🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Технологичните фирми с AI придават нов облик на съвременната война

Украйна е тестова площадка за компании като Anduril и Palantir

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Голяма част от западната военна техника, използвана в Украйна, звучи познато на всеки изучаващ войната от XX век: ракети земя-въздух, противотанкови оръжия, ракетни установки и гаубици. Но използването на западни информационни технологии, включително изкуствен интелект (AI) и автономни системи за наблюдение, също имаше мощно, макар и по-малко видимо въздействие върху руските сили. Компании доставят на украинските войски сателити, сензори, безпилотни дронове и софтуер. Продуктите предоставят множество данни от бойното поле, които са събрани в приложения, за да помогнат на войниците на земята да се прицелят по-точно във врага. Един американски служител по отбраната ги нарича с благодарност "Uber за артилерия".

Кои стоят зад технологиите

Зад тази нова форма на война стоят някои от най-нетрадиционните умове в американските технологии. Всеки знае за Илън Мъск, чиято ракетна компания SpaceX постави сателитите Starlink в услуга на Украйна (въпреки че сега той е ограничил достъпа от бойното поле). Вашият колумнист наскоро се срещна с двама други предприемачи. Единият е Палмър Лъки, 30-годишен, който през 2017 г. съосновава Anduril, производител на кули за наблюдение, дронове, безпилотни подводници и управляваната от AI система, която ги поддържа, наречена Lattice. Със запазената си марка - джапанки, хавайска риза и козя брадичка, той е нетипичен изпълнител на отбраната (Тони Старк, обсебеният от джаджи "Железният човек" на Marvel, изниква в ума ви). И все пак стартъпът вече разтърсва традиционния модел на военни доставки в САЩ. За краткия си живот печели договори в Америка и Австралия. Той предоставя автономни системи на Украйна. Когато за последен път събра пари през декември, компанията беше оценена на 8.5 млрд. долара.

Другият е Алекс Карп, ексцентричен доктор по философия с коса като на Айнщайн. (Г-н Карп беше член на борда на компанията-майка на The Economist.) Palantir, неговата базирана в Денвър софтуерна фирма, изгражда цифрова инфраструктура, за да помогне на клиентите да управляват много данни, било то за заплахи за сигурността, системи за здравеопазване или производителност в заводи. Подобно на SpaceX той проправи пътя за гражданско-военни начинания, откакто го съоснова преди две десетилетия. Карп прави смели твърдения. Palantir, казва той, е променил начина, по който украинските войски вземат на прицел врага и дори характера на борбата с тероризма. Той смята, че неговият софтуер е спасил живота на милиони по време на пандемията от ковид-19. Може да не е библейска истина (описанието на британските журналисти, което той дава, докато се взира в Шумпетер - "лоши зъби, трудни въпроси" - е само наполовина вярно). И все пак няма съмнение, че Palantir подкрепя Украйна както на място, така и като част от разузнавателната мрежа на НАТО. На 13 февруари, когато отчете първата си тримесечна печалба и Карп намекна, че фирмата му може да бъде цел за придобиване, пазарната й стойност се повиши до 21 млрд. долара.

Anduril произвежда дронове, безпилотни подводници и управляваната от AI система, която ги поддържа.

И двамата мъже изключително си приличат. Те са ренегати от Силициевата долина. Те критикуват големите технологии за това, че изоставят историческата си връзка с американската отбранителна структура. Те се оплакват от бързите темпове на цивилно-военното сливане в Китай, което виждат като потенциална заплаха за Запада. В по-голяма или по-малка степен те са свързани с Питър Тийл, десен рисков капиталист. Тийл председателства Palantir и неговия Founders Fund беше ранен поддръжник на Anduril (и двете имена отразяват любовта му към J.R.R. Tolkien). За някои това ги прави страховити. И все пак, използвайки различни бизнес модели, и двете компании подчертават колко склерозирала е станала традиционната система за договаряне на "основни" отбранителни договори. Те предлагат интригуващи алтернативи.

Военни договори

Подобно на главен изпълнител, Anduril продава само на военни клиенти. Но за разлика от отбранителните гиганти като Lockheed Martin и Northrop Grumman, той прави това, като същевременно поема всички рискове за научноизследователска и развойна дейност (R&D) върху собствените си плещи. Лъки е роден новатор. Като тийнейджър той изобретява сета за виртуална реалност Oculus, които по-късно продава на Facebook за 3 млрд. долара. Разходете се с него през арсенала от въздушни и подводни устройства, изложени в централата на Anduril в Южна Калифорния, и ще видите неговата странност, докато обяснява, че джаджите са почти невероятни.

Бизнес нюхът му е не по-малко остър. Той и неговите ръководители нямат време за традиционната система за обществени поръчки на Пентагона "разходи плюс". Въпреки че може да е необходима за големи проекти като бойни самолети и самолетоносачи, те казват, че като цяло изкривява стимулите, създавайки склонна към риск, скъпа и бавно развиваща се отбрана. Вместо да чака държавни договори, Anduril създава това, от което смята, че видовете военни сили се нуждаят, и използва итеративно производство и стройна верига за доставки, за да произвежда продукти бързо и сравнително евтино.

Тя е в жестока конкуренция. В сравнение с многобройните, натоварени с PowerPoint процеси на офериране за първокласни договори, Anduril се наслаждава на състезанията, в които Министерството на отбраната тества комерсиални продукти един срещу друг. Успеваемостта му е висока. През 2020 г. спечели голям договор за осигуряване на кули за наблюдение на границата на САЩ с Мексико. Миналата година си осигури 1 млрд. долара от Министерството на отбраната за предоставяне на автономни системи за борба с дронове. Компанията изгражда подводни превозни средства с размерите на автобуси, за да патрулира във водите край Австралия. Въпреки че има елемент на идеологията "Америка на първо място" в Лъки, той не оставя съмнение, че възнамерява Anduril да бъде голям, печеливш бизнес.

Господарите на прашките

Palantir условно започна да постига този статус, но с бизнес модел с "двойна употреба". Работи както за частни клиенти, така и за правителства (макар и само тези, които са приятелски настроени към Америка). Както на бойното поле, така и в бизнеса, неговият софтуер прорязва сгъстяващата се мъгла от данни, за да позволи бързо вземане на решения. Други фирми с двойна употреба печелят нови договори за отбрана. Отделът за иновации в Пентагона, създаден през 2015 г., подкрепя нарастването на използването на комерсиални технологии, като AI, автономност и интегрирани системи, за да се ускори реагирането на глобални заплахи.

Украйна е добра изпитателна площадка. Освен това е добро сравнение. Борбата на технологичните Давиди срещу американския военно-промишлен Голиат не е различна от украинските войски, които са подготвени за технологии, борейки се с непосилната мощ на Русия.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved