🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Идва ли краят на ерата "Ердоган"

Кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу е сочен за фаворит на изборите в Турция, но разликата с президента е малка

Кемал Кълъчдароглу е надеждата на всички, които искат Турция без Ердоган
Кемал Кълъчдароглу е надеждата на всички, които искат Турция без Ердоган
Кемал Кълъчдароглу е надеждата на всички, които искат Турция без Ердоган
Кемал Кълъчдароглу е надеждата на всички, които искат Турция без Ердоган
Темата накратко
  • Двамата кандидати представят коренно различни виждания за Турция
  • Макар Кълъчдароглу да е описван като далеч не най-перфектния кандидат, той успява да мобилизира значителна подкрепа
  • Изборите ще определят посоката на турската външна политика, миграционната политика и на икономиката

На кръстопът - това е най-точното описание на политическата ситуация в Турция в деня на провеждането на президентски и парламентарни избори. Президентът Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред най-голямо предизвикателство, откакто е на власт, като социолозите дават леко предимство на главния му противник - подкрепения от широка коалиция Кемал Кълъчдароглу.

Двамата кандидати представят коренно различни виждания за бъдещето на страната. Това на пръв поглед трябва да направи избора за милионите избиратели по-лесен, но има съмнения доколко вотът ще е при равни условия, предвид контрола на президента върху медиите и държавните институции и ресурси.Опасенията са дали при победа на опозицията, особено с малка преднина, Ердоган би признал резултата или би се изкушил да се възползва от влиянието си върху изборните органи и съдебната власт. Ако президентът, който проявява нарастваща нетърпимост към всякакво несъгласие, си осигури още един мандат, критиците му се опасяват, че той ще насочи Турция още по-дълбок авторитаризъм.

"В основата е изборът за това как ще се развива турската демокрация", смята Джан Селчуки, генерален мениджър на маркетинговата и социологическа агенция Istanbul Economic research. "Ако той спечели, това означава да продължим с тази дисбалансирана система, при която демокрацията се свежда до избори на всеки пет години, без взаимни проверки и контрол между властите", добавя Селчуки пред Financial Times.

Резултатът от вота също така ще определи посоката, в която ще поеме възлизащата на 900 млрд. долара икономик. Турция спешно се нуждае от привличане на чуждестранни инвестиции, за да управлява дефицита по текущия си баланс, който е близо до най-високото си ниво, откакто се води статистика.

Галопиращата инфлация е друг ключов елемент в предизборната кампания. В момента официалните данни сочат, че тя е 44%, макар по неофициални оценки да е значително по-висока. Нетрадиционният подход на Ердоган към справянето с по-ниската покупателна способност, който се характеризира с запазване или дори сваляне на лихвените проценти, не дава резултат. Паричната политика на турската централната банка реално е диктувана от президента, като той смени трима гуверньори за по-малко от четири години поради съпротивата им срещу свалянето на лихвите. Земетресението може да размести политическите плочи

Въпреки това поддръжниците на президента смятат, че той е единственият, който може да изведе страната от кризата. Ердоган все още обещава висок растеж, а едно от предизборните му лозунги е създаването на шест милиона нови работни места и голям тласък за туризма. Селва Демиралп, професор по икономика в университета "Коч", смята, че политиката на президента ще поддържа инфлацията на ниво от поне 45% за месеци напред.

Кълъчдароглу от своя страна обещава деполитизиране на държавните финансови институции и привличане обратно на чуждестранните инвеститори. По време на предизборната кампания видео на опозиционния кандидат, в което той държи глава лук и сравнява цената й с тази отпреди година, се превърна в хит. Към този момент килограм от зеленчука, който е основна съставка в местната кухня, струва 30 лири, като според Кълъчдароглу, ако Ердоган остане президент, до края на годината цената може да достигне 100 лири. Обещанията за традиционна парична политика от страна на претендента дават надежда за сваляне на инфлацията до 30% до края на годината и допълнителен бъдещ спад, смята Демиралп.

Формата на управление може да бъде променена

Със своята "харизма на счетоводител", Кълъчдароглу далеч не изглежда като най-оптималният кандидат за преборване на Ердоган. Предимството му обаче е, че той вдъхва доверие, когато казва, че не иска президентския пост просто за да се възползва от огромните правомощия. Кълъчдароглу обещава връщане към парламентарната система и възстановяване на фигурата на премиера. Борбата срещу корупцията и независимостта на съдебната система и медиите също са заложени в манифеста на широката коалиция от шест опозиционни партии, издигнала Кълъчдароглу.

От 2017 г. насам Ердоган управлява Турция с широки президентски правомощия от гигантския си дворец в Анкара. Той може да обявява извънредно положение и да избира или уволнява висши държавни служители. Ако спечели отново, няма да се промени много, казва Селим Кору, член на турския мозъчен тръст Tepav. Правомощията му вече са толкова широки, че няма да се стреми да ги разширява допълнително, добавя той пред британската BBC.

Оставянето на президентската република в миналото обаче може да не се случи толкова бързо. В случай, че партията на Ердоган успее да спечели мнозинство в парламента, а този сценарий не е изключван от социолозите, то широките президентски възможности биха били нужни за прокарването на редица от реформите, зад които се обединява широката коалиция.

Ще погледне ли Турция на Запад

Изходът от изборите ще повлияе и на външнополитическата ориентация на страната. Но тук разликите между двамата кандидати са в нюансите и рязко скъсване с досегашната политика трудно може да се очаква. Макар Турция да е член на НАТО, Ердоган е близък с руския си колега Владимир Путин и иска да постави страната в позиция на посредник между Русия и Украйна. Отношенията между двете държави са толкова добри, че Анкара закупи руската системата за противовъздушна отбрана С-400, което предизвика недоволство от други членки на НАТО. Наскоро в Турция започна работа и първата ядрена електроцентрала, изградена с технология и помощ от страна на Русия.

Ако Ердоган остане на власт, то той ще продължи да отдалечава Турция от Запада, без да напуска НАТО. "Той иска да доведе Турция до точка в средносрочно или далечно бъдеще, когато членството в НАТО е без значение", смята Кору.

Кълъчдароглу обещава стопляне на отношенията със Запада и подновяване на покупката на оръжия от САЩ. Съживяването на преговорите за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) също е желание, около което коалицията се обединява. Друг е въпросът доколко ЕС е готов за подобно нещо. Това обаче не означава скъсване на отношенията с Русия, защото Москва е един от най-важните икономически партньори на Анкара и подобно решение би имало тежки последствия.

Кюрдите и сирийците следят изборите с интерес

Следващите управляващи в Анкара ще трябва да определят и бъдещето на сирийците, които избягаха в Турция от войната в родината им. Кълъчдароглу обещава те да напуснат страната "в рамките на две години", макар да има сериозни въпросителни около реалната възможност за подобно развитие.

Повече от 80% от турците искат сирийците да се приберат у дома и това се нарежда като главен въпрос за избирателите след икономиката и последиците от земетресението, смята проф. Мурат Ердоган, който провежда редовен сирийски барометър. И въпреки това повече от 700 хил. сирийци са в турски училища и 880 хил. сирийски бебета са родени в Турция от 2011 г. насам. "Не мога да разбера как биха напуснали този живот и биха се върнали в Сирия", казва пред BBC проф. Ердоган.

Кемал Кълъчдароглу казва, че ще преговаря с Дамаск за връщането на сирийците, но тъй като Сирия настоява Турция да напусне своята 30-километрова буферна зона над границата, това крие риск Сирия да започне атаки срещу зоната и да предизвика нова вълна от бежанци.

Изборите са от изключителна важност и за турските кюрди, които съставляват близо една пета от 85-милионното население на Турция. Един на всеки 10 избиратели подкрепя прокюрдската HDP, която е втората по големина опозиционна партия. Те публично подкрепиха Кемал Кълъчдароглу за президент и смятат вота за "най-решаващите избори в историята на Турция".

Ердоган обвинява Кълъчдароглу, че се е поддал на "изнудването" и дневния ред на HDP и екстремистите. "Моята нация няма да предаде тази страна на президент, който получи подкрепата на Кандил", предупреди той, визирайки щаба на екстремистите в Северен Ирак. Претендентът на опозицията открито ухажва кюрдското население на Турция, милиони от които, според него, са "третирани като терористи ежедневно" и са заклеймени от правителство, което търси националистическия вот.

Земетресението може да размести политическите плочи

Ферхат Пиринчи, анализатор в Seta, мозъчен тръст с тесни връзки с Ердоган и неговото правителство, вярва, че въпреки критиките относно реакцията на правителството на земетресението, мащабната реконструкция, която е нужна, е в полза на Ердоган. Причината е неговият опит в инфраструктурните проекти.

"Преди земетресението подкрепата за правителството намаляваше поради икономическата криза. След земетресението. . . всички започнаха да питат "кой може [да ни помогне] да се възстановим"? Когато проверявате анкети, дори хора, които не гласуват за Ердоган, казват Ердоган. Става дума за доверие", посочва той пред Financial Times. Но освен доверие ще е нужно и значително финансиране, включително отвън, което ще се случи по-трудно, ако Турция остане в ерата "Ердоган".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 7

    Само със заклинания и copy/paste от сестринските англосакс левичарски газети не става. Трябва и ...

    Същностният въпрос на тези избори в Турция е ще успее ли Америка да промени политическото движение на Турция и да я придърпа към Pax Americana в познатия урудлив вид.

    Да, тя прави всичко по силите си да завърти държавният рул в Анкара. Няколко факта за откровена американска намеса по изборите:
    1. Новият US посланик в Анкара още преди да връчи на президента акредитациите си, се срещна в централата на НДП с претендента Калъчдароглу, което - както и да го погледнеш - е дипломатически скандал;
    2. Претендентът Индже, който според социологията събираше подкрепа от около 5% , бе натиснат със секскомпромат и се оттегли от изборите.
    Защо бе толкова важно елиминирането му?
    Защото според турската конституция избран на първия тур е кандидатът, който набере 50% + 1 глас. При изравнените позиции за Реджеп и Кемал 5-те % за Индже гарантираха балотаж. А на балотажа нещата вече са неуправляеми. Затова Америка иска да смени посоката на Турция още днес!

    Приказките за връщане към парламентарната демокрация са просто шекерени мухабети, захарен памук по нашенски. Защото турското общество за политическото време на Ердоган се промени кардинално и няма нищо общо с онова, което той завари. Т.е. антиЕрдоган групировката може да разчита единствено на антиЕрдоган вот, а не на подкрепа на своя платформа, която пред вид типа коалиция "орел, рак и щука" е просто низ от галещи ухото политически шаблони.

    В шесторната коалиция зад стария Кемал са партии, които не само нямат нищо общо помежду си, но са откровено враждебни в контактите си. Самият Калъчдароглу е просто най-възрастният и разпознаваемият сред лидерите им, защото се търкаля в турскта политика от почти 50 години, макар и никога досега да не е печелил каквито и да било избори. И този торлюгювеч може да разчита да събере гласове не в своя подкрепа, а единствено гласове против Ердоган.

    Всъщност това е интригата в днешните турски избори: кои ще са повече - привържениците или противниците на Реджеп Таийп Ердоган. Ако са противниците, турците видимо ги очаква нещо подобно на това, което се случва в последните 2-3 г. и в БГ - нестабилни и противопоставящи си една на груга партийки, които в действията си са безкрайно зависими от мейлите от американската амбасада.

    Кемал и Со, освен че ще направят Турция зависима от САЩ и ЕС, ще бъдат принудени да я включат активно във войната. А включи ли се Турция, на ред е и малка вярна България.
    Да, има една загадка: как ще реагира прочистената от Ердоган след американския опит за преврат от юли 2016 г армия?

    Давай, Реджеп!

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 2
    • + 2

    На 63% преброени бюлетини - 51% за Ердоган, толкоз за турския умно-красивитет. А британските медии толкоз се бяха надъхали при края на изборния ден да го обявяват за "тръгващия си президент". Ако Ердоган вземе изборите, трябва се наг@зим на руснаците, за да не ни еб@т турците след време. Тук вече наистина се молим Баце да успее да финтира между цялата кочина, която янките сътвориха в региона. За съжаление това ще е закономерността в средносрочен план за нас.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Според агенция Anadolu при 69% преброени бюлетини: Реджеп - 51,23%, Кемал - 43.05%,
    Чета вдясно на банер: Американска трагедия. Продължението предстои..
    Пророческо ще да е!

    На 19-ти турската ЦИК ще обяви резултата.
    Тогава ще разсъждавам по темата.
    Давай, Реджеп!

    Нередност?
Нов коментар