🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел обмисля да отстрани Huawei от изграждането на 5G инфраструктурата на ЕС

Страните членки не предприемат достатъчно действия да предпазят мрежите си от рискови компании, а това застрашава сигурността на целия блок, смята ЕК

Едва една трета от страните в ЕС са ограничили достъпа на Huawei до критични части от 5G мрежите въпреки препоръките на Брюксел от 2020 г.
Едва една трета от страните в ЕС са ограничили достъпа на Huawei до критични части от 5G мрежите въпреки препоръките на Брюксел от 2020 г.
Едва една трета от страните в ЕС са ограничили достъпа на Huawei до критични части от 5G мрежите въпреки препоръките на Брюксел от 2020 г.    ©  Reuters
Едва една трета от страните в ЕС са ограничили достъпа на Huawei до критични части от 5G мрежите въпреки препоръките на Брюксел от 2020 г.    ©  Reuters

Европейската комисия (ЕК) обмисля да забрани на страните от ЕС да работят с компании като китайската Huawei, за които се смята, че представляват риск за сигурността на 5G мрежите. След като голяма част от държавите не се вслушаха в препоръката на Брюксел да държат такива компании настрана от инвестициите в технологичния сектор, комисията е напът да втвърди тона, съобщава Financial Times, позовавайки се на информация от свои източници в европейските институции. Дискусията се води в контекста на обтягането на икономическите отношения между Запада и Китай и опасенията за сигурността на телекомуникационните мрежи на европейските страни.

Едва една трета от страните в ЕС са ограничили достъпа на Huawei до критични части от 5G мрежите въпреки препоръките на Брюксел от 2020 г., които предвиждаха изисквания за сертифициране и диверсификация на доставчиците. Дания, Швеция, Естония, Латвия и Литва, както и Великобритания вече изключиха компанията от изграждането на своята 5G инфраструктура. Това обаче е "твърде малко и оставя уязвимост в колективната сигурност на съюза", каза миналата седмица еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон на среща с министри на страните членки.

Ако отделните държави продължават да се бавят с въвеждането на по-строги мерки за сигурност, ЕК може да се намеси и да наложи забрана да се работи с отделни компании, за които прецени, че представляват заплаха, посочват информаторите. Мярката обаче най-вероятно няма да стане реалност до края на мандата на настоящата комисия през 2024 г., като се има предвид времето, което обикновено е необходимо такъв закон да получи одобрение от Европейския парламент и от страните от съюза.

Huawei заяви, че се противопоставя на политизирането на оценките за киберсигурността. "Оценяването на рисковете за киберсигурността без спазване на технологичните стандарти или изключването на конкретни доставчици от системата без подходяща технологична оценка е нарушение на принципите на справедливост и недискриминация, а също и против законите и разпоредбите на Европейския съюз", посочват от компанията и допълват, че никой съд не е обвинил Huawei в кражба на интелектуална собственост, нито е изисквал от нея да плати обезщетение за нарушения на интелектуална собственост.

Критични зависимости

Вашингтон обвини Huawei в кражба от американски компании, нарушаване на санкции срещу Северна Корея и неверни изявления пред ФБР. САЩ призоваха съюзниците си да ограничат достъпа на компанията до тяхната критична комуникационна инфраструктура.

По-рано тази година Германия започна преразглеждане на доставчиците на оборудване за изграждане на своята 5G мрежа. Впоследствие стана ясно, че поводът за това са компоненти на Huawei, които според службите за сигурност могат да причинят срив в мрежата. Така към опасенията за изтичане на данни и шпионаж се прибавиха и рисковете от саботаж.

ЕС вече успя да "намали или елиминира" уязвимостта си към геополитически рискове в други сфери като енергетиката, каза Бретон, но предупреди, че трябва да се направи същото и за 5G мрежите - "не можем да си позволим да поддържаме критични зависимости, които могат да се превърнат в оръжие срещу нашите интереси".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wdz22575616 avatar :-|
    shperz

    Какво ще правят компании като A,1 като тяхната 5g инфраструктура е изцяло Huawei?

    Нередност?
Нов коментар