвоена. Или просто лъже.

    Каквито и пропагандни салта да правят пропагандните въжеиграчи, фактите за резултатите от икономическата политика на Китайската комунистическа партия няма как да бъдат смарангдосани.

    Колко е икономическият ръст на т.нар. Запад, след като се (само)простреля в крака (всъщност чак в тазобедрената става)?
    Нула, плюс-минус някоя десета...
    Коя е най-масовата експортна стока на т. нар. Запад?
    Средствата за убиване на хора.
    Каква е най-визимата цел на т.нар Запад, за да опази неоколониалната си хегемония над света?
    Разпалване на световна война.

    Ще му позволим ли да избие децата ни?

    Нередност?
  • 2
    w avatar :-|
    w

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Хората просто си работят и произвеждат реален продукт, а не стачкуват за 4-и дневна работна седмица. По - долу има интересен анализ на това, което предстои. Източникът също е показателен. В Икономедия обаче не намериха за необходимо да го коментират.

    https://www.pwc.com/gx/en/research-insights/economy/the-world-in-2050.html

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-P
    D-r D

    До коментар [#2] от "w":

    Не може да искате това от най-елитната БГ газета. От почти 10 г. тя ретранслира само написаното в определени издания, общото между които е близостта им с американската социалистическа партия - Демократическата.

    Нередност?
Нов коментар