🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За първи път балотаж най-вероятно ще определи президента на Турция

Ердоган е получил малко над 49% от гласовете на първия тур, а основният опозиционен кандидат Кълъчдароглу – почти 45%

Опозиционният кандидат Кълъчдароглу, който заяви, че ще спечели втория тур, призова поддръжниците си да бъдат търпеливи и обвини партията на Ердоган, че се намесва в преброяването и отчитането на резултатите
Опозиционният кандидат Кълъчдароглу, който заяви, че ще спечели втория тур, призова поддръжниците си да бъдат търпеливи и обвини партията на Ердоган, че се намесва в преброяването и отчитането на резултатите
Опозиционният кандидат Кълъчдароглу, който заяви, че ще спечели втория тур, призова поддръжниците си да бъдат търпеливи и обвини партията на Ердоган, че се намесва в преброяването и отчитането на резултатите
Опозиционният кандидат Кълъчдароглу, който заяви, че ще спечели втория тур, призова поддръжниците си да бъдат търпеливи и обвини партията на Ердоган, че се намесва в преброяването и отчитането на резултатите
Темата накратко
  • Нито Ердоган, нито неговият претендент преминават прага от 50%.
  • Съперниците се разминават в преброяването на гласовете на изборите.
  • Резултатите отразяват дълбоката поляризация в страната, която се намира на политически кръстопът.

Турция се насочва към втори тур на изборите, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган надделя над своя съперник от опозицията Кемал Кълъчдароглу на изборите в неделя, но не успя да получи абсолютно мнозинство, за да удължи 20-годишното си управление на страната. Нито Ердоган, нито Кълъчдароглу преминаха прага от 50%, необходим за избягване на балотажа, който ще се проведе на 28 май. Изборите се определят като оценка за все по-авторитарния начин на управление на Ердоган.

Президентският вот ще реши не само кой ще управлява Турция, но и дали тя ще се върне към по-светски, демократичен път, как ще се справи с тежката икономическа криза, свързана с високата инфлация и обезценка на местната валута, и как ще управлява ключовите си отношения с Русия, Близкия изток и Запада.

Кълъчдароглу, който заяви, че ще спечели втория тур, призова поддръжниците си да бъдат търпеливи и обвини партията на Ердоган, че се намесва в преброяването и отчитането на резултатите.

Но Ердоган се представи по-добре, отколкото предвиждаха предизборните проучвания, и изглеждаше уверен и борбен, докато се обръщаше към привържениците си. "Ние вече изпреварваме най-близкия си съперник с 2.6 млн. гласа. Очакваме това число да нарасне с официалните резултати", заяви Ердоган, цитиран от Reuters.

При преброени 99% от гласовете Ердоган води с 49.4%, а Кълъчдароглу има 44.96%, според Анадолската държавна информационна агенция. Висшата избирателна комисия на Турция дава на Ердоган 49.49% при преброени 91.93% от гласовете.

Предимство за Ердоган

Резултатите отразяват дълбоката поляризация в страната, която се намира на политически кръстопът. Гласуването трябваше да осигури на управляващия алианс на Ердоган мнозинство в парламента, което му дава потенциална преднина на втория тур.

Проучванията на общественото мнение преди изборите показваха, че надпреварата ще бъде много оспорвана, но даваха лека преднина на Кълъчдароглу, който оглавява коалиция от шест партии. Две социологически проучвания в петък показаха, че той ще получи над 50% от гласовете.

Страната с 85 млн. души население, която е важен член на НАТО и се бори с висока инфлация, сега е изправена пред две седмици на несигурност, която може да разтърси пазарите, като анализаторите очакват колебания на местната валута и фондовия пазар.

"Следващите две седмици вероятно ще бъдат най-дългите две седмици в историята на Турция и ще се случат много неща. Очаквам значителен срив на Истанбулската фондова борса и много колебания на валутата", казва пред агенцията Хакан Акбас, управляващ директор на консултантската компания Strategic Advisory Services. "Ердоган ще има предимство при втория вот, след като неговият алианс се представи много по-добре от този на опозицията", допълва той.

Третият националистически кандидат за президент, Синан Оган, получи 5.3% от гласовете. Той би могъл да бъде "крал" на балотажа в зависимост от това кой кандидат ще подкрепи, смятат анализатори.

Опозицията заяви, че партията на Ердоган е забавила обявяването на пълните резултати, като е подала възражения, а властите са публикували резултатите в ред, който изкуствено е увеличил резултата на Ердоган.

Ключов съюзник на Путин

Изборът на следващия президент на Турция е едно от най-значимите политически решения в 100-годишната история на страната и ще се отрази далеч отвъд границите й.

Победата на Ердоган, един от най-важните съюзници на руския президент Владимир Путин, вероятно ще зарадва Кремъл, но ще изнерви администрацията на американския президент Джо Байдън, както и много европейски и близкоизточни лидери, които са имали проблемни отношения с Ердоган.

Най-дългогодишният лидер на Турция превърна членката на НАТО и втората по големина държава в Европа в глобален играч, модернизира я чрез мегапроекти като нови мостове и летища и изгради оръжейна индустрия с международна репутация.

Но нестабилната икономическа политика на ниски лихвени проценти, която предизвика спираловидна криза и висока инфлация, навлече на Ердоган гнева на избирателите. Бавната реакция на правителството на опустошителното земетресение в Югоизточна Турция, при което по-рано тази година загинаха над 50 хил. души, допълнително засили тревогата на избирателите.

Парламентарно мнозинство

Кълъчдароглу обеща да съживи демокрацията след години на държавни репресии, да се върне към ортодоксалната икономическа политика, да даде повече права на институциите, които загубиха автономия по времето на Ердоган, и да възстанови крехките връзки със Запада. Хиляди политически затворници и активисти могат да бъдат освободени, ако опозицията спечели.

Критиците се опасяват, че ако спечели още един мандат, Ердоган ще управлява още по-автократично.

На парламентарните избори, провели се също в неделя, Народният алианс, воден от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, се представи по-добре от очакваното и е напът да спечели мнозинство.

Лирата поевтиня заради несигурността

Турската лира поевтиня спрямо долара до ново двумесечно дъно, тъй като финансовите пазари започнаха търговията след неясен победител на президентските избори. Валутата отслабна до 19.70 за долар, преди да възстанови част от загубите си до 19.66, но е напът да запише най-лошата си сесия от началото на ноември. Курсът не е далеч от нивото от 19.80 от началото на март след смъртоносните земетресения през февруари.

Според Bloomberg финансовите брокери очакват нестабилност в обменния ѝ курс, а един от тях казва, че "за пазарите това е един от най-лошите резултати" от вота. Не е изключено държавни банки да се намесят в подкрепа на националната валута посред ограничена търговия с нея, допълва агенцията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    По подобие на левичарските се посестрими газетата всячески (дори и с безкрайното "прожектиране" на образа на претендента като 25-ти кадър в киното) се опитва да наложи един турски политик, който за почти половинвековното си пребиваване в политиката не е постигнал нищо запомнящо се.
    И ако да допуснем, че не мен нещо ми е убегнало, моля всеки, който знае за някакво оставило следи действие на Кемал Калъчдароглу през годините да не се колебаи и да ме репликира.

    Защото много остро се налага да се запитаме: защо западната пропаганда изведнъж взе да представя като знаме на промяната в Турция един абсолютно безличен досега политик?

    А не стана ли същото и у нас преди 2 години, когато едни приятни мушмороци отвън ни бяха натрапени от амбасадата на Козяк като самата промяна? И последваха вече 3 г. безвластие, избори през сезон: държава в свредел!

    Всъщност това е модела, по който Западът дирижира своите повече или по-малко цветни революции за събаряне на не 100% верни им правителства, които си позволяват да виждат национални интереси и извън черджето със звездичкити и чертичките. Но подходът е бездарно еднакъв и към малка, обрулена, безверна БГ и към огромна, богата и все по-вярваща Турция.

    Колкото за 20 години секуларитаристът Калъчдароглу можа да противодейства на постепенното ислямизиране на турското общество от Ердоган, толкова ще се справи и с останалото от програмата на кемалистката си партия - хич!

    Защото Кемал и кохортата дребни турски политици зад него (които нямат нищо общо помежду си нито като партийни програми, нито като личностни отношения, а просто са сбрани с метлата за масовост от амбасадата на тамошната ул. Козяк) трябва да доерозира и дораздели турското общество. Както набързо това направиха ПП/ДБ с българското... Просто схемата е същата...

    Победа на Кемал е гаранция за българизация на Турция!

    P.S. Да припомня на известния и много уважаван външнополитически анализатор г-н Кирчев, че вчера в Сурция се проведоха и избори за Меджлис. Там като предварителен резултат сериозно лидира алиансът на Ердоган. И недоумявам каква парламентарна република ще връща евентуалният политик Калъчдароглу, с малцинството си в Меджлиса?!

    Нередност?
Нов коментар